London with kid. Again.

vrijdag 11 april 2014


Net zoals toen trokken de grote jongen en ik opnieuw naar London. De stad waar ik altijd naar blijf terugkeren. De stad waarvan ik mij voor vertrek telkens afvraag wat ik daar nu toch weer ga doen. De stad die zo hard roept en toch nooit verveelt.

We reisden met het absolute minimum aan bagage en dat lukte perfect. Mijn telefoon mocht de plaats innemen van de Nikon met de drie lenzen en kweet zich relatief waardig van zijn taak.

De dag voor ons vertrek stippelden we samen een route uit die begon in Oxford Circus en die naar het British Museum leidde. Het plan was om de tentoonstelling over de Vikingen te bezoeken, maar - zoals aangekondigd op hun website - het was ongelofelijk druk en dus gingen we maar voor een rondje mummies. Dat viel even goed in de smaak, het kind doet nooit lastig. Bliss.

Op verzoek van de grote jongen die nog wat straatartiesten aan het werk wou zien trokken we naar Covent Garden om er te lunchen. Frappant: hij liep er ongeveer met zijn ogen dicht naartoe. Het gevoel voor richting heeft hij duidelijk van zijn vader geërfd. Na het lunchen bij Le Pain Quotidien (zalige soep! mmmm brood!) installeerde ik me met mijn boek in de zon, terwijl hij naar het straattheater keek. Het voordeel van een grote jongen: hij is zo op zijn gemak zonder mij. Het nadeel van een grote jongen: hij loopt op zijn gemak overal naartoe in de overtuiging dat ik volg. Mijn moederhart kan dat nog wel aan, net omdat ik weet dat hij geen domme dingen zal doen en wel zal wachten als ik niet snel opduik, maar toch… loslaten, uh.

Na de rust in Covent Garden wandelden we richting Thames. Langs Victoria Embankment probeerden we weer even de telefooncel uit waar hij twee jaar geleden zijn vingers tussen de deur liet knallen. We liepen tot dé brug der bruggen: de Millennium Bridge. Deze behoeft geen uitleg voor ware Harry Potter fans. De brug der bruggen leidt nog altijd naar mijn plek der plekken: Tate Modern. Sinds ik The Seagram Murals van Mark Rothko voor het eerst zag in 1996 moet ik daar altijd opnieuw naartoe. Deze keer liepen we niet zomaar doelloos rond, maar gingen we gericht op zoek naar die werken die we op voorhand hadden uitgezocht. Deze Vézelay mocht wel mee naar huis, vond hij. I couldn't agree more.

Van Tate wandelden we tot Tower Bridge, rond Tower Hill en beslisten dat het dan wel genoeg was geweest. We klokten af op 12 kilometer doorstappen, musea niet meegerekend.

De tweede dag stond er niet gek veel op de planning. Net zoals de vorige keer spendeerden we de dag in twee fantastische musea: Science en Natural History. Absoluut aan te raden voor kinderen van alle leeftijden. I wou er maar al te graag nog eens naartoe. We boekten opnieuw (gratis) een time slot voor de dino's en ik boorde het wetenschappelijk deel van mijn hersenen aan om toch maar zoveel mogelijk te kunnen vertellen. V&A, enkel de straat oversteken, stond nog op de planning, maar het zal voor een volgende keer zijn. Hyde Park riep en dan voornamelijk de zon, de rust, de uitgestrektheid en de waterpartijen. Zalig genieten van mijn boek en van het enthousiasme van de grote jongen die zich, broekspijpen opgerold, in het ijskoude water van de Princess Diana memorial fountain waagde.

Overall conclusion: reizen met 1 kind: een absolute aanrader.

london2014

1·30 Gent · 2 British Museum · 3·16 Bankside · 4 tube · 5·7·12 Hyde Park · 6·8·17 (zicht op) Waterloo Bridge & The London Eye · 9 Victoria Embankment · 10·13 Millennium Bridge · 11 Princess Diana Memorial Fountain · 14 Hay's Galleria · 18·24 Covent Garden · 19 Tower of London · 20·21·22·23·25·26 Science Museum · 27·28 Natural History Museum · 29 Tower Bridge

15 opmerkingen:

 1. De eerste zinnen van dit stukje doen het hem: ook ik blijf naar Londen terugkeren, en weet steeds niet wat ik doen zal, en toch prop ik daar mijn dagen vol met allerlei leuks.
  Heerlijk, met één kind op reis. Alle tijd om te genieten, echte kwaliteitstijd voor jou en hem. Twee jaar terug ben ik met mijn zoon (toen 7) drie dagen naar Oxford/Londen geweest en we hebben grotendeels hetzelfde gedaan, heerlijk was het.
  Nu ik dit lees, denk ik: dat moeten we nog eens doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook, loop al nen hele tijd ambetant omdat het alweer te lang geleden is....hier willen ze allemaal mee....dus het is moeilijk om een datum te vinden...mijn droom : eens een jaar in londen wonen, als au pair ofzo....maar daar ben ik met mijn 45jaar te oud voor vrees is...

   Verwijderen
 2. Super! Bedankt voor de tips, binnen enkele weken trek ik met mijn tienermeisje ook drie dagen naar londen. We kijken er allebei zo hard naar uit, die moeder-dochter tijd! Het is voor mij al een hele tijd geleden dat ik er nog geweest ben, dus alle tips zijn meer dan welkom :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk. In mijn hoofd maak ik plannen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vertrek na de paasvakantie met de school een paar daagjes naar Londen. Ik heb er zin in, zeker als ik jouw foto's zie !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt. Ik ga er -met 3 kinders- in juli heen. Kan je tips dus zeker gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dankjewel voor de tips. Ik ben van plan om tijdens de grote vakantie met mijn oudste zoon op citytrip te gaan. Ik had graag met hem naar Parijs gegaan (weet niet waarom), maar misschien lijkt Londen ook wel iets. Ben er zelf nog nooit geweest...
  Zus 1

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Super! Wij willen al een tijdje eens naar Londen gaan, maar is er nog niet van gekomen. Nu zouden we graag eind mei enkele daagjes gaan. We hebben een dochtertje van 3 maand en vroeg me af of dat te doen is? (toegankelijkheid metro enzo…) In welk deel van Londen sliepen jullie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben al een beetje overal gelogeerd. Deze keer in Ealing, maar de vorige keer in de Hilton op Trafalgar Square en de keer daarvoor vlak aan Kings Cross/St-Pancras.
   De metro is zeker te doen met een baby. Je hebt er altijd speciale poortjes waar je met een buggy door kan. Op de metrokaart staat ook altijd aangeduid welke metrostations vlot toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers en welke niet of minder. Dus er wordt zeker rekening mee gehouden. Ook musea zijn vlot toegankelijk lijkt mij toch. Overal hellinkjes en liften. En of reizen lukt met een baby, dat kan jij het beste inschatten. Als dat ok is, dan zou ik me over de rest niet veel zorgen maken.

   Verwijderen
 8. Oh! Ik wou eigenlijk naar George hammilton gaan kijken, maar wegens twee kinderen die nog een pak jonger zijn dan de uwe, werd het Crystal palace park: ook tof!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. O, dat ziet er een heerlijke trip uit! De volgende keer wil ik live verhalen horen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Vorig jaar voor de 1ste keer met mijn toen 16 jarige dochter naar Londen geweest.Een heel ander parcours gedaan dan jij maar het was er top!!

  BeantwoordenVerwijderen