Project #boostyourpositivity: week 2!

maandag 9 februari 2015


Jullie waren geweldig in week 1. Echt. Inner & Self, dat bracht heel wat moois naar boven. Het was zo fijn om door het overzicht te gaan en jullie brieven te lezen en foto's te zien.

Tijd voor week 2! Het onderwerp van deze week is Energy & Positivity.

Dat kan alle kanten uit. Sporten, uitwaaien, weekendjes, vrienden & kinderen, muziek, doen wat je graag doet... er zijn zoveel dingen waar je energie uit kan halen. Mij doet het gelijk aan eten denken. Wat misschien alweer veel zegt over mezelf. Het is een beetje contradictorisch, want als het van mij afhing werd hier uiterst zelden gekookt. I admit: er is geen kok aan mij verloren gegaan, en hoewel het nog maar maandag is is dat al zo'n beetje het understatement van de week.

Eten geeft nochtans energie en een welgemikt suikershot kan wonderen doen voor mijn hoofd. Goed eten, echter, dat moét en dat is waar het schoentje af en toe wat knelt. De driekoppige kroost deelt die mening namelijk niet altijd. De ene veinst een allergie voor groenten, de ander dan weer voor vlees en het feit dat er elke avond wel iemand zeurt over wat er op tafel verschijnt maakt ons van tijd tot tijd horendol. Rustige tafelmomenten: zeldzaam. Begrijp me niet verkeerd. Onze kinderen geven ons volop energie, brengen ons op plaatsen waar we anders nooit zouden komen, laten ons mensen ontmoeten die anders nooit ons pad zouden zijn gekruist. Absoluut een verrijking voor ons leven, die drie. Maar op etensmomenten zijn ze toch vaak kleine, hardnekkige energy drainers.

Ik ga ervan uit dat ik heus niet de enige ben die zo'n ondankbare kleine wichtjes heeft. Of die niet weet wat gekookt. Of die een schop onder de kont nodig heeft om meer groenten te eten. Of minder vlees. Of wel wat baat zou hebben bij gezonde snelle happen.

And that's were you come in.

Wat zijn jullie favoriete gezonde gerechten? Trekken jullie elke dag tijd uit om vers te koken? Doe je dat met plezier of is dat zo'n noodzakelijk kwaad? Vertel het ons! En ook: wat moeten mensen die niet graag in de keuken staan (of niet veel tijd hebben), maar wél graag lekker en gezond eten absoluut eens klaarmaken? Als ge u niet kunt houden, dan mag dat een uitgebreid menu zijn. In het kader van de avondshift en een bende hongerige magen die na het huiswerk maken dringend moeten gevoederd worden: liefst iets makkelijk en snel. Want snel staat in mijn hoofd een beetje gelijk aan: extra tijd om na het afruimen/afwassen ook nog wat in de zetel te zitten. Om Ghost Rockers te kijken met de drie. Om te lezen. Muziek te luisteren. Verhaaltjes te lezen en knuffels te geven. Wat een snel menu allemaal niet kan doen, zeg.

Laten we elkaar voor de tweede challenge in de #boostyourpositivity rij dus inspireren met nieuwe gerechten. Dat hoeft geen haute cuisine te zijn, oh neen. Als ik al wat extra opties zou kunnen vinden voor de eeuwige vraag 'wat gaan we vanavond eten?' dan zou ik al heel tevreden zijn.

Ook de Instagram challenge gaat door! Na jullie enthousiasme de vorige week vonden Kelly en ik dat het eigenlijk wel cool zou zijn als we die over alle weken heen lieten lopen. We werden helemaal warm van zoveel respons en zijn benieuwd wat jullie over de volgende topics zullen posten.



Deze challenge kadert in het #boostyourpositivity project van Activia. Je kan nog altijd meedoen! Registreer je op deze site en dan krijg je ook een uitnodiging voor het slotevenement op 8 maart.

27 opmerkingen:

  1. Leuke uitdagingen opnieuw!

    En ik ben eigenlijk vooral blij dat ik zie dat die ontmoedigende en neusgekrulde opmerkingen aan tafel 's avonds, nadat je een uur bezig geweest bent met de bereiding van vers voedsel, ook bij andere gezinnen voor beroering zorgen... 1 tip alvast: ik zorg altijd dat ik kerstomaatjes in huis heb. Na de verplichte proefbeurt volgens het aantal jaren (mijn zoon heeft 'pech', binnenkort al 6 kleine hapjes), krijgt hij dan tomaatjes als groenten. De andere tips, daar schrijf ik deze week zeker over op mijn blog!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Receptenideeën zijn altijd welkom! Ik merk dat ik vaak terug kom op dezelfde dingen, met kleine variaties... Ik probeer iedere avond iets te koken, maar ben soms ook heel blij dat ik nog 'n pizza in de diepvries heb liggen, helemaal omdat er geen afhaal in de buurt is.

    Favorieten:
    Restjespasta, d.w.z. gehakt/worst met alles restgroentes uit de koelkast (+ui en knoflook), blik (lekkere) tomaten, blikje tomatenpuree en 'n zooi (gedroogde) kruiden uit de kast met pasta. Variatie is ham met room (pakje room i.p.v. de tomaten) en deze liever met tagliatelle of spaghetti.
    Bereidingstijd ong. 30 minuten, meeste is snijd-tijd. Kinders zijn er dol op, ja er zitten stukjes in, maar muv een paar stukjes paprika die eruit gevist worden, gaat het prima op. Ik houd ook van beetgare groentes ipv snotgare groentes, wat wel helpt is even laten sudderen met de deksel op de pan of harde groentes voor de pasta erin gaat, in het kokend water even laten koken.

    Zoetzure saus: 1 kopje suiker, 1 kopje azijn, en 3-2-1 lepels achtereenvolgend: 3 ketchup, 2 ketjap (sojasaus) 1 (rode) wijn. Ik wijk er ook wel van af, beetje wijnazijn ipv wijn, beetje meer suiker, beetje... Naja. Super met wederom die koelkastgroenteresten, varken of kip en rijst. Als de saus te dun is, beetje maizena aanmaken met water en erbij kiepen en nog even door laten koken. Maizena verandert de kleur wel iets, er is ook zo'n ander super-kleurloos-verdikkingsspul, maar dat heb ik niet.
    Wederom ong. 30 minuten bereiden denk ik....

    Andere favorieten: varkenslapjes met mosterd of pesto insmeren en bakken (ipv uren marineren), aardappels koken/bakken/rösti's maken (aardappels in de keukenmachien raspen, uitje erdoor raspen +peper/zout en steeds een lepel in een pan met een klein laagje olie aan beide kanten "bakken/frituren" tot koekjes, dan uit laten lekken op keukenpapier.

    Rode kool en stoofvlees maak ik vaak samen in het weekend (of een andere dag als ik meer tijd heb), rode kool volgens 'n recept met sinaasappelsap i.p.v. azijn (verder appel, ui, kaneel, laurier en kruidnagel) en stoofvlees zoals het uit komt. Tijdig op het vuur (tijdens middagdutjes) en de rest van de kool vries ik in.

    Weet niet of alles even gezond is en ook m'n driejarige weigert af en toe iets te eten, maar 'n groot probleem maak ik er (nog) niet van. Qua koken, tja, 'k doe m'n best, maar begin wel 's avonds om 5 uur pas te denken wat we zullen gaan eten, dus vandaar dat ik vooral fan ben van 30 minuten recepten... Als iemand er nog meer kent, wederom zeer welkom. ;) Ga deze post even volgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Waaauuuw, deze uitdaging is mij (als liefhebber van lekker & gezond eten en als bescheiden hobbykok) echt wel op het lijf geschreven! Ik maak zeker es werk deze week van een blogpostje met mijn favoriete rap rap (maar wel gezonde) receptjes (voor zover ik ze natuurlijk nog niet gedeeld heb op mijn blog :) ). Lieve groet, V.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wel, ik ben gejost deze week. Hahaha

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha Romina, laat de keukenprinses in jezelf maar los ^^

      Verwijderen
  5. Daar heb ik maar 1 antwoord op : Smartmat. Zij denken na over wat je zal eten, en leveren ook nog eens alle (gezonde) ingrediënten aan huis. Straks wordt onze 3e bestelling geleverd van het Quick & Easy menu. Snel (ongeveer 30min), gemakkelijk (je moet echt geen keukenprinses te zijn) en ook nog eens lekker. Zelfs erg gesmaakt door onze dochters/viesneuzen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En via deze link krijg je nog eens €5 extra korting op je eerste bestelling...
      http://www.smartmat.be/nl/vriend/mgm/#/Mgm/o5G4Pec2

      Verwijderen
  6. dit is een leuke. Ik hou nu al mijn pieknop klaar om alle recepten op te slaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dit wordt een moeilijke voor mij aangezien ik zelf nooit kook, maar ik vraag zeker aan m'n vriend wat zijn favoriete snel menu is. Verder zal ik vertellen hoe wij het wekelijks aanpakken, maar ik ken overigens geen enkel gezin dat niet vindt dat ze te veel hetzelfde eten. Uiteindelijk is je keuze qua groenten ook maar beperkt hè en zolang het lekker is. Als ik tijdens het witloofseizoen elke week witloof eet, zal mij dat niet minder beginnen smaken. Kindjes hebben we nog niet, dus op dat gebied geen tips.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Keileuk! Me echt op het lijf geschreven :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. In het thema "wat aten we vandaag" zou ik niet bijster hoog scoren. Een potje van de mama in de kotmicrogolf, ik vermoed niet dat dat jullie maaltijdrepertorium uitbreidt. Hoewel, snel en simpel was het wel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En om de maandag- en dinsdagthema's te combineren: morgen zet mijn keukenprins na een volle lesdag "een verrassing met scampi's" op tafel. Recept zal ik delen na de proeftest ;)

      Verwijderen
    2. Intussen - om de puppyoogjes en de stiekeme lepels in onze pot te vermijden - al een keer opnieuw gemaakt voor het voltallige kot.
      200ml kokosmelk 1 minuut laten koken met een eetlepel currypoeder, dan 400ml tomatenblokjes, en op een zacht vuurtje laten sudderen. Kruiden naar eigen smaak :)
      Stukjes ananas en mango (wij gebruikten al verse en blik, beide lekker) bakken in de pan. Wokgroentjes snijden en wokken samen met de ananas en mango (ook hier werden beide opties al getest: een zak kant-en-klare wokgroentjes, of versgesneden paprika, wortel, ajuin, look, maiskolfjes, sojascheuten, waterkastanje etc.)
      Scampi's bakken, en alles samen nog eventjes laten sudderen op een zacht vuurtje. Lekkerst met basmatirijst!

      Verwijderen
  10. Gezonde favorieten hier zijn wraps met rode ajuin, paprika, mais, een blikje rode bonen en een hoop kruiden (koriander/peterselie), dan nog wat verse tomatensalsa (als ik tomaten heb, anders is het een potje van Casa Fiesta), en tzatziki (of gewoon griekse yoghurt) of guacemole (als er goeie avocado's te vinden zijn), met gemalen kaas en dat dan in een mooi rolletje. De kinderen eten het zonder morren op en dat is hier ook een uitzondering. Het lijkt veel werk maar staat hier echt in 20 min op tafel.
    Andere favoriet is gebakken rijst met een hoop groenten die nog in de frigo liggen (wortel, paprika, champignon, prei, diepvrieserwtjes, mais, etc etc, met stukjes kip of spekblokjes of een eitje er bij ... en als er dan ook nog wat ananas bij is gaat het zonder klagen naar binnen!
    Smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah, wraps, dat moet ik echt eens proberen. Eet je dat dan koud op (vroeg het kookkneusje)?

      Verwijderen
    2. ik steek mijn tortilla's even in de microgolf en zet alle andere ingrediënten - warm en koud - in kommetjes op tafel. Iedereen stelt zijn eigen wrap samen aan tafel. Voordeel is dat je zo kan inspelen op persoonlijke smaken (incl keuze voor pikant of niet, veggie of niet). Dochterlief moet minstens 3 soorten groente kiezen maar dat lukt eigenlijk zonder problemen

      Verwijderen
    3. eigenlijk gebruik ik piadini - Italiaans plat brood dus, of "pannekoekenbrood" zoals mijn kinderen dat zo mooi noemen. Ik warm ze kort in de pan en dan de warme vulling er in maar door de yoghurt of guacemole is het meestal lauw (ook ideaal voor een kind van 2 :-)

      Verwijderen
  11. Sta iedere dag met plezier in de keuken. A way to unwind from the day! Maar vandaag wordt er voor me gekookt: zuurkoolschotel. Morgen spaghetti (prei, paprika, groenselderij, ui, knoflook, paar plakjes schouderham in reepjes).

    "Easy does it" lievelingsrecepten:
    - risotto met bacon en courgette! 100 gram aan plakjes bacon uitbakken en in reepjes snijden, in het vet 350 gram risotto laten glanzen en er dan soeplepel-bij-soeplepel 1 liter hete kippenbouillon bij doen. Ondertussen 1 flinke courgette in stukken met 1 gesnipperde ui en 1 teen knoflook in aparte pan bakken. Tegen de tijd dat de risotto klaar is en 40 gram parmezaan doorheen roeren en de bacon en inhoud van de pan met groenten. Klaar en zalig.
    - sayur tumis boontjes: 1 gesnipperde ui bakken, daar theelepel sambal en twee theelepels van elk ketoembar en laos bij, met nog een eetlepel bruine suiker en een flinke scheut ketjap. Daarin vervolgens 300 gram gehakt rul bakken en er dan 3 dl runderbouillon bij gieten. Alles 10 minuten koken en op het eind binden met ietsje aardappelzetmeel o.i.d. Serveren met sperziebonen en rijst. Bij het idee alleen al verdraag ik het slecht dat ik nog 3 uur op mijn werk zit!

    Het kind is nog maar 1 dus die stellen we nog niet teveel bloot aan teveel zout en kruiden. Hij krijgt dus wat zoutlozere versies en daar moet-ie het maar mee doen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hele leuke challenge deze week! Ik hoop vooral inspiratie op te doen en wat raad te geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik hou alvast mijn receptenboekje bij de hand, laat die fijne receptjes maar komen! Ik heb alvast de mijne gedeeld :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik voelde me aangesproken en schreef er ook een postje over, en nu maar extra tips inzamelen want extra inspiratie is altijd welkom

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik heb mij eens laten gaan: een volledig uitgewerkt weekmenu - gezond, gemakkelijk en met weinig afwas - én een afdrukbaar boodschappenlijstje erbovenop! Met andere woorden: het enige dat je nog moet doen is op "print" klikken en naar de winkel gaan. Als dat geen goed begin van het weekend is...
    https://lieziepeasy.wordpress.com/2015/02/13/gezond-en-makkelijk-weekmenu-voor-keuken-linkerhanden/

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Op de valreep nog gepost gisteren...
    http://www.mooiding.be/2015/02/15/project-boostyourpositivity-makkelijke-receptjes/

    BeantwoordenVerwijderen