Wales, dag 13-14: coasteering en een evening cruise, beter dan dat wordt het niet

maandag 3 augustus 2015


In de loop van ons verblijf hadden we de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten gehouden. Twee dagen voor 'de beste dag van de week' boekte ik een coasteering tocht voor I en mezelf bij Celtic Quest Coasteering. Daar hadden we al maanden naar uitgekeken. De volgende dag waren er tranen bij O, omdat ze ook mee wou, dus belde ik met Cleopatra en kreeg O er nog bij. Fijn!

Coasteering omvat rotsklimmen, zwemmen (in zee), van rotsen springen, grotten ontdekken, je laten meevoeren door golven in smalle inhammen die je er enerzijds in en dan weer uit sleuren, iets wat zij de 'tumble dryer' noemen. Hier kan je zien wat ik bedoel. Naast dat alles is coasteering vooral je eigen grenzen opzoeken (en verleggen). Had je me gezegd dat mijn kleine O van zo hoog de zee zou in springen, dan had ik je op voorhand niet geloofd.

We waren al 's ochtends vroeg vertrokken, want Abereiddi, waar het coasteering doorgaat, ligt toch wel een klein uur rijden van Marloes en we wilden op de heenrit nog wel het een en ander van de omgeving meepikken. We stopten eerst in St Justinian, een smalle inham met zicht op Ramsey Island. Buiten het lifeboat station is er eigenlijk niets te zien, maar het is een Site of Special Scientific Interest, dus ik wilde er graag eens heen. Parkeren is er, zoals ik online ook al had gelezen, amper mogelijk, dus ons bezoek was kort en bleef fotoloos.

Van St Justinian reden we door naar St David's. De hemel was stralend blauw toen we door het stadje liepen en St David's cathedral bezochten. Het is een klein stadje en je bent er zo door. Helemaal packed met toeristen ook, maar wel gezellig.

wales13_stdavids1

En dan in rechte lijn naar Abereiddi. De Blue Lagoon was in mijn ogen het hoogtepunt van onze reis. Het is een oude leisteengroeve die sinds 1910 in onbruik is en waarvan ze 1 muur hebben opgeblazen zodat de groeve is volgelopen met zeewater. Het water is azuurblauw en de durvers die van 'the tower' sprongen hielden ons toch wel een tijdje in de ban.

wales13_abereiddi1wales13_abereiddi5

Naast de groeve is er ook een mooi zandstrand en je kan er inpikken op het Pembrokeshire Coast Path, maar verder is er absoluut niets. Alleen een ijskraampje en een toilet, geen dorpje om de tijd te doden terwijl je gezinsleden gaan coasteeren zijn. Gelukkig hebben sommige mensen aan een boek, een verrekijker en een stapel stenen genoeg om zich 4 uur bezig te houden.

wales13_abereiddi3wales13_abereiddi4

Om 14.00u werden we verwacht bij de blue van van Celtic Quest Coasteering. We werden voorzien van een coasteering kit met een wetsuit, sokken, handschoenen, een reddingsvest en een helm. Sportschoenen en een shortje om de wetsuit te beschermen moesten we zelf meebrengen, maar je kan het daar ook krijgen, mocht je daar niet op voorzien zijn. Er waren volop monitors die zich ervan vergewisten dat alle materiaal goed bevestigd was en na de uitleg mochten we het water in.

wales13_coasteering1

De kust van Abereiddy Bay heeft heel wat uitstekende rotsen om van te springen. Neil en Nick, onze gidsen, gaven telkens aan welk soort sprong we mochten uitvoeren, afhankelijk van de diepte van het water op die plek. Zo ging het telkens verder het water in, over rotsen, steeds dieper in zee, steeds hogere sprongen.

Mijn meisje verbaasde mij door vlotjes van 5, 6 en 7 meter hoge rotsen te springen. Bij mij was het vooral 'verstand op nul, blik in de verte en springen maar'. Niet nadenken, anders was ik nooit gesprongen. Maar in feite is het echt wel fun en mega kicken als ik die twee oudsten van mij van die hoogte naar beneden zag komen.

Na 3 uur kwamen we eindelijk bij de Blue Lagoon. In de groeve werden in 2012 en 2013 de World Cliff Diving Series gehouden. Die mannen doken van 27 meter het blauwe water in. Hoedje af! Wij hielden het bij een bescheiden, maar toch mooie 7 meter.
Hier doe O en ik een poging om tegelijk te springen.

wales13_coasteering3

Op dag 14 luierden we de ochtend weg. O en F hadden in het dorp een vriendinnetje gevonden en speelden met haar op de speeltuin voor het huis. Op de middag reden we naar St Brides, want sinds we hier waren hadden we nog geen gelegenheid gehad om de boot uit te testen. St Brides heeft een heel klein strandje, in een inham, en ligt beschut tegen de wind door uitstekende rotsen. De perfecte omstandigheden voor de drie om hun roeikunsten te demonstreren.

wales14_stbrides3
wales14_stbrides6qswales14_stbrides1sq

We zijn content van onze boot. Snel opgeblazen en snel weer opgeborgen en dat is echt een gemak. Hij is bedoeld voor 1 volwassene en 1 kind, maar kan 165 kg dragen en daar komen wij met ons vieren nog niet eens aan. Alleen de roeispanen zijn niet zo sterk, maar misschien lag dat ook wel een ietsiepietsie aan ons gewicht.

wales14_stbrides4

Rond St Brides vaarden heel wat mensen in (opblaasbare) zeekayaks rond. Deze onder andere is blijkbaar een populaire boot, ook in Wales. Hij zag er geweldig uit. Ooit, misschien, als de kinderen nog wat 'zeevaardiger' zijn. Het moet zo ontspannend zijn om langs de kust te varen, te dobberen, en op alle idyllische plekjes aan land te kunnen gaan.

wales14_stbrides5

's Avonds reden I en ik naar Martin's Haven om mee te varen op de Dale Princess voor een Evening Seabird Spectacular cruise rond Skomer en Skokholm. Dit is ongeveer de enige rondvaart die je effectief kan boeken (per telefoon). Alle andere boottochten zijn op basis van het first come, first serve principe. De avondtrip duurt twee uur en de gids (toevallig de papa van het vriendinnetje van O en F) voorzag ons de hele tijd van interessante weetjes over de vogels en de eilanden. Bij ons was het net volle maan, waardoor het niet erg donker werd, maar de tocht duurt van 19.00u tot 21.00u en als je weet dat de zon om 21.10 onder gaat is dat best speciaal. Een andere ervaring dan het vogelspotten dat we twee jaar geleden deden op de Farne Islands, maar ook dit was beslist een aanrader.

wales14_cruise2
wales14_cruise4
wales14_cruise5
wales14_cruise7

We zagen een paar zeehonden, de vin van een bruinvis, heel veel papegaaiduikers (blijkbaar niet zo gewoon voor de tijd van het jaar), een paar prachtige Jan-van-Genten en duizenden Noordse Pijlstaartvogels. Ongeveer de helft van de totale populatie Noordse Pijlstaartvogels (350 000 koppels!) nest op Skomer en Skokholm en bij valavond komen die allemaal terug van een dag vissen op de Ierse Zee. Indrukwekkend!

wales14_cruise12sqwales14_cruise11sqwales14_cruise6wales14_cruise10sqwales14_cruise9sq
wales14_cruise3
wales14_cruise1

Meer Wales? Dit zijn onze avonturen so far:

· Llangedfedd reservoir & wild swimming in de Usk bij Llangynidr
· Four Falls Trail & wild swimming in de Afon Llia
· Autopech (en dus niet zo veel te beleven)
· Lady Falls (Sgwd Gwladys) & Dan-yr-Ogof
· Llyn y Fan Fach & Carreg Cennen
· Dolaucothi Gold Mines
· Zwemmen en dolphin spotting in New Quay
· Strumble Head Lighthouse, Pentre Ifan & Carreg Coetan Arthur burial chambers
· Wandelen rond Marloes en Broad Haven

12 opmerkingen:

 1. Ik krijg rillingen bij het zien van de foto's, maar tegelijk ook ongelooflijk veel goesting om die prachtige natuur daar te gaan ontdekken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een stoere kindjes van jou!
  Ziet er een heerlijke vakantie uit :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat een prachtige foto's weer! Maar zo coasteering, brrr, neen, dat zou niks voor mij zijn denk ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow, mooi! Weer met plezier je verhaal gelezen en de mooie foto's bekeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Impressed. En die papegaaiduikers: ❤️

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Adembenemend mooie reis, lijkt me! Uitwaaien in elke zin van het woord.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als we ooit naar Wales gaan, dan moeten we deze blogposts er echt weer bijhalen, watertanden!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wooohooo what a fantastic blog! Thank you for joining us Coasteering :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. What a coincidence! I was scrolling through your instagram account yesterday evening... reminiscing about this wonderful and perfectly organised experience. Big big thanks to Neil and Nick for being so kind, helpful and funny.

   Verwijderen
 9. Nick Rothengatter24 augustus 2015 om 12:54

  Een erg aanstekelijk verhaal en prachtig mooie foto's! Leuk om jullie ervaring van het coasteeren terug te lezen. Ik neem je blog & tips nog even verder door, ik heb hier ook nog niet alles verkend namelijk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Superleuk informatief artikel met alle highlights opgesomd!

  BeantwoordenVerwijderen