Wales, hoe en wat?

donderdag 6 augustus 2015


Na 16 dagen Wales was het wel duidelijk. We gaan zeker nog terug. Voor mijn eigen hoofd (en misschien wel voor dat van u ook, wie weet), een paar dingen op een rij.

Logement?
☁ Waarom drie huizen huren vroegen mensen ons. Wel, twee jaar geleden, in Northumberland, huurden we 1 huis aan zee, van waar we 14 dagen lang moesten vertrekken om iets te bezoeken. Het was een heel fijn huis, daar niet van, maar toen ontstond wel het plan om meerdere huizen te huren. We boekten alles via Airbnb en dat verliep heel vlot. We bleven hier 16 dagen en spendeerden er 6 in een afgelegen boerderij in de Brecon Beacons, 3 in een verbouwde stal in Cellan en 7 in een echt huis in Marloes, aan zee, helemaal in het Zuid-Westen van Wales.

Conclusie: we vonden die verdeling wel ok. Al is 3 nachten op 1 plek een beetje weinig.
Voordeel: we zagen een flink stuk van Wales en konden zonder grote afstanden te rijden heel veel 'in de buurt' bezoeken. Dat was wel handig, want op die kleine wegjes is zelfs de kleinste afstand lang rijden.
Nadeel: op elke wisseldag waren we tussen 10.00u en 15.00u 'dakloos' en als het dan water giet (zoals het wel eens durfde te doen), dan is dat wat improviseren.

Note to self: volgende keer voor de laatste dag(en) een huis zoeken dat dichter bij Folkstone ligt, anders gaat de laatste vakantiedag integraal op aan autorijden.

marloeswales4_2

Voorzieningen
☁ We hadden huizen met wasmachines, waardoor we ons heel erg konden beperken qua kleren. Droogkasten zijn hier ook handig, want op sommige dagen was de luchtvochtigheid zo hoog dat het zwemgerief er twee dagen over deed om droog te geraken. U kunt al denken hoe lang dat bij jeansbroeken duurt. Aan de andere kant, als het niet regende, dan waaide er over het algemeen een stevige wind en was de was in no time droog.

☁ Onze huizen hadden ook internet, iets waar we niet speciaal naar op zoek gingen, maar wat ons wel de mogelijkheid gaf om niet te ver vooruit te moeten denken en de uitstappen te plannen in functie van de weersverwachtingen. De wederhelft heeft geen internet nodig op vakantie, ik - als reisplanner - vond dat toch verdraaid handig.
Wat internet - achteraf gezien - ook fijn maakte was het feit dat ik regelmatig kon bloggen. Ik deed dat vooral voor onze ouders en voor onszelf en ik besef dat jullie daar als lezers misschien niet zo'n boodschap aan hebben, maar achteraf bloggen ging ons nooit zo'n goed gedocumenteerd dagboek opgeleverd hebben. Blij daarmee!

Het weer
☁ Is het echt zo erg als ze zeggen? Wel, ja en neen. Het eerste weekend was erg zonnig, daarna volgde een kleine week regen. Zonnig wil niet zeggen dat het dan steevast topjesweer is, hoogstens 'we-hoeven-even-geen-jas-aan' weer. Regen betekent niet dat het een hele dag stortregent, eerder 'regen-droog-drizzle-droog-buitje-droog-etc'. De tweede week hadden we geen druppel regen, wel heel veel wind.

Conclusie: wij lieten ons geen enkele dag tegenhouden door het weer. De weerapp op mijn telefoon gaf behoorlijk accurate informatie per uur en daarop baseerden we ons om voor een binnen- of een buitenactiviteit te kiezen. Zoals jullie konden lezen spendeerden we bijna al onze tijd buiten en we werden geen enkele keer drijfnat.

Morgen meer van dat. Mét de boot, met nog dikkere kleren, met nog meer goesting om te bodyboarden en hopelijk met een nog iets warmere zon. #sun #sea #seaside #broadhaven #beach #clouds #cloudporn #reflection #pembrokeshire #pembrokeshirecoastpath #waleswales4_3

Vestimentair?
☁ U ziet ons op zowat alle foto's mét een jas en een lange broek, dat klopt. Op dag 14 dachten we bijna simultaan 'Hey! Vandaag hebben we geen jas aan!', dus dat geeft wel een indicatie van het weer. Ik liep 14 van de 16 dagen rond in spuuglelijke wandelschoenen (spuuglelijk als in 'man, man, man, wat haat ik wandelschoenen', met de schoenen zelf was uiteraard niets mis), maar ik kon mij precies redelijk snel over een 'hakloze' vakantie zetten. Die dingen zaten ook best goed en die kleine wandelschoentjes van O en F waren eigenlijk echt wel schattig.
De avond voor ons vertrek reden we nog langs Decathlon en ik kocht er deze jas die zijn nut absoluut bewezen heeft. Het soldeke van dit jaar, denk ik.

jas2jas1

☁ In onze auto hadden wij een grote Ikea zak met 20 paar schoenen, zijnde wandelschoenen, gewone schoenen, zomerschoenen, sportschoenen (nodig om te coasteeren) en waterschoenen die we aantrokken als we in meren en rivieren zwommen.

wandelen1wandelen2

☁ Naast regenjassen en wandelschoenen zijn wetsuits een absolute must als je, zoals wij, veel tijd in het water doorbrengt. En dan nog liefst van die dikke 4/3 mm pakken, of nog dikker. I had dit 4/3 mm pak, goed voor watertemperaturen van 12 tot 17 graden en dat was net gepast. De kleintjes hadden er met korte mouwen en korte pijpen en die hielden het vaak geen kwartier uit in het water. Aan alle stranden en alle meren zagen we kinderen én volwassenen met wetsuits. Dat behoort hier duidelijk tot de standaard stranduitrusting.

newquay_sq4wales13_abereiddi1

☁ Ook bij alle strandgangers aanwezig: een windscherm, en dan liefst eentje in van dat geweven nylon. Op het strand zitten zonder scherm is hier eigenlijk geen pretje. De wind waait vaak zo hard (de 'zachtste' wind waaide hier aan 45 km/u, wat echt niet zo gezellig is, en bovendien ook koud). Locals hadden meestal én een windscherm én een tent. Een beetje omslachtig allemaal, maar echt wel nuttig.

Links rijden?
☁ De vraag die we het vaakst gesteld werden is of dat links rijden niet 'raar' is. Wel, neen. Dat gaat vanzelf. Als er veel verkeer is, dan volg je gewoon, dus dat is gemakkelijk. Het enige 'moeilijke' vind ik nog steeds om op een kruispunt te weten wie eerst mag kruisen als je met meerdere auto's tegelijk wil afslaan. Maar hier in Wales is er niet zo zot veel verkeer en al helemaal niet op de wegjes die wij nemen, dus dat valt allemaal heel goed mee.

Maps
☁ Nuttig om ruzies met co-piloten en gps mevrouwen te vermijden: een Ordnance Survey (OS) Map van de streek. Deze gedetailleerde kaarten hadden we ter onzer beschikking in het tweede en derde huis, maar hadden ons heel wat rondrijden kunnen besparen in de Brecon Beacons.

uploadosmap

Websites?
Er zijn er onnoemelijk veel, maar de websites die ons zin gaven in onze vakantie zijn net zo mooi en goed opgebouwd als alle activiteiten die we eruit pikten. Door ons druk bezocht:

· Visit Wales, perfect om van te vertrekken voor elke streek die je bezoekt.
· Brecon Beacons
· Visit Ceredigion
· Visit Pembrokeshire Hier kan je bijvoorbeeld kaarten downloaden van de kleine stadjes die je wil bezoeken. Heb je geen OS map, dan krijg je zo toch snel een beeld van wat waar ligt. Ook info over de getijden en welke stranden met een hond toegankelijk zijn kan je daar vinden.
· Voor informatie over de wind/de zeestroming/de getijden/de temperatuur baseerden we ons op deze surfwebsite: www.surf-forecast.com
· Pembrokeshire Coast voorzag ons, naast algemene info, van handige wandelkaarten in PDF formaat. Ideaal om uit te maken welke wandelingen te doen zijn met kinderen en helemaal perfect als je niet over een OS map beschikt.
· Tripadvisor deed weer perfect zijn werk als het aankwam op ervaringen en weetjes.

Wild Swimming?
Wij wilden graag wild gaan zwemmen en vonden op WildSwimming een aantal plekken die in de buurt lagen. De site is niet enkel voor de UK, ook in Scandinavië en Italië/Spanje zijn plekken opgesomd waar je wild kan zwemmen.
Toch kreeg ik nog meer zin toen ik op Wild Welsh Swims botste. Terwijl Wild Swimming enkel kort de plekken opsomt, kreeg ik op bovenstaande blog een heel verhaal en uitgebreid fotomateriaal. Ideaal om uit te zoeken wélke van die watervallen je nu echt wil zien.

River Usk, Llangynidrwales2_3sq

Bezoeken?
☁ Wij deden het niet (en bij nader inzien was het misschien toch wel interessant geweest), maar als je echt veel wil bezoeken valt het te overwegen of je lid maken van de National Trust niet voordeliger uitkomt dan telkens voor iedereen toegangstickets te kopen. Je lidmaatschap is vaak ook een manier om niet te moeten betalen op parkeerplaatsen. Wij vonden deze hier enorm duur. National Trust car parks kosten vaak tot £5, wat aan de huidige wisselkoers ruim €7 en geen lachertje als je van de ene plek naar de andere rijdt en er zo om de paar uur £5 mag neertellen om een uurtje te parkeren. Gelukkig is het niet overal zo en kan je vaak ook voor 2 of 4 uur betalen, maar toch, het tikt aardig aan.

Quanta costa?
Of het duur is? Check. Diesel, fruit, eten in het algemeen, toegangstickets,... voor een goedkope vakantie moet je hier niet komen. De wisselkoers zit daar voor veel tussen (alles maal ruwweg 1,5), maar ook naar Vlaamse normen is het bedrag in ponden nog duurder dan het bedrag in euro.
Het namiddagje Legoland dat de wederhelft nog wou meepikken op de terugweg ging ons in de UK £233.40 (€335) kosten. In Denemarken was dat 'maar' €174. Misschien moeten we volgend jaar eens noordelijker trekken (al staat mijn hoofd voorlopig weer op de zon in het zuiden).

Maar naast het feit dat het duur is, is het gewoon ook een geweldig land! Met zijn prachtige natuur en een zee die altijd relatief dichtbij is, is Wales perfect om te wandelen, kayaken, surfen, klimmen, coasteeren, zwemmen, raften, geocachen, paardrijden... Ook de cultuurliefhebbers komen hier geweldig aan hun trekken. Van prehistorisch tot modern, er is voor elk wat wils.

Note to self: op de lijst voor de volgende keer: Porthgain, zeekajakken en caving.

strumblehead_sq1wales6_4sq

Tip!
Wij maken steeds de overtocht met Eurotunnel. De auto op de trein en binnen het half uur aan de overkant. Hou zeker hun promoties in de gaten.
Nog een laatste tip voor wie nog nooit eerder in de UK was: neem een reisadapter voor een Engelse stekker mee zodat je je apparaten kunt opladen.

Overall conclusion!
Hebben wij genoten? Ja! Wilden wij naar huis terug? Nee! Zouden wij zo terug op de trein springen? 't Zal wel zijn! Zijn wij in het verkeerde land geboren? Absoluut.

Nog vragen? Shoot!

Meer Wales? Hier onder vind je al onze avonturen op een rij:

· Llangedfedd reservoir & wild swimming in de Usk bij Llangynidr
· Four Falls Trail & wild swimming in de Afon Llia
· Autopech (en dus niet zo veel te beleven)
· Lady Falls (Sgwd Gwladys) & Dan-yr-Ogof
· Llyn y Fan Fach & Carreg Cennen
· Dolaucothi Gold Mines
· Zwemmen en dolphin spotting in New Quay
· Strumble Head Lighthouse, Pentre Ifan & Carreg Coetan Arthur burial chambers
· Wandelen rond Marloes en Broad Haven
· St David's Head, Coasteering in Abereiddi & Evening Seabird Spectacular Cruise vanuit Martin's Haven
· St Ann's Head

13 opmerkingen:

 1. Waar die kinderen geboren zijn, daar hebben hun ouders natuurlijk een aandeel in ;) - voor de schrijfduidelijkheid: dat was een grapje. Ik begrijp helemaal wat je wilt zeggen. Maar jullie compenseerden wel mooi met deze prachtvakantie!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb jou verslag mee gelezen en van de mooie foto's genoten maar een ding is zeker,daar naartoe dat is voor mezelf geen optie.Maar gelukkig dat we niet allemaal het zelfde over een vakantie bestemming denken,hé!Geniet nu nog maar wat na eer het dag dagelijkse leven weer begint ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. prachtige foto's! En een troost, misschien wel dankzij het klimaat dat het er zo mooi ongerept blijft bijliggen he. Was het daar alle dagen stralende zon, er stonden misschien al 30 flatgebouwen aan de kustlijn... Op een dag ga ik er ook heen! Jouw lijst je hier komt dan zeker van pas, bedankt!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Merci om me mee te nemen op reis met jullie. Moet zeggen dat ik er ook heel erg van genoten heb. Zeker door jullie stralende gezichtjes. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtig verhaal. Ik heb er van genoten, vooral omdat wij zelf ook in
  Wales zijn geweest dit jaar. Door jouw verhaal en foto's is het net alsof ik weer even terug ben. Ook wij hebben de brecon beacons bezocht, en onze twee meiden hebben heerlijk gespeeld op het strand van Marloes. Onze dolfijnenjacht liep helaas op niks uit, maar er zijn zoveel andere mooie dingen te zien, die dolfijnen komen we vast nog wel eens tegen. Wij zijn daarna verder gereisd naar Ierland voor een weekje en toen weer terug naar Holyhead waarna we verder reden naar het Lake District ( ook een echte aanrader, het is daar ook zo mooi) Daarbij kom je dan ook nog een stuk door Snowdonia. Voor een volgende vakantie leek dit ons ook een prachtig gebied. Zijn jullie hier nog geweest?
  Bedankt voor je verhaal.

  Groetjes Anja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Anja!
   Snowdonia en Ierland klinken geweldig goed. Daar zijn wij nog niet geweest. Wel al in het Lake District en in vele andere delen van Engeland en Schotland.
   Er zijn gewoon te veel mooie plekken!

   Verwijderen
 6. Ohh handig om dit zo eens te lezen... want als complete leek denken wij wel eens 'goh, dat lijkt ons daar leuk', maar we weten niet waar of hoe te beginnen! Thanks xx

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ferm reisverslag! Prachtige foto's! Als ik mijn wederhelft dit laat lezen weet ik nu al waar wij volgend jaar naartoe trekken. :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook ik heb met plezier jullie reisverslag gelezen. Het lijkt of er weinig gezeur van de kroost aan te pas gekomen is ofwel is het er vakkundig uitgeknipt. Hier durft het soms wel moeilijk worden. De ene wil fietsen, de ander zwemmen, de laatste gewoon niks doen ;-).
  Niet alledaagse vakantiebestemming ... het doet me er juist aan denken dat we hier in deze uithoek van Duitsland nog geen enkele auto met Begische nummerplaat gezien hebben. Ik lees met plezier nog een paar verslagen extra!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zeuren viel dit jaar ongelofelijk goed mee. Op uitstap is er altijd veel minder gekibbel, dus heb ik er dit jaar voor gezorgd dat we véél op uitstap waren :) We waren zelf ook wel bekaf van die intensieve weken, maar het was het waard.

   Verwijderen
 9. Voor ik het vergeet: Denemarken was twee jaar geleden prachtig weer en ook hier in Noord-Duitsland is het zweten. Je hoeft niet per se naar het Zuiden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet het. Maar het is het water, hé? Ik wil graag toch wel weer eens een vakantie in warm water liggen ipv half te bevriezen en mijn kaak te forceren, omdat ik mijn tanden zo hard op elkaar heb geklemd tijdens het bodyboarden :)

   Verwijderen
 10. Prachtig verslag! Ik heb zo al zin om te vertrekken!

  BeantwoordenVerwijderen