Tussen Kunst en Kids

zaterdag 6 november 2010


Het eerste kind dat een gat in de lucht springt bij het horen van: "Kom, kind, we gaan naar het museum," dat moet ik nog tegenkomen. Iedereen met kleuters weet dat die leeftijdscategorie moeilijk te mobiliseren is. En toch wilt ge uw kind laten nadenken over maatschappelijke thema's. Op hun niveau, dat spreekt. Maar toch. De meeste musea - toch hier in Gent - leveren echt inspanningen om in te spelen op de noden van alle leeftijdscategorieën, en toch blijft het niet evident.

Anders is het wanneer ge tegen uw kroost kunt zeggen: "Kom, gasten, trek uw botten aan, we gaan naar een museum waar het stinkt en ge u door een hoop afval mag worstelen." Wedden dat ze meteen geïnteresseerd zijn?

En zo trokken wij, hoogst onsexy geschoeid, naar het museum Dhondt - Dhaenens, alwaar wij me al onze zintuigen het laatste werk van Thomas Hirschhorn mochten ervaren.

En terwijl het jong geweld als dartele veulens over de honderdduizenden blikjes wipte, probeerden wij ons staande te houden, te kijken en onze benen niet te breken. Het bezoek duurde hooguit 20 minuten, maar tijdens de terugrit hadden we wel het gesprek waar ik op uit was. Kunst doet nadenken. Ook als je pas 5 bent.

Thomas Hirschhorn @ Museum Dhondt-Dhaenens

Wie nog meer van Thomas Hirshhorn wil zien, rep u dan voor 27 februari 2011 naar het SMAK en het MSK.

15 opmerkingen:

 1. Daar zou ik zelfs met plezier doorploeteren :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wij gaan met onze kids van 4, 6 en 8 regelmatig naar expositie'd en ze vinden het meestal super!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jullie doen zo'n leuke dingen met die kinders! Ik kijk al uit naar een iets ouder meisje om in je voetsporen te treden. Voorlopig kom ik niet verder dan de markt van Rijswijk waar paard en orgelkar optreden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die gesprekken achteraf zijn het mooist, het zijn 'maar' 20 minuten,
  maar in de beleving van de kinderen een HELE tijd, en inderdaad, wat er in die koppies omgaat en hoe ze over dingen denken, magnifique!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor de tip! Ga ik ook eens heen met die van mij.
  Ik was vandaag in 't SMAK maar dat zegt die van mij niks. Zij gaan liever naar iets realistischer dingen zoals Design Museum of MIAT.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 'k Zie net dat je STAM plant. 't Is daar SUPER. We zijn er nu al 2 keer geweest en ze blijven het daar leuk vinden. (Er is een berg LEGO waar ze mee mogen bouwen …)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk museum he! En grappige tentoonstelling :) We waren daar in de zomer en toen was er net een bbq in de tuin aan de gang. Dat grasveld was echt een magneet voor jong geweld. Lijkt me dan zeker ook de moeite!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hebben thuis een boekje liggen "Alle leuke museumadressen voor kinderen" (Nederland & België) van uitgeverij Spalder. Handig om even te checken of er iets voor kids voorzien is.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. cool! Als Nina wat groter is staan hier ook al wat ideeën op het programma, en als eerste: het museum voor natuurwetenschappen in Brussel, maar ook een beetje voor de mama :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wauw, dit museum lijkt me super!

  Grappig dat je Heidi noemt. Ik had geen plaatje van haar in mijn boekenkast, wel een borduurkaart, maar die was nog niet af. Want ook haar verhaal schoot vandaag door mijn hoofd. Ik was dol op Heidi. Als ze geborduurd is komt ze nog wel eens voorbij!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gisteren naar 'Van Eyck tot Durer' gegaan in Brugge met ons 5-jarig zoontje. Hij dacht het saai ging zijn, maar het bleek zelfs een beetje te spannend ... want hij zag monsters in de hel, schedels en bloed, en iemand die met pijlen doorboord werd ... .
  Hij kreeg een 'museumjasje' aan met opdrachten, en vond het echt geweldig (maar sommige schilderijen waren dus wel een beetje te spannend). De vragen achteraf over goed en kwaad, dood, god, en hoe een schedel nu eigenlijk uit je hoofd komt, mmmmmh.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik was gisteren in het STAM en dat lijkt me ook leuk voor minimensen. Lego zoals kamille & odille al schreef, en ook: zoek je eigen huis op de reuzeplattegrond! Wel geen aanrader op een feestdag...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oontje, zoals Lieve het schrijft over Van Eyck had ik het zelf niet gezien, en lijkt het me reuze spannend voor kinderen! Leve de verwondering :)

  BeantwoordenVerwijderen