Over Morrissey, het Lief en hoe het begon

vrijdag 5 augustus 2011


'En waarom sta ik daar niet bij?' vroeg het Lief een beetje verongelijkt. Het Lief en ik, we go way back. 15 jaar meerbepaald. Na een symbolische negen maanden wachten was het eindelijk koekenbak. Maanden waarin ik 'There is a light that never goes out' ontelbare keren meekweelde, mezelf verliezend in allerhande hypothetische veronderstellingen. Waarin ik mij verdiepte in de discografie van The Smiths en Morrissey en bij uitbreiding de hele britpop scene. Waarin we uren in 'Den Hemel' zaten (what's in a name), Guinness drinkend en fantaserend over wat zou kunnen zijn... Mijn Lief en Morrissey, dat was een twee-eenheid in die dagen, zoveel stijlvoller en volwassener dan het gepukkelde puberale geweld dat ik tot dan gewoon was.

Dat dacht ik allemaal toen ik gisteren op de Lokerse Feesten het lawaai van Gogol Bordello trotseerde en uitkeek naar het icoon himself.

Morrissey was oud geworden. Nog getormenteerder, leek het. Schoon hemdje, though. En zijn stem had de afgelopen 15 jaren ook goed doorstaan, een valse noot in de openingszin niet te na gesproken. Hij diste Smiths nummers op, wat het publiek plezierde, maar wat niet had gemoeten, gezien 's mans eigen gedegen repertoire. Het was nagelbijten ook. Na de hele commotie rond zijn persoon - de Mozzer zit nooit om een straffe uitspraak verlegen - zag ik in gedachten al een paardenworst het podium op vliegen, waarna het stil werd, hij zich omkeerde en met stevige tred het podium af beende. Zo ver kwam het gelukkig niet, de security had grondig werk verricht. In plaats daarvan werd het plein met een portie gruwelijke beelden ingepeperd dat meat nog altijd murder is, waarbij tegelijk een forse wind kwam opzetten, alsof Gods toorn neerdaalde over alle vleeseters.

Het mocht dan niet meer de Morrissey zijn van 15 jaar geleden, het Lief was content, getuige het meezingen en al, en daarmee is een rituele verbranding van de volledige collectie ook weer afgewend. Nu nog mijn eigen jeugdsentiment eens herbeleven en we kunnen vredig sterven.

morrissey@lokersefeesten

7 opmerkingen:

 1. Ja dat hemd! Ik bleef de hele tijd naar die kraag staren. Dat zou ik toch wel eens binnenstebuiten willen keren zie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Den Hemel? Dén Hemel? Dancetaria Siroperie in den Hoornblaas in Zichem? Of één van de twaalfduizend andere café's die diezelfde naam dragen? Anyway. Ik ook - Den Hemel (die in Zichem dan), en Morrissey. Gisteren tenminste. Want hij is eigenlijk toch grotendeels aan mij voorbijgegaan in mijn jongere jaren. En dan zegt het toch niet zoveel, als je nooit zijn platen grijs gedraaid hebt, en maar hier en daar een halve zin kan meezingen. Dan lijken al zijn nummers vooral nogal op elkaar. En om de schoonheid van het hemd te bewonderen stond ik te ver, dat spijt me nu!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ spiegel aan de wand: jij was daar ook? Allé, jong, had ik dat geweten!

  @ mademoiselle fresita: elk dorp zal wel een café Den Hemel hebben, zeker? In ons geval was het Dén Hemel in Gent, met Guinness van 't vat. Mmmm...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. juist, die Hemel ken ik ook. Ook niet slecht!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn lief en uw lief zouden goed overeenkomen, dat is niet de eerste keer dat die naar dezelfde optredens zijn geweest :-). Fijn dat het goed was.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja Oontje, spijtig. Nu zie ik in je lijstje 'kijkt uit naar' voorlopig niets staan waar ik ook naartoe ga.
  Alhoewel, ik zou wel mee willen naar Parijs ;-)

  BeantwoordenVerwijderen