Oon in dertig vragen

vrijdag 25 november 2011


Ik had mij er tijdsgewijs inderdaad beter van af gemaakt met 10 nutteloze weetjes, maar zo eens in uw eigen hoofd grasduinen, dat strekt tot aanbevelen. U vraagt, wij draaien. Oon in dertig vragen.

1. Ge moogt mij altijd vertellen wat er zoal in uw potten pruttelt.
Om het met de woorden van Frieda Van Wijck te zeggen: "Ik kook niet, ik maak eten klaar." Mijn Lief zegt dat al jaren, en ik moet hem gelijk geven. Ik eet graag koude dingen. Boterhammen, fruit, slaatjes. Warm eten is alleen lekker als ik het niet zelf heb moeten klaarmaken.
Als ik 'kook', maak ik stoofpotjes. Op een georganiseerde manier alles bij elkaar gooien, eventueel aangevuld met bonen of linzen, that's my kind of cooking.

2. Waar zijn in België de meeste leuke kringloopwinkels per vierkante kilometer te vinden? En kun je daar in de buurt ook leuk logeren?
Volgens mij gegarandeerd in de driehoek Gent-Zottegem-Oudernaarde. En òf je daar gezellig kunt logeren!

3. Liselore wou wel eens een zat verhaal horen
Mijn zatte momenten waren niet zo memorabel. U wilt niet weten hoe ik mij voelde na te veel drank en Griekse sigaretten.
Op dat vlak, geen straffe stoten, helaas. Of toch niet dat ik mij kan herinneren. Ik was de oudste, de verantwoordelijke. Ahum. In het jaar dat ik veel verzette - 1e kan, uiteraard - zat ik vooral met mij Lief-to-be in mijn hoofd en als er nu 1 persoon was voor wie ik niet de zatte troela wou zijn...

4. Hoe vaak gaan uw kindertjes in bad?
Ik heb vuil kinders, beslist. Het hangt af van seizoen tot seizoen, van zwemles of niet, van goesting of niet, van kind tot kind. Mijn jongsten zouden bij momenten elke dag in bad gaat. De oudste moet ik soms met een tang vastnemen en in de badkamer droppen. Dus: minstens 1 keer per week. Soms meer, nooit minder. Zolang ze niet gaan stinken en hun haar er niet in slierten bijhangt schrob ik hun gladde kindervelletje niet te vaak.

5. Waarom daar een p tussen haakjes voor uw blognaam staat. Of hebt ge dat al eens ergens geëxpliceerd?
De uitleg staat al ergens in de commentaren, denk ik. Maar onder welke post? Toen de dochter een baby was noemde de zoon zijn zus 'Oontje-Poontje'. Maar kijk, de (p) en de (tje) zijn weg. Oon wordt groot.

6. De namen van uw kinders. Gewoon, omdat ik hou van mooie namen.
Wat impliceert dat mijn kinders mooie namen hebben. Hoe subjectief is dat? Mijn kinderen hebben hier geen namen, al zult u ze wellicht toch vinden, als u goed zoekt. De oudste heeft een Bijbelse naam, de dochter een Keltische naam en de jongste een universele naam die bekt zowat elke Europese taal. Hier kan je zien met welke letters ze beginnen. U kunt gokken, als u wil. En misschien wint u dan wel iets. Mja. Maar! Ge moogt niet meedoen als ge mij kent. En kennen is hier zeer relatief, peoples.

7. Tantehilde wou wel eens een onverwachtte foto zien in uw huis, met echt veel rommel en bazaar, en of uw sjakosj in t echt wel zo netjes is vanbinnen.
Mijn huis is soms een stort. Excuus, mijn huis is vaak een stort. Ik vecht dagelijks tegen troep op het aanrecht, rondslingerende (en ik vermoed zich stiekem voortplantende) sokken, tegen Playmobilmunten, strijkparels, kostbare kiezelsteentjes en eigenlijk ben ik al blij als ik tegen 's avonds de ontbijttafel kruimelvrij heb.
Komt gij nekeer af, Tante Hilde.

En mijn tas? Dat is meestal deze en ziet er zo uit. Gewoon een beetje vanalles, niet veel, maar altijd té veel om op tijd bij die telefoon te zijn.


8. Draag je een bril? Ik stel me jou altijd met een bril voor en ik zou begot niet weten waarom.
Ik weet waarom. Kijk hier maar. Ja, dus.

9. .tonbouton wou vooral eens weten van welke kleur ik ongemakkelijk word.
Geen idee? Laat ons zeggen dat ik niets heb met het rode/roze/paarse kleurenpallet. Ik word ook niet wild van bruintinten. Van bepaalde bruingetinte dingen word ik wel eens ongemakkelijk, ja. Vooral als je die uit je kind ziet komen terwijl je in de file staat. Fun!

10. Maar waar heb je toch al die naaikennis geleerd? School, cursus?
En hoe lukt het je toch om met een jong gezin zoveel moois te maken. Misschien maar 4 uurtjes slaap nodig per nacht?

Oon is autodidact. Maar... Oon kent haar weg op het internet. Oon zit in een naaiclub (al babbelt ze veel meer dan ze naait, niettemin, netwerken, het is ook beneficial voor vrouwen). Oon heeft de beste naaimaatjes ter wereld. Dat helpt allemaal.
Oon werkt halftijds. Officieel toch. De realiteit is vaak anders. Maar ook dat helpt om toch iets van extra tijd te vinden. Oon overleeft geen week met 4 uur slaap per nacht, laat dat duidelijk wezen.

11. HansDeZwans zei
Euh, welke schoenmaat heb je, hoelang draag je je ondergoed, val je weleens in slaap op je werk, hoelang lig je in bad, heb je geheimen voor je man, ...

39 - 1 dag - nee - 0 minuten - nee (kom, geen belangrijke, nu goed?)

12. Wat deed je in je vrije tijd voor het blog- en naaitijdperk.
Met stip op 1: sporten! Met lezen op de tweede plaats.

13. Heb je geen rare gewoontes?
Geen idee. Of niemand heeft me er durven op aanspreken. Hm, even denken. Als ik droge lippen heb, pulk ik daar de velletjes af. Zo. Vreemd genoeg?

14. Waar ben je als de dood voor als je het ziet/voelt/nog maar aan denkt?
Dat mijn kinderen de straat gaan uitlopen, dwars over de drukke steenweg, en dat ze voor mijn ogen opgeschept worden, door de lucht vliegen en dan 'plop' tegen de grond gaan. Dromen, times hundred. Bah.

15. Wat doe je van werk?
Ik werk op het secretariaat van de beroepsvereniging van 'een' paramedisch beroep. Ge moogt zelf uitzoeken welk. Kwestie van geen naaihotline in het leven te roepen.

16. Wat is je ultieme droomjob?
Absolutely no idea. Mijn huidige job komt stilaan in de buurt, maar ik weet niet of het haalbaar is binnen wat ik doe.

17. Hoe ziet jouw meest ultieme droomwoning er uit?
Google Stephane Beel voor de buitenkant en kijk hier voor de binnenkant.

18. Hoeveel verdien je?
Genoeg om van te leven. Genoeg om halftijds te kunnen werken. Genoeg om tijd te kopen voor mezelf en mijn gezin.

19. Ben je echt vriendinnetjes met de andere naaimama's in blogland? Zit daar soms een beetje concurrentie à la "wie schrijft de leukste post"?
Yep! Niet met iedereen, uiteraard. Concurrentie? Hm, in het begin misschien, maar nu niet meer. Hoop ik.

20. Wie is je favoriete blogger/blogster?
Dat is echt wel dé allermoeilijkste vraag. Ik heb een hele lading favorieten, hier kan je ze zien per categorie. Bovenaan de linkersidebar zie je elke maand drie 'nieuwe' favorieten, die dan telkens doorschuiven naar de links pagina.

21. Waar voel je je nog altijd schuldig over?
zie 23

22. Wat is je grootste uitgave ooit geweest (uitgezonderd huis/auto)?
Zo off the top of my head: onze designmeubelen. Maar absoluut elke cent waard.

23. Tess zei
Wanneer heb je je voor het laatst écht geschaamd? Als in, uit het toilet komen en niet merken dat uw rok half in uw onderbroek zit.
Tien jaar geleden, toen er een jongen op mijn motorkap lag. Het was donker, het regende, en ik keek heel geconcentreerd naar die brommer die snel naderde. En toen had ik die fietser niet gezien. Ik wilde net een straat uitrijden, dus reed gelukkig heel traag. De jongen had niets, op een pijnlijke knie en een gescheurde broek na. Ik denk er nog vaak aan. Ik denk niet dat ik mij ooit harder en langer geschaamd heb dan om dit.

24. Aan welke eigenschappen van de mensen rondom jou kan je je ongelooflijk ergeren?
Aan traagheid, niet op tijd komen, nonchalant zijn in afspraken en daden.

25. Wie zou je graag eens een djoef op zijn muil geven?
De 'andere kant van de lijn' bij Telenet, Nuon, Proximus, de Post,... die mij pas in oktober 2042 kan geven wat ik nù wil en die mij gegarandeerd meer wil laten betalen voor iets wat ik eigenlijk niet nodig heb.

26. Wat zijn je mindere kantjes?
Dat zou je vooral aan mijn Lief moeten vragen. Ik vrees dat ik te weinig geduld heb en dat ik me veel te snel erger. But on the other hand, ik vergeet ongelofelijk snel, wat wel eens handig kan zijn.

27. Blog je nog even graag als in het begin? Of voelt het soms als een verplichting?
Het is nog leuker dan in het begin! Maar niet altijd. Soms heb ik geen zin in wachten op de juiste lichtinval, in kindertjes paaien, in Photoshoppen, in teksten schrijven. Gelukkig komt dat niet zo vaak voor.

28. Waar ben je bang voor? Muizen/spinnen/olifanten/...?
Voor kinderen in het verkeer, voor kinderen + onbekende honden, voor kinderen + onbewaakt water. In het kort: voor alles wat de kwetsbaarheid van mijn kinderen aantast.

29. nina zei
Hoe kan het toch dat jullie Vlaamse vrouwen allemaal zo goed kunnen naaien?
Het is vast iets genetisch. Really, geen idee. Misschien omdat we goed omringd zijn door moeders, scholen, vrienden?

30. mama van vijf zei
Sebiet gaat ge er 20 kunnen opschrijven. Ik ga voor je creatieve oplossingen, die elke moeder wel vindt, om dagelijkse beslommeringen op te lossen. Ik kan er maar van leren :-)
Mag ik nu mijn joker inzetten?

30 opmerkingen:

 1. Van je zoons weet ik zeker dat je de namen al verklapt hebt. Ik ben er trouwens naar één op zoek, een jongensnaam that is, en die 2 staan op de lijst, trouwens. Maar om die hier nu te typen terwijl jijzelf dat niet wou doen, nee toch maar niet.
  Ik ben nu wel wreed curieus naar de dochter haar naam, na het Oontje-Poontje verhaal. 'k ga er waarschijnlijk nog de rest van de dag over nadenken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Amai - zo'n opstel schrijven :) Wel leuk om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk om te lezen! Ik kan me heel erg vinden in punt 28, het antwoord dan. Ik ben super voorzichtig als het mijn kinderen betreft. Water en de weg, levensgevaarlijk, soms voel ik me wat te beschermend maar ik loop liever 0 risico. Als ik een hond op afstand zie dan gaan de kinderen aan de hand of op de arm, dat is qua gewicht nog net te doen. En dan zegt de eigenaar dat de hond dol op kinderen is, nou mijn kinderen zijn niet dol op onbekende honden. Nogmaals, erg leuk om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zag de plakbriefjes in je tas zitten, herkende die onmiddellijk. Wou daar iets over vragen, maar gezien je antwoord op nr. 15 doe ik dat maar niet. Ja, ik weet welke beroepsvereniging... Maar wees gerust, ik zal je enkel bellen met professionele vragen... :-)

  Stephane Beel zeg je? Ik werk in een gebouw van zijn hand. 't Heeft iets, dat wel, alleen spijtig dat er bij het 'ontwerp' niet veel rekening gehouden werd met de bestemming... Spierwitte muren, mooi, maar dat blijft niet lang zo als er dagelijks een boel kinderen over de vloer komen...

  En verder: wel leuk om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ mamakers: nu maak je mij wel heel erg benieuwd.
  Ik dacht nog, toen ik die foto bewerkte, dat ik beter een nieuwe nam, maar ja... Wie had dat gedacht? :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gisteren dacht ik nog 'tiens, oon ging toch 10 dingen over zichzelf vertellen??' En ge gaat het niet geloven, ik heb over je gedroomd! Je was getrouwd met Fabian Cancellara! (niet mee inzitten hoor, bij mij is dat normaal)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Super dat je het gedaan hebt ... Ik wou zelfs geen vragen stellen omdat ik zoiets had van : dat gaat je niets aan ...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Aangename kennismaking :)
  Tof dat je er zo in't lang en breed op ingaat Oon. En bruin, dat zal ik onthouden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mensen kunnen toch rare vragen stellen.
  In ieder geval kom je eruit als een leutig mens, maar braaf!
  Ik deel die bekommernis om dat verkeer, kinderen en de motorkap helemaal. Heb ooit ook zoiets voorgehad en mijn reactie was de jouwe.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb me er doorgeworsteld. En een heel aantal zaken wist ik al. Nu ken ik je nog beter. En dat is tof!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zo komt een mens ook nog eens iets te weten ...
  Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb uw huizen gegoogeld, schoon!
  Misschien dat je deze ook wel mooi vindt: eichler.
  (buiten die met het driehoek-dak, dat is vies)
  En mag ik nog een bijkomende vraag stellen: hoe combineer je design meubelen met kinders?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ah maar boeiend, sè! Al ben ik 1 van degenen die 'niet mag meedoen'. Maar gezien dat 'niet mogen' dus 'jou in levende lijve kennen' impliceert, vind ik het voor een keer niet erg om uitgesloten te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Stephane Beel, ik heb er nog les van gehad... ik vond dat toen echt geen aangename mens...
  Voor de rest, een heel verhelderend lijstje!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dit vond ik nu eens leuk om te lezen sie!
  Mag ik meedoen?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hihi... Leuk om te lezen!!!
  Fijn weekend!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @ Juffrouw Sanseveria: design & kinderen? Ze inprenten dat dat geen meubels zijn om in te klimmen/springen, iets wat ze redelijk goed toepassen. Alleen mijn Ball Chair, die ziet enorm af en 100 x "niet draaien!" zeggen helpt geen zier.
  Eichler mag er inderdaad ook wezen. Ik heb eigenlijk wel veel 'lievelingen'.

  @ Elisanna: ik ben nu echt wel heel benieuwd naar jouw verhaal. Misschien in Leuven op een van de volgende VK dagen?

  @ Needle work: baneen, gij! Als jij mij niet kent? :)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ok, dan gaan we een gokje doen hé. Isaak,
  O(o)na en Felix? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Geweldig leuk stukje! En bedankt voor de kringloopwinkeltip! Ik ga zeker eens komen. Zal een leuk hotelletje gaan zoeken.
  Eerst eens even op de kaart kijken waar het eigenlijk is. ;-) (domme Hollander hè)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. oooo wat jammer dat ik niet meevroeg
  ik heb eens een lap stof gekregen van jou en die rook zoooooooooooo lekker naar het lekkerste waspoeder van de hele wereld (dat ik maar niet gecombineerd krijg met wasverzachter, stomme wasmiddelentic van mij)
  leuke leuke leuke echt leuke post

  ziggy

  BeantwoordenVerwijderen
 21. lap zeg. Krijg ik de joker toebedeeld :-) :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Amai, raar hoe je geheugen onbewust dingen opslaat. Kans is groot dat ik die bril daar inderdaad heb opgeslagen. Kan me nog herinneren dat ik er toen voor de rest Tia Hellebaut bij voorstelde, en dat zou nog kunnen kloppen als je het antwoord op vraag 12 leest, maar Tia heeft maar twee kinderen, niet? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. ok, deal! Zonder opruimen he, op de onverwacht kom ik af!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Woehoe! Maar misschien toch sms'en als je 10 minuten van mijn huis bent, zodat ik zeker thuis kan zijn.
  Op 10 minuten kan ik écht niet opruimen :)

  @ Ineken: er hebben mij al meer mensen gezegd dat ik iets heb van Tia Hellbaut. Echt bizar, dat je die indruk krijgt na zo'n heel klein stukje foto.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. hé, grappig, ik dacht ook direct aan Isaak, Oona en Felix!
  Lees hier graag mee, om de wondermooie dingen die je maakt, de mooie foto's (wanneer krijgen we die photoshop-tips?) en heb sinds kort ook je geweldig prikbord ontdekt dat heel erg strookt met mijn smaak, verrassend!
  M

  BeantwoordenVerwijderen