De broek waar de dochter van achterover viel.

zondag 4 december 2011


Als er nog geen patent staat op het maken van te grote kledingstukken, dan ga ik dat eens aanvragen, denk ik. Ik lijk daar wel het alleenheersschap over te hebben. Als ik voor mijn jongste kinderen geen kledingstukken wil maken met patronen die eigenlijk bedoeld zijn voor kinderen die 6 maten kleiner zijn, dan moet ik steevast zwaar sleutelen aan het patroon.

Deze keer liet ik het Made patroon achterwege en ging resoluut voor dit Japans patroon. Helaas. Sakkert ende zucht. De 110 is voor de dochter van 110 nog steeds veel te wijd. En te kort. Pijpen verlengen: check.

Ik viel als een blok voor deze broek. De dochter viel ook achterover, maar dan van ontsteltenis. Zij? Een autobroek? Maar tijdens het maakproces draaide ze bij. Laat ons zeggen... vooral omdat ze dan haar rode laarsjes mocht aandoen, maar kom, ze zal hem dragen. Zegt ze. Ooit. Als ze nog wat gegroeid is.

autobroekautobroek

De poep van de dochter zonder poep. Met een zakje dat doorloopt. Waarachtig.

autobroekautobroek

Iemand een écht goed broekenpatroon voor dunne kindertjes? Of bestaat dat gewoon niet?

En nu ik toch aan het vragen ben... Kent iemand de oorzaak van witte strepen/kreuken op stof? (zie de lijn rechtsonder de knoop) Ik las er vorige week bij iemand over, maar ik weet niet meer bij wie. Laat staan dat ik de oplossing ken. Als u de magische formule kent, deel die dan met mij.

autobroek

46 opmerkingen:

 1. Ik gebruik een patroon van ottobre, ik neem een maat kleiner en verleng de pijpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik doe dit ook zo. Mijn dochtertje heeft maat 98 en ik maak 92 met verlengde pijpen.
  Bij de japanse boekjes neem ik maat 100 en verleng.
  Gratienne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Oon,

  ik neem bijvoorbeeld voor pyamabroeken deze;
  http://www.makeit-loveit.com/2011/09/super-simple-leggings-only-2-fabric-pieces.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+MakeItAndLoveIt+%28Make+It+and+Love+It%29

  Ik neem een goedaansluitende legging, teken er aan beide kanten 1 of 2 cm bij en klaar is het mooie slimfit broekje!
  Succes! Groetjes MaManon

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben super benieuwd naar het antwoord op je vraag! Ik heb dat ook voor die strepen. De broek is zeer tof!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gelukkig kan ze er nog ingroeien! Beter dan dat ze te klein zou zijn die broek, niet?
  Want tis wel een hele mooie hoor!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. de neat beat van ottobre, maatje kleiner en wat verlengd doet bij ons de truc. ben nu te lui om het nummer op te zoeken. meisjesmama maakte hem ook en het staat op mijn flickr. excuses voor de lamlendigheid..

  die witte strepen heb ik tot mijn spijt ook in deze stof.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat van die witte strepen las je bij meisjesmama denk ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik heb een heel schoon broekpatroon, een smal modelleke uit een Japans boekje, wel een over de poeptrekmodel; ik ga 't deze week eens bloggen, nadat ik heb geblogd wat ik vorige week wou bloggen... ;-s

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Op den achterkant strijken zeggen ze? Mooie kleurencombi, love it!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik gebruik een high jump patroon uit de laatste Ottobre wat bedoeld is voor velours ook voor gewone, niet rekbare, stof en dat gaat perfect met mijn smalle kindjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ER staat een heel smal jongensbroekje in ottobre winter 2010, model paperback writer en in hetzelfde nummer een meisjesbroek voor small meisjes, model clarabella

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Super broek!! Een goed broekpatroon daar kan ik je helaas niet met verder helpen.
  Ik heb die strepen ook na één was beurt met mijn groene echino stof. Zo zonde, want het is echt erg zichtbaar bij mij. En volgens mij kwam ze zo uit mijn machien,...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. yep heb die strepen ook op een auto hemd
  ligt aan de kwaliteit vd stof, jammer want goedkoop zijn ze niet

  jaren geleden heb ik een smal broekspatroon gemaakt voor mijn smalle zoon en nu heb ik nog een smalle dochter ook waarvoor ik elk patroon moet zelf tekenen de boekskes zijn gewoonweg te breed

  BeantwoordenVerwijderen
 14. :-) Mooi zeg! Het is een goed patroon, dat dat je gebruikt hebt. Gewoon maat kleiner nemen, en pijpen serieus verlengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ging komen zeggen dat ik hetzelfde probleem had met de te brede broeken ... dankzij jullie zie ik al enkele oplossingen! Bedankt!
  Ik vind het ook superleuk dat een meisje een autobroek draagt!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een leuke broek!!
  Slank broekpatroon heb ik ook nog niet gevonden. Ik neem ook een paar maten kleiner en verleng de broekspijpen.

  Witte strepen heb ik soms, volgens mij komt het ook sneller als de de wasmachinetrommel (te) vol is, dan blijft de stof opgevouwen liggen in plaats dat het kan bewegen in de trommel. Jammer is het wel, die witte strepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Zucht, de magere kinderkes zonder poep, enorm frustrerend bij momenten. Ik denk dat ik voor de zoon gewoon broeken op maat ga beginnen maken, want zo'n aangespannen rekker in die broek, dat flatteert ook niet echt...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @ Sigrid: maar met een paar maten kleiner loop je dan toch de kans dat de taille niet hoog genoeg meer komt? Daar groeit ze wel, alleen in de breedte niet...
  En aan een te volle wastrommel kan het ook niet liggen, want ik was al mijn stoffen voor en dan zit er maximum 3 meter stof in de trommel. Maar ik zie dat nogal wat mensen dat hebben met Echino, dus ik vrees dat ik me erbij zal moeten neerleggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik vind 't wel een prachtig exemplaartje! Ze zal er nog wel in-groeien...

  Ik heb hier het perfecte broek-patroontje gevonden, althans voor onze dochter (ook lang, smal en geen poep). Het gaat om model 10 uit de KNippie van dec-jan 2010.
  http://yanem.blogspot.com/2011/10/japans-bloesje-en-knippie-broekje.html

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Oon, ik heb nog geen problemen gehad met een te lage taille.
  Misschien een mail sturen naar Echino? Want het moet toch eigenlijk niet mogen bij dure stoffen

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @ Katja: oooh! Dat is werkelijk een mooi broekje. Welke stof was dat, die blauwe? Het ziet er wat jeansachtig uit. Toch dikker dan een gewoon katoentje, niet?
  Dat patroon maakt heel veel kans. Al ben ik toch altijd bang dat de naden gaan scheuren bij zelfgemaakte smalle broeken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Alles binnenstebuiten wassen, dan heb je minder last van die strepen. Erg leuke stoere broek zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. @ Oon: het is een ribluweel (geen dikke stof en dunne rib met een klein beetje rek) van Koekepeertje. Ik zie wel dat ze de kobalt blauwe niet meer heeft.
  De kans op doorscheurende naden is echt wel klein, want de naden zijn doorgestikt, overlockt en een dubbel sierstiksel. 't Is echt wel een smal modelleke, ik zou voldoende naadwaarde voorzien zodat je ze evt. iets breder kan maken moest ze te smal uitvallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Lol, in mijn post over hetzelfde kopje lag dus ook hetzelfde stofje klaar ;-)

  Knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik naaide voor mijn beide jongens een smalle rechte broek uit een japans boekje. Met een verstelbare elastiek aan de middel zijn die te doen, maar beter is nog een breedte van een maatje kleiner (110) en de lengte maatje 122 (wetende dat mijn 8-jarige een normale merkenbroek maatje 116 draagt, en qua lengte en gewicht onder P5 zit op die typische curves). Maar of zo'n broek ook goed zou zitten voor een meisje, daar kan ik jammer genoeg niet over meespreken. Het japanse boekje waarover ik het heb, vind je hier :
  http://jochapeau.blogspot.com/2011/08/japanse-broek.html

  BeantwoordenVerwijderen
 26. @ Katja: Oh, maar ik heb die! Die dunne kobaltblauwe rib van Koekepeertje. Ligt vers gewassen klaar voor het juiste patroon. Ok, ik ben nu helemaal overtuigd. Bedankt!

  @ Mie: dat is telepathie, zeker?

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Beter te groot dan te klein zou ik zo denken ;-). En nu komt mijn simpele kant naar boven. Gewoon de broekspijpen van dit patroon een centimeterke of 2 smaller maken en een centimeterke of 2 van de lengte afdoen? Of valt gij nu achterover van ontsteltenis :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 28. :)
  Ik vind aan een broek knoeien best moeilijk. Al heb ik dat uiteraard al wel gedaan, maar nooit met een volledig bevredigend resultaat. Ik denk dat er in de commentaren hier véél betere alternatieven staan die ik echt wel eens ga uitproberen.
  Maar inderdaad, altijd beter te groot dan te klein.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Tja, voor smalle kindertjes naaien (of leuke kleding kopen) valt nog niet mee... Ik doe me tegoed aan alle tips die hier gegeven worden :)

  Over de witte streep: misschien ligt het aan de stof, maar het kan ook wasmiddel zijn. Vloeibaar wasmiddel, een niet te volle trommel en een wasprogramma met veel water kan dit probleem (soms) voorkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Gewoon dat kindeke wat meer eten geven Oon ;-).
  Nee jong, ik zie dat dat helemaal goed gaat komen met voorgaande tips. Ik had ergens een smal broekje gezien, maar het was dat van Katja en daar ben je ondertussen van op de hoogte!

  Deze broek is geweldig stoer, dus 't is te hopen dat O. snel groeit! En uw zakje ♡.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. dat van die witte strepen was bij meisjesmama, ze had het voor met de vosjesstof. (bij mij is het nog niet voorgevallen, ook met die stof niet) Wel jammer he, zeker als het aan de kwaliteit van de stof zou liggen ... 't zou ni mogen ...
  maar he, ... schoon broekske!!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Die strepen op die autostof...dat heb ik dus ook voor hè. Echt stom, want zo'n schoon stofje.
  En een broekenpatroon voor kinderen zonder poep...ik ben ook vragende partij, want ook hier alleen maar 'poeploze' kinders;)
  Desalniettemin, ik vind het een zalige broek en zo mooi gecombineerd met rood!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Toch jammer dat mijn kinderen niet ouder zijn dan die van jou, in plaats van omgekeerd. En dat wij niet dichter bij elkaar wonen. Want ik maak altijd alles te klein. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Met plezier lees ik hier de tips ivm broekjes voor dunne kleine meisjes. Tot nu toe gebruik ik nog steeds het MADE-patroon hoewel mijn dames vier worden in januari. Ik was al aan het denken hoe ik dat bij de volgende broeken zou doen, want het wordt stilletjes aan nipt!

  Jouw broek is prachtig! Ze groeit er wel in...

  BeantwoordenVerwijderen
 35. In de ottobre 6/2010 staat een broek voor slanke meisjes, de nr. 12 Clarabella, maat 86 t.e.m. 128, mét riemlusjes bovendien, die past hier wel. En anders maak ik de broek een maat kleiner en dan nog eens smalle naadwaarde, maar gebruik ik wel de juiste lengte, dat werkt ook heel goed vind ik.
  En je broekje brengt me weer op ideeën, dat zou mijn stoere dochter prachtig vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Teken gewoon een broek op dat kind, past altijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Ik neem gewoon de made-flatpants, bovenaan verhogen (omwille van het bouwvakkersgehalte), breder tekenen opzij (naar voorbeeld van bestaande zeer passende broek) en een stuk langer maken onderaan.
  En dan nog effectief op maat maken, links en rechts een cm erbij en toch een rekker inzetten omdat het dan gewoon mooi zit, niets geen pamperaangetrokkeneffect hoor. Dus eigenlijk is het patroon gewoon de basis, al de rest is ter plaatse aanpassen, ze weten dat hier al, ze mogen dan een uur in hun onderbroek rondlopen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 38. 't is schoon. meer kan ik er niet over zeggen. het lijkt me een schoon broek, zelfs voor een meisje.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Is er eigenlijk iemand met dikke kinderen? Hier inderdaad hetzelfde probleem: 6 jaar, 110cm en 15 kg. Ze doet gewoon altijd kleedjes en rokjes aan. Ik ken wel de merken waar je iets smallere broekjes kan kopen met een rek (Mundo melocoton en kik-kid), want met een rits en van die bijstel-elastiek met knoppen dat zit toch niet goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Oh, die botjes :-) Elise heeft die in het blauw

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Ik heb ook zo'n dunnekes rondlopen hier.Ik maakte de Japanse broek, maar knipte er heel wat centimeters af. En toen waren ze heel schoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Hier een mogelijke oplossing in de maak voor het dunnekinderkes-probleem. De dokter stelde gisteren voor om in het voorjaar / de zomer zijn neuspoliepen te laten trekken. Niet alleen zou hij dan moeten stoppen met snurken, maar die ingreep kan ook de eetlust vergroten. Het zou tof zijn als het mocht helpen!

  BeantwoordenVerwijderen
 43. hoi iedereen
  dat witte streepjesgedoe...mijn bomma zei: eest kaat wieken me azaijn in aa woter, den ni wermer dan 30 wassen binnestebuoite...ge koent mo proebeire he...
  x

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Mij hebben ze altijd gezegd dat witte strepen komen door teveel zeep in de wasmachine. Bij jeansbroeken zie je dat ook snel. Dus inderdaad vloeibaar wasmiddel gebruiken bvb (dat lost beter op). Azijn helpt om de kleuren vast te houden en om zeepresten op te lossen, je kunt dat ook in je wasverzachterbakje gieten voor het spoelen (niet bang zijn voor geurtjes blijft niets van hangen hoor)
  succes...

  BeantwoordenVerwijderen