Mijn zieke zoon

zaterdag 10 december 2011


Je kleine lijf voelt warm. Je wangen rood. Dicht tegen me aan kruip je. Je rolt je in een bolletje en plakt je koortsige lijf tegen mijn koude. Je nestelt je in het holletje van mijn arm. Jij zoekt, het voelt vertrouwd. Je snuft, snurkt, snottert, snuffelt. Woorden die jouw geluid vatten, bestaan die wel? Ik vind er geen.
Je mag in het grote bed slapen, al een hele week lang. Het maakt je rustig. Ik schuif mijn arm onder je nek en til je hoofd op mijn schouder. Je warme voetjes zoeken hun weg tussen mijn dijen. Heen en weer gaan ze. Altijd. Flashback naar je babytijd. Je neus vlak bij mijn borst. Mijn koude hand neemt je zachte, blote voetje vast. Je trekt het weg en zoekt een warmer plekje. Opnieuw en opnieuw gaat het, tot mijn hand warm genoeg is en ik zachtjes met je kleine tenen speel. We zijn een, vannacht. Een hoopje warmte. Ik fluister: "Slaap zacht, kleine Felix," en schrik als je in je halfslaap antwoordt: "Slaap zacht, kleine mama."
Ik glimlach en kan niet slapen. Je wordt groot, kleintje, maar ziek ben je weer even mijn baby.

41 opmerkingen:

 1. Stiekem vind ik zieke kindjes altijd een beetje fijn. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi! En ook hier herkenbaar. Je schrijft het zo treffend neer, het pakt me een beetje net nu ik even een dipje heb. Dank je daarvoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oh wat zielig!! (maar stiekum ook fijn dat ze de hele dag bij je willen zitten, en knuffelen)
  en zelfs als ze 11 zijn!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een lief en ontroerend tafereel...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh, ik dacht dat ik de enige was die zieke kindekes in het grote bed liet slapen... was hier ook zo vorige week.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En toch beterschap gewenst voor je zoon :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig.
  Maar hopelijk knapt hij ook snel weer op. Da's toch fijner uiteindelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. O maar dat zo mooi geschreven. Ik kan daar ook van genieten, als ze zo nog eens tegen me kruipt... maar toch veel beterschap voor de kleine jongen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Schoon geschreven. Kindjes hebben alleen maar mama nodig als ze ziek zijn, het beste medicijn! Felix dus.. schone naam!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. knap & perfect omschreven hoe ook hier de situatie is op dit moment ... dochterlief zit met een virus ... al 5 dagen ondertussen, just van de spoed te horen gekregen dat dit wel zeker een week duurt ... liefs mimi xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Lief! Maar toch veel beterschap aan je zoontje.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. En dan weet je weer dat je mama bent. Veel beterschap aan Felix!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb ook een 'clowntje' vandaag, twee rode bollen op die ronde wangen, een handje dat het haar in mijn hals om en om en om draait. Te koesteren, ook deze momenten: ik denk niet dat Felix nog jouw 'stoveke' speelt al hij twaalf is en koortsig...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Gefeliciteerd met je dubbele vermelding in het magazine van Het Nieuwsblad. Je verdient dit echt. Ik ben waanzinnig trots op jou. Liefs.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heel mooi geschreven Lies, ik word er helemaal warm van. Jammer dat ik er gisteren niet geraakt ben, hopelijk gauw een volgende keer (na mijn examens).
  Veel beterschap Felix!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ooh, zo mooi. En herkenbaar ook. Beterschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ze vallen als vliegen... we hadden hier ook een ziek kindje, maar ook als hij niet ziek is, heeft nog het liefst dat mama of papa naast hem ligt bij het inslapen. Hij zorgt er wel met hand, arm of been dat ontsnappen geen evidentie is ...
  Hopelijk is hij ondertussen aan beterhand, wij gaan de jongste morgen terug naar school sturen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ja, ook hier herkenbaar .... stiekem beetje genieten als ze ziek zijn ... maar toch hopen dat ze snel terug als een klein wervelwindje rondhuppelen ....

  BeantwoordenVerwijderen
 19. oh, kippevel!!!
  Maar ook zo herkenbaar, het geeft me enorme voldoening om voor mijn zieke kroost te zorgen. Maar gelukkig zijn ze hier niet vaak ziek.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. die van mij zijn alleen maar lastig als ze ziek zijn. nooit gezellig.
  maar wat mme zsazsa zegt begrijp ik wel. ik heb dat met halfslapertjes. als je ze wakker moet maken in het midden van de nacht. of als ze 's nachts op wandel gaan, met een suffe kop en haar in de war. ze zijn dan zo lekker warm en ze brabbelen zo gezellig. en ze zijn lief. en zacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Super mooi verwoord. Heel veel beterschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. wat een mooi tekstje. lang leve de mama's

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooohhhh (pinkt traantje weg. Tzullen de hormonen wel zijn, maar toch. Zo mooi zeg.)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Na een volledige week van allebei aan de aezrosol en elke nacht wriemelende voetjes tussen mijn dijen, ben ik toch blij dat ze allebei wat beter zijn hier! Hopelijk is Felix ook snel weer de oude (ook al is het fijn dat ze dan extra knuffelig zijn!)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. wauw!mama zijn is toch fantastisch! Ook al ben ik het zelf nog maar 6 maanden en nog zoekende...mama worden is het mooiste wat je kan overkomen!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. dit is het eerste postje dat ik - bij toeval- van je lees. Ik moest meteen een traantje wegpinken... ik ben verkocht en lees hier voortaan mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Och, zo mooi! Je wil alles voor zo'n ziek kindje doen he... (al is wekenlang jengelig zijn vanwege half-ziek-half-beter dan al weer wat minder romantisch ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ach zo ziekjes, al een hele week lang! Hopelijk is Felix snel weer beter!

  Dat spookske van mij is helemaal niet plakkerig als hij ziek is... in tegendeel, dan raast hij door het huis als een wervelwind (weet wellicht geen blijf met zichzelf?!) en moeten we alle truuken uit de kast halen om hem maar rustig te houden (anders gaat zijn temp nog méér omhoog en zitten we helemaal in de puree).

  Maar zo af en toe, eigenlijk best wel vaak als ik eraan denk, dan kan die kleine kerel van mij toch echt wel lekker knuffelig en kusserig zijn. Dan krijg ik superlange zoenen en zegt hij dat later als hij groot is, hij enkel gaat zoenen met mama's (???) :D

  BeantwoordenVerwijderen