Hoe maakt u het? T-shirt met enveloppehals.

zondag 17 juni 2012


Naar aanleiding van deze post kreeg ik de laatste tijd steeds vaker vragen over hoe dat precies moest en hoe ik de boordjes er met de juiste spanning aan kreeg.

Deze 'baby' t-shirt met enveloppehals is echt wel fijn. Makkelijk om over het hoofd te trekken bij de allerkleinsten, en ook de grote jongens staat het goed.

Het patroon dat ik gebruik is het Happy Animals patroon uit Ottobre 3/2011. Wellicht zijn er nog andere gelijkaardige patronen. De afmetingen hieronder gelden echter enkel voor het Happy Animals patroon.
Ik verleng het patroon met twee centimeter, omdat ik het nogal breed vind, en niet zo lang. Ik zoom de onderrand gewoon om, omdat ik dat mooier vind, maar je kan er uiteraard ook nog een tricotband aanzetten.

Het patroon is behoorlijk wijd (vind ik). Mijn jongste draagt maat 104 en past hier in een ruime 86 (verlengd, uiteraard). Het is dus zeker aan te raden eens een goed passend t-shirt op het patroon te leggen voor je tot knippen overgaat.

tee_title

Ok. There we go!

1. Knip alle patroondelen en neem alle markeringen over zoals aangeduid op het patroon.2. Knip 4 stukken boordstof volgens de maten in de tabel. De hoogte van de boordstof is 4 cm.Deze maten zijn niet dé opgelegde afmetingen. Deze afmetingen werken bij mij. Vind je het te strak of net niet strak genoeg, dan kan je dit uiteraard aanpassen.
Het patroon gaat tot 116, indien gewenst vul ik dit lijstje zeker nog aan. Je kan de afmetingen ook zelf berekenen door boordjes te knippen van 80-85% van de lengte van het de patroonrand. Vergeet niet 2 extra centimeter toe te voegen bij hals en nek.

3. Neem de twee korte stukjes boordstof, vouw die met de goede kanten op elkaar en overlock zodat je twee keer een cirkeltje krijgt.

4. Bepaal het midden van de twee langste stukken boordstof en speldt deze op het midden van het voor- en achterpand (langste stuk op het voorpand, kortste op het achterpand).5. Speld de boordstof vast op de schouders, maar zorg ervoor dat de boordstof zeker een centimeter uitsteekt. Bevestig de boordstof aan het pand, bij voorkeur met de overlock. Doe dit voor voor- en achterpand.6. Deze stap kan je weglaten als je al wat geoefend bent of vertrouwen hebt in je overlockkunsten.
Stik beide panden aan elkaar vast volgens de lijn op het patroon. Zorg ervoor dat je de flapjes van het achterpand over het voorpand slaat.

7. Als je stap 6 oversloeg, leg dan de schouderflappen van het achterpand op deze van het voorpand. Speld vervolgens de mouw daarbovenop volgens de markeringen op het patroon.8. Overlock de mouw aan de panden. Zorg ervoor dat de extra centimeter boordstof volledig uit het stapeltje stof steekt en dat de drie lagen mee geoverlocked worden. Doe dit voor beide mouwen.

Controleer of alles goed vast zit.9. Leg het shirt met de goede kanten op elkaar. Zorg dat de okselnaden perfect op elkaar liggen en flap beide naadjes overlocksel elk een kant op, zodat je geen dik pak stof krijgt onder de oksel.
Begin bij de mouw en eindig onderaan het shirt. Doe dit voor beide zijden.10. Neem de mouwboordjes. Vouw overlangs dubbel, met de goede kant naar buiten, en steek een speldje in de helft.11. Keer de t-shirt binnenste buiten en speld het mouwrandje vast aan de binnenkant van het shirt. Zorg ervoor dat de naad van de mouw en het naadje van het overlocksel doorlopen. (Of doe toch een poging.) Rek het boordje uit zodat het mooi aan de mouw past en overlock rondomrond.12. Zoom de onderrand twee centimeter om en stik door met een tweelingnaald.tee_enveloppehals

Zo!

Vragen, tips, aanvullingen, opmerkingen? Shoot!

O, en voor u het vraagt: de stof is van MissTiggr.

41 opmerkingen:

 1. Wauw!
  Bedankt voor de handleiding!
  Maar pff, ik ben zo jaloers op de overlock/-afwerking!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super! Zo'n duidelijke handleiding! Ik vind een enveloppehals echt tof.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oooh, super! Dit moeten we zeker eens proberen voor het nichtje. En inderdaad, ik dacht het al te vragen, een super neig stofje!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hé, toevallig maakte ik gisteren twee zo'n t-shirts voor mijn zoontjes. Ik deed het eerst volgens de afmetingen en het ging niet mooi staan dat boordje en dan berekende ik inderdaat een 80 procent goed moest zijn, ik maakte los en terug opnieuw en... het lukte. Enkel doe ik het niet met een overlok (heb ik niet)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Met zo'n uitleg kan dat niet meer misgaan.:-). Super

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik wil dat eigenlijk al lang eens uitproberen, zo'n hals ... dikke merci !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Merci voor de uitleg! Want deze zijn kei handig ...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wat een mooie handleiding voor een leuk t shirt! stomme vraag: kan je het ook zo goed krijgen zonder overlock?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blijkbaar wel (zie bij Katrien, hierboven), maar een overlock maakt het nu eenmaal wat makkelijker.

   Verwijderen
 9. Jij rook zeker dat ik net een overlock heb? Ah neen, jij wist dat. Jij wist ook dat ik geen seconde tijd heb voor maken, ik ben al blij dat ik nog de tijd heb om je te lezen. Maar dat loopt hier niet weg, die uitleg, ik kom hier zeker op terug!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk; bedankt om het eens verstaanbaar uit te leggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mijn hart slaat een slag over bij de verwerking van die mooie stofje.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk! Ik ben net een blog gestart en ben nog op zoek naar volgers. Kom gerust eens langs op: http://mississippi0.blogspot.be/

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtig! Dit ga ik zeker eens uitproberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Merci om alles zo mooi uit te leggen! Ik veronderstel dat dat een tricot stofje is dat een beetje rekt (en geen gewone katoen)? Ga mij toch eens moeten abonneren op die Ottobres. & PS: de voertuigstickers hangen hier op de (glazen) keukendeur, merci! Groetjes S

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tricot, inderdaad. Ik vrees dat het niet aan te raden is om dat in een gewone katoen te maken.
   En super van die stickers! Blij dat ze toch nog goed besteed zijn!

   Verwijderen
 15. Mooi, geweldig stofje ook! Stik je het overlockstiksel niet nog even door langs de hals? Ik vind het altijd een beetje uitsteken en dat draagt dan niet zo lekker. Doorgestikt zit het wat mooier vlak.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik doe dat heel soms, maar meestal niet. Wel alles goed strijken en dan blijft dat precies altijd goed zitten. Toch nog geen een kind gehad dat erover kloeg :)

   Verwijderen
 16. Ik had ook al ondervonden dat de patroontjes van ottobre zeeer erg breed zijn.
  En bedankt voor de degelijke uitleg! Ik had steeds problemen met de boordjes, maar ik wou ze dan ook vaststikken zoals biaislint..

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Couture Giraffe25 juni 2012 om 10:46

  Stof niet meer te krijgen bij Miss Tiggr... En dat net nu Supergrover mijn alter ego is... Iemand nog tips over waar het stofje nog te koop zou zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen idee. Komt het niet meer binnen? Heb je een mailtje gestuurd?

   Verwijderen
  2. couture giraffe25 juni 2012 om 11:06

   Ja, helaas niet meer te krijgen. De fabrikant kan het niet meer laten bijdrukken... Ik zal af en toe eens naar jouw berichtje komen kijken om te genieten van jouw grover t-shirt. 't is prachtig! Ik waag me er zeker de komende weken eens aan. Dank je voor de handleiding!

   Verwijderen
 18. Oh, heerlijk!! een goede duidelijk uitleg voor het maken van zo van die t-shirt!! Love it!!*

  BeantwoordenVerwijderen
 19. O heel erg leuk!! Ik begin er direct aan!! Met zo'n uitleg kan het niet missen.*

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Super mooi! Kan je voor mij de tabel met de maten van de boordstof nog aanvullen voor maatje 104 - 110 - 116? Dan ga ik zelf een poging wagen voor mijn zoontje (van 3,5). Ben benieuwd...

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Nu moet ik het toch durven!!!!
  Ik ga het van het weekend hopelijk kunnen proberen ..
  Bedankt!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoi,
  Heel mooi :-)
  Ik ben een beginnend naaister maar ik zoek me suf over hoe je de halsboord vaststikt... Plooi je de halsboord dubbel, speld je het vast op de voorzijde, stik je langs achter?
  Hoe komt het dan dat je geen stiksel ziet?
  :-S
  Hmm, beetje verward eigenlijk...
  Bestaat er ergens iets die alles nog gedetailleerde uitlegt (ivm die boord)?
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je legt de boordstof overlangs dubbelgevouwen (met de goede kant naar buiten) op de goede kant van de t-shirt. Je overlockt dus drie lagen (t-shirt + 2 lagen boordstof). Dit is foto 4 + foto 5 (resultaat).
   Bij Mamasha vind je nog meer info over werken met tricot:
   http://madebymamasha.blogspot.be/2011/06/de-xy-files-t-shirts-tricot-en.html

   Verwijderen
 23. Oontje, zou je de afmetingen voor maat 92 ook willen posten? Bedankt!! Groetjes
  Sewlit skies

  BeantwoordenVerwijderen
 24. kan er mij iemand het patroon online bezorgen, aangezien ik geen ottobre heb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het patroon is niet online te krijgen, Leen. Bovendien zit op patronen ook copyright en mag je dat niet zomaar digitaliseren en doorsturen.
   Je kan de Ottobre in kwestie wel nabestellen via de website van Ottobre:
   http://www.ottobredesign.com/
   Of kijken of hij in de lokale bib te vinden is.

   Verwijderen
 25. Het patroon in Ottobre is voor meisje maar tot maat 116. Kan ik dit aanpassen naar 122/128 en hoe doe ik dit dan het beste? Of kan ik het model van de jongens gebruiken maar dat valt precies rechter. Alvast bedankt voor de info!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Nog een vraagje, als je de boordstof op je stof speldt, trek je dan aan je boordstof? En wat als je patroontje een echte bocht maakt als halsuitsnijding, hoe bevestig je dan de boordstof in de bochten? Wat doe je dan met te veel plooitjes? Je hoort het al, ik zit even vast!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Boordstof is altijd korter dan het stuk stof, dus ja, je rekt het effectief wat op. Als je patroon een bocht maakt, dan kan je op regelmatige afstand spelden. Best vertrekken van het midden, dan de uiteinden vastzetten en dan tussenin nog een speldje om het goed te verdelen.
   Normaal mag je geen plooitjes hebben, de boordtstof ligt rand op rand met de stof en glijdt mooi mee met het geheel.

   Verwijderen
 27. Hey bedankt voor de uitleg. Was bezig met een envelop hals op een rompertje en ik kan aan de 2 zinnen uitleg van het patroon geen touw aan vast knopen. Je hebt me super geholpen

  BeantwoordenVerwijderen