Moederen

donderdag 24 januari 2013


Of hoe ik op de 21e dag van het jaar in mijn zetel neerzeeg en dacht: "Ik hoef niets. Ik ben moe, ik kan slapen. Morgen gaat iedereen weer naar school en heb ik tussen 1 en 4 het rijk weer voor mij alleen." Ik zuchtte even diep. Het idee van vrijheid leek eindeloos lang geleden. Toen na week 1 (ik) en week 2 (de zoon), in week 3 ook de dochter ten prooi viel aan een overdosis bacteriën leek het idee van nog een week moederen me eerder een opgave dan een genot. Ik knorde af en toe als ze om beurten jengelden om schootje te zitten. Als ze harten stalen met hun "Maar mama, ik wil gewoon altijd bij jou zijn." Ik knorde een beetje en liet hun liefde recht naar mijn hart gaan. Naar dat plaatsje waarvan je weet dat het de herinnering voor altijd zal bewaren. Daar waar beelden zich opstapelen, hier en daar verbonden met een woord. Beelden van de zachte trekken van een slapend kind. Van een kind dat even smakt en knarsetandt als je haar haren uit haar mond strijkt. Van mijn eigen proestlach die ik met de hand op de mond moet onderdrukken als ik de 'palmboom' zie die ze met haar elastiekje in het donker op haar voorhoofd heeft geplant. Van dat fijne, broze handje dat het mijne grijpt, die lange wimpers die van elkaar wijken en dat hese stemmetje dat slaperig zegt: "Ik zie jou graag".

Het moederplekje van mijn hart.

Niettemin. "Morgen is iedereen weer het huis uit, dacht ik, en koop ik tulpen voor mezelf." Ik mijmerde nog een beetje verder over wat was en nooit meer terugkomt. En toen ik uitgemijmerd was, haalde ik dit boekje uit het rek. Ik had het afgelopen zomer gekocht en meteen verticaal geclasseerd. Perfect voor een avondje mij-tijd. Relax.

relax mama!

tulpen

stop het grote vergelijken

16 opmerkingen:

 1. Wat leuk voor jou dat die zieke-kindjes-periode er op zit. En prima idee om jezelf nu even te verwennen!
  Ik ben er jammer genoeg nog niet vanaf (zit er dan ook nog maar 4 dagen in...)
  Vandaag niet meer kunnen doen dan bezoekje aan de kinderarts en apotheek, huilende kindjes troosten, aërosollen, siroopjes geven, appeltjes schillen en zo meer.
  En dat werk blijft maar liggen... maar zoals je zegt, als je kind dan slaperig zegt dat het van je houdt, dan krijg je weer wat moed om verder te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier zitten wij er ook nog volop in. Hij wil alleen zijn mama. Schattig en lief maar alles blijft liggen. Ik moest aan je blog van enkele dagen geleden denken. Ach, toch ook even genieten als ze aan de beterhand zijn. Nu te hopen dat ik het niet zelf krijg. Geniet van je vrije uurtjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is mijn zelfhulpboek in stresstijd.
  Gelukkig zijn mijn kinderen zelden ziek. Ikzelf daarentegen heb ook al een betere periode gekend... Aan alles komt een eind. Relax. En geniet. Wij moeders weten dat we dat verdienen .

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier om beurten: DochterLief, MiniMeid en nu Grote Zus.
  Met sympathie van onze kant!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb dat boekje ook liggen ... zo af en toe eens erin kijken, da's een instant opkikkertje ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tulpen, dat is altijd het einde van ellende en pure verwennerij, voor mij. En ik heb nood aan zo'n boek, peis ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kun je geen bookreview doen? Ben erg benieuwd of 't grappig is.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jij hebt intussen je portie ziek wel gehad... Gelukkig ook je portie kindjesliefde. Grappig vrolijk kleurrijk boek in grijze tijden!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bij ons kleine man weer beter en nu ben ik ziek. Ach, het dwingt je tot een pauze, en dat is soms ook niet verkeerd.
  En inderdaad, je kind lekker vertroetelen en horen dat hij 1.000.000 van je houdt is onbetaalbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je schrijft echt mooi Lies... om weg te mijmeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Inderdaad mooi geschreven... ken het boekje (nog) niet!
  Geniet van het weekend:)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. En ook dacht ik "Morgen komt de sanseveria mijn richting uit. Als ik kinderloos ben, dan gaan wij een warme choco drinken.". ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. zo herkenbaar! Om de twee weken zit ik hier met een zieke zoon op schoot....

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb vandaag de pennenzak in toile cirée gemaakt heel goed gelukt maar de hoekjes begin en einde rits zijn nog niet perfect ik heb heel dicht tegen de naad gestikt...
  tot 2 x moeten doen de eerste keer was te nipt!

  In ieder geval bedankt voor de uitleg ben er erg blij mee!
  Marina

  BeantwoordenVerwijderen
 15. In mijn boekske relax zou dan moeten staan : wees niet zo jaloers op mensen die in een handomdraai kleren maken voor hun kroost.

  BeantwoordenVerwijderen