Hoe zou het nog zijn met… de boekentas?

woensdag 3 september 2014


Als ik zie hoe de page views van deze pagina skyrocketen werden er heel wat boekentassen gemaakt, de afgelopen weken. Ik kreeg hier en daar wat vragen, of linken naar exemplaren, zoals deze jongensversie en deze meisjesversie. Super om te zien! Link gerust naar jouw exemplaar, dan kom ik eens kijken.

Toen ik aan 'de boekentas' begon hoopte ik vurig dat ze twee leerjaren zou overleven. De teller staat voorlopig op drie. Na dat derde jaar vond ik ze eigenlijk aan vervanging toe, wegens behoorlijk gekreukt en toch een beetje heel erg vuil, maar de dochter wilde daar niets van horen. Ik had ze nog nooit gewassen (de boekentas, dan), omdat ik vreesde dat de vlieseline zou loskomen. We sloten een deal, de dochter en ik. De boekentas ging haar vierde levensjaar in op voorwaarde dat ik ze mocht wassen. Ging dat fout, dan kwam er een nieuwe.

Het ging helemaal goed. De vlieseline in het rugpand liet inderdaad een beetje los, maar niet in die mate dat ze niet meer bruikbaar is. Ik schoof ze wel nog eens onder mijn naaimachine, want de nylondraad van het stiksel liet het op sommige plaatsen wat afweten. Voor de rest - op hier en daar wat vlekken en afgesleten hoeken - ziet ze er nog wel ok uit. In elk geval stukken beter dan ik had verwacht.

boekentas1boekentas2boekentas5boekentas4

Nog zelfgemaakte boekentassen die het drie/vier jaar overleven? Wie durft wassen, ondanks de vlieseline?

13 opmerkingen:

 1. Super dat die zo lang meegaat en gewassen kan worden! Leuk toch dat de dochter er geen afscheid van wil nemen. Leve handgemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Amai, da's kwaliteit, zou ik zo zeggen! En inderdaad leuk dat de dochter hem niet wil vervangen door een nieuw exemplaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waauw, dat had ik nooit verwacht. Drie jaar al zeg! Dat is dan kwaliteit he, ongetwijfeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als ik dat zo die kan ik dat goed verstaan, tis een schoontje he ;) En ik moet eerlijk zeggen dat uw dochter er toch wel goed zorg voor gedragen heeft blijkbaar (of het is een heel goed stofke?)
  Mijn dochter haar exemplaar voorlopig nog maar 2,5 dagen in gebruik... Maar wassen zal ik ook niet direct zien zitten.. (Eentje van een workshop van mamanessa, hoewel die heel hard op jouw patroon lijkt. zie sewbidoo.blogspot.be)

  groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat vind ik nu leuk om te zien, ik vraag mij af en toe af hoe bepaalde naaisels er na jaren uitzien :) Een kranige bomma, deze boekentas!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hier is er een kleuterversie, die nogal rondgegooid en meegesleept wordt. Ik gooide ze vorige week in de was en ze kwam er dik ok weer uit! Ik heb ze wel terug heel warm en traag gestreken en helemaal ingespoten met product tegen het water... hier gaat ze al een jaar en een half mee...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh ja zeg! Hij ziet er nog prima uit, en al zeker voor zo een licht exemplaar.
  Die van Tuur gaat hier ook voor het derde jaar mee. Misschien dan toch ook nog niet het laatste jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. top van je dochter ! Vaak willen kinderen juist wel een nieuwe .

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn kleuter gaat nu zijn 2e jaartje doen met zijn zelfgemaakte leeuwenboekentas. Ik heb hem op een jaar toch al 3 keer ofzo gewassen. Ze is wel iets minderstevig geworden maar dat is niet zo erg, verder zie je er niets aan. Ik maak ze ook nog eens waterdicht en ik strijk ze nog eens zodat de vlieseline opnieuw wat vasthangt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik hoop dat de mijne het ook zo lang volhouden, tegen dan wil ik er misschien nog wel eens een keertje aan beginnen maar niet zoals nu een week voor de deadline 2 stuks.
  http://madebykk.blogspot.be/2014/09/naar-het-eerste-leerjaar.html

  BeantwoordenVerwijderen
 11. mijn zoontje deed 2 jaar met zn kleuterboekentas volgens jouw tuto.
  Nog steeds is ie helemaal in orde en al meerdere keren gewassen (zo'n kleutertjes morsen al wel eens in hun boekentasje)
  nu was is hem echter een beetje beu gezien dus maakte ik er voor beide kinders een nieuwe:
  http://instagram.com/p/sVv8udnVW_/?modal=true
  Weer volledig volgens jouw prachtige uitleg (mits enkele kleine aanpassingen, 1 grote voorzak en 1 sluiting ipv 2, een ritszakje binnenin)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik maakte afgelopen vakantie een eerste exemplaar, niet volledig zoals de jouwe maar toch een beetje. Ik hoop op minstens 2 jaar. http://miekatoentje.blogspot.be/2014/09/een-vliegende-start.html

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zo zalig dat die al zolang meegaat. Ik hoop dat het hier ook zo gaat! Elke dag kijk ik vol trots naar de boekentas en de zoon die ermee rond loopt. Eén van de meest voldoening gevende maaksels uit mijn naaicarriere!

  BeantwoordenVerwijderen