Ik zegt altijd ja.

woensdag 22 oktober 2014


Ik zegt ja. Op zowat alles.

Het staat er. Zwart op wit. Gedrukt. In 10.000 exemplaren.
Voor mensen die mij goed kennen moet het zo duidelijk zijn. Riet hoefde er in elk geval niet lang over na te denken toen ze een openingszin nodig had.

ja

En dus beland ik wel vaker in situaties waarin ik mezelf 'natuurlijk doe ik mee' hoor zeggen, om achteraf een beetje te flippen over wat ik mezelf nu weer op de hals heb gehaald.

Het was zondagmiddag, we zaten gezellig aan de picknicktafel op school, een hoop ouders die samen een fantastisch oudercomité vormen. Er ontspruiten geregeld geweldige plannen aan de hoofden van die mensen, plannen waar ik in al mijn enthousiasme maar al te graag aan meewerk. Dat dat 'meedoen' op een loopwedstrijd sloeg, that was a first.

Zij probeerde mij al vaker ja te laten zeggen. Vorige week nog, toen ze een boek kwam halen en ik op de stoep voor de deur voorzichtig liet vallen dat de havenloop misschien wel een optie was, volgend jaar. Of misschien ook niet. Achteraf gezien zat het er wel aan te komen, in mijn hoofd. Tot nu toe hield ik mij zo ver mogelijk van wedstrijden weg. Hoe graag ik ook loop, ik strijd wel met mezelf, tegen mijn eigen lijf en vaker nog tegen mijn eigen hoofd. Maar goed, we waren vrolijk, de zon scheen en samen lopen leek plots niet meer zo eng.

Het komt wel goed, denk ik, als ik alle hersenspinsels de baas blijf. De afstand (10 km) is het probleem niet. Wat dan wel? Mijn hoofd, vooral, dat zich heel wat afvraagt.

· zal ik mij niet laten meeslepen door 'de massa' en mij dus in de eerste kilometers gegarandeerd al vergalopperen om vervolgens halverwege een geweldig pak rammel te krijgen en tenslotte halfdood en met een rooie kop over de meet te strompelen?
· zal ik erin slagen om mijn eigen tempo te lopen en geen rekening te houden met de mensen aan de kant? (jup, ik ben er zo eentje)
· blijf ik dan niet gewoon beter bij 'de vrouwen', ook al ligt mijn tempo hoger dan dat van hen?
· loop ik vandaag nog mijn gebruikelijke tien kilometer of plan ik toch maar beter een korter rondje?
· ga ik vrijdag nog zwemmen (standaardzwemdag, maar nu... you never know)?
· is die lage rugpijn waar ik mee ben opgestaan alleen van verkeerd te liggen en hoe lang gaat dat duren? (bweurk)
· zet ik mijn bril op (wat ik gewoonlijk doe) of schaf ik me toch maar nieuwe lenzen aan?
· houd ik mijn telefoon in mijn hand (wat ik ook gewoonlijk doe, maar voor een wedstrijd wellicht een beetje ongebruikelijk to say the least) of kies ik toch maar voor een veilig armhoesding? En waar haal ik dat laatste dan zo even snel? Als ik er al uit geraak of ik dat überhaupt kan verdragen (afzakken, losschieten, you name it, alles is al de revue gepasseerd).
· heb ik die telefoon wel nodig? Mijn hoofd zegt ja. Voor mijn muziek die mij in het juiste tempo houdt, en om te kalmeren als ik tussentijden hoor die boven mijn normale pace liggen. En vooral: uit gewoonte.
· lukt dat dan wel met die bevoorradingen, als ik al iets in mijn handen heb? (ik ben echt een groentje, I know)
· waarom zou ik op 10 km mij drie keer moeten bevoorraden?
...

Ge ziet, er zit veel in mijn hoofd. Soms is neen zeggen zoooooveel gemakkelijker. En veiliger. Maar ook zoveel saaier, toch?

18 opmerkingen:

 1. Haha! Leuk die hersenspinsels (herkenbaar ook), al zal ik niet zo snel ja zeggen tegen een hardloopwedstrijd, LOL.
  Relax.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Rofl. Lies jong...al die vragen dat jij stelt ;). Gewoon lopen zoals ge anders doet. Met muziek. Toi toi toi!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik snap je vragen. ik heb misschien ook een antwoord voor je gsm. ik maakte er onlangs zo een (nog eens te bloggen ;-)). en dat werkt zeer goed

  http://thecraftingchicks.com/2014/02/diy-running-belt.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Dat probeer ik misschien wel eens uit, al zal het nu ook weer niet vòòr zondag zijn.

   Verwijderen
  2. zit nochtans zeer snel in elkaar, als je gewoon overlockt en niet teveel naar de afwerking kijkt

   Verwijderen
 4. en neen, op 10 km moet je je zeker geen 3 keer bevoorraden. 1 keer moet zeker volstaan

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Succes ermee.Ik doe je dat niet na,in geen 100 jaar.Ben benieuwd naar het vervolg hiervan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Haha! Respect, nooit van zijn leven, ik. Maar ik duim voor je!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 19 april 2015... tegen dan kan je een marathon lopen als je wil... veel succes in je voorbereiding!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh Lies, ik heb 2 weken geleden mijn eerste "10 miles" gelopen en ik heb gewoon zalig genoten! Achteraf niets om zenuwachtig over te zijn. Ja, je gaat sowieso sneller lopen maar op zo'n wedstrijd kan je er ook beter tegen. Supporters zijn de max! Ik heb toen idd mijn Endomondo opgezet om mijn tijden te kunnen checken en me in het begin wat af te remmen. Het weekend ervoor had ik nog stevig getraind maar in de week ervoor maar hele kleine loopjes. En ik vind zo'n armding wel handig: met muziek, belangrijk om mijn eigen ritme te houden :) En ja, de nacht ervoor heb ik amper iets geslapen (ik moest om 6.15u al de deur uit) maar een ervaringsdeskundige vertelde me dat dat niets uitmaakt. Zolang je de nacht daarvoor maar goed geslapen hebt :) Succes: 10 km, da's een peulschil voor jou ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat komt goed joh!
  Ik zeg ook altijd rap ja, soms is het toch eens niet slecht om neen te zeggen, maar jouw uitdaging lijkt me wel interessant. ;-)
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zo herkenbaar! Paar weken geleden ook eerste loopwedstrijd gelopen. Heb er toen blogje over geschreven (http://laloe.be/blog/2014/09/28/mijn-eerste-loopwedstrijd-7-tips/) En wat je gsm betreft, ik heb die toen gewoon, zoals ik altijd doe, in mijn handen gehouden. Ook aan de bevoorrading was dit geen probleem! Succes :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zo fijn die eerste loopwedstrijd. Dat blijft voor mij tot nu toe ook gewoon de leukste. Ik liep toen echt op wolkjes. Ik wens jou dat ook toe. Gewoon je eigen ding doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Komt wel goe !!!
  Hoesje 2 euro in action..
  ik zou zwemmen maar ni lopen dag voordien. Bevoorading doe je tijdens 10km training ook
  ni ? Heb je ni echt nodig.. misschien eerste 2-3 km met dames lopen ? En daarna alleen verder ? Succes !!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik loop ook met mijn telefoon in mijn hand. En met mijn sleutels in mijn andere hand. 't Is een beetje alsof ik die houvast nodig heb anders voel ik mij flapperen. Dus ik zou het heel normaal vinden, jou met telefoon te zien voorbijsjezen.

  BeantwoordenVerwijderen