On the run. 2013 tot nu in 487 woorden.

maandag 27 oktober 2014


'Ha,' zeiden de loopsympathisanten als reactie op dit, 'gij loopt toch ook?'
'Waar,' zei ik, 'maar lopen, daar heb ik toch een haat-liefde verhouding mee. Ik heb geen looplijf. Echt niet. Ik ben een zwemmer.'

Nu loop ik al bijna mijn hele leven. En 4/5 van dat leven ging dat met tegenzin. Na een paar maanden hield ik er steevast weer even mee op. Tot 2013.

Ik ging mijn leven beteren in 2013. Na de hectiek en het verdriet van 2012 nam ik me voor alleen nog maar te doen waar ik zin in had, geen stress, oude liefdes terug oppikken... In de categorie oude liefdes gingen muziek, lezen en sporten met alle aandacht lopen.

Laat ons zeggen dat 'alleen nog maar doen waar ik zin in had' niet zo gek lang duurde. Geen stress, daar gaan we het zelfs niet over hebben. Maar muziek/lezen/sporten: check, check en check.

De maand waarin ik een jaar ouder werd leek ideaal om het loopschoeisel terug aan te binden. Na heel wat jaren van (gedeeltelijke) inactiviteit bleek ik over een nog wel min of meer behoorlijke conditie te beschikken. Ik liep het hele jaar uit. Ook toen het koud werd. Ook toen het regende. Ik liep niet zo vaak als ik had gewild. Ook niet zo snel of zo ver, maar dat waren details. Ik klokte af op een 200 getrackte kilometers. Ik liep ook in Schotland. Dat was afzien. Want het was warm. En verdraaid hilly. En er waren cattle grids. Maar het was ook mooi. Muziek. De ondergaande zon. Een schaap hier en daar. Als ik Editors hoor en mijn ogen dichtdoe, dan sta ik daar weer.

Ondertussen zijn we alweer een jaar verder en loop ik écht met plezier. Dat ik dat kan zeggen, dat is al een overwinning op zich.

Bij het begin van dit jaar lanceerde zij een kleine uitdaging: 500 kilometer in 1 jaar. Dat leek mij een zot idee, maar toen ik erover nadacht, bleek dat nog geen 10 kilometer per week te zijn. Peanuts, dacht mijn hoofd, en mijn innerlijke strever had een nieuw doel.

· na vier maanden stonden er exact 250 loopkilometers op de teller. Dat ging goed vooruit.
· in april en mei liep ik ruim 80 kilometer per maand.
· in juni bleek mijn bobijn af. Het ging niet meer. Ik flipte over welke pijntjes ik allemaal voelde.
· in juli gingen we op reis en naaide ik een boek bijeen. 0,0 kilometer per week. 6 weken lang.
· tegen half augustus kriebelde het zo hard, liep ik een paar keer 8 à 9 kilometer en toen gaf mijn lijf er weer even de brui aan. 4 weken snotteren. 4 weken rust.
· in september liep ik een schamele 16 kilometer.
· in oktober vond ik mijn goesting terug en klokte ik af op 88 kilometer.

Ik loop weer. Trager dan voor de zomer. Maar met plezier en dat is het belangrijkste.

En de wedstrijd? Morgen.

Mijn looplijst staat al klaar:

· Katy B · Aaliyah
· Pitbull · Timber
· Macklemore & Ryan Lewis · Can't Hold This
· Daft Punk · Get Lucky
· Ten Walls · Walking with Elephants
· Swedish House Mafia · One (Original Mix)
· Goose · Syrise
· Martin Garrix · Animals
· The Knife · Silent Shout
· Kiasmos · Looped

ontherun

9 opmerkingen:

 1. goed van je ! Ik ben onder de indruk ! Ik was ook begonnen met lopen maar moest onlangs naar de dokter voor een hoop ambetante onderzoeken en zijn conclusie was : gaan lopen met chronisch ontstoken achillespezen ? Ik denk het ni ! Dus loopplannen voorlopig in de diepvries spijtig genoeg ... Ik moet misschien maar eens écht gaan zwemmen dan maar...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed van je! Ik heb vanmiddag de kaap van 500 km gehaald! Sinds 22 mei. Daarvoor registreerde ik niet. Is nu wel tanden bijten om vol te houden want heb gelijk een dipje en het lopen wil niet echt vlotten. Maar ook hier een wedstrijdje op de planning en die uitdaging wil ik echt niet laten vallen. Volhouden dus :-)
  Loop ze!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super en leuk dat je dit deelt!
  Ik was 'vroeger' ook een loper (2x 20km van Brussel!), 2 kinderen later en een job enkel met de auto te doen schiet er niet veel van over, met veel spijt (wel een naaihobby in de plaats). Dit jaar herbegonnen met lopen maar nog half niet zoveel km als jij :). Het geeft me wel moed!
  Ik wens je nog heel veel plezier met het lopen. Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn om te lezen dat het bij anderen ook soms met ups en downs gaat. Mijn doel is twee keer in de week kunnen gaan lopen. Voorlopig heb ik nog geen andere uitdagingen nodig ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Succes met DE wedstrijd! In gedachten lopen wij met je mee. Je zal zien een wedstrijd lopen is veeeel gemakkelijker dan gewoon een loopke alleen. Door al het volk aan de kant en de andere lopers is dat in een wip voorbij, er zal zO veel te zien zijn.
  Vooral veel plezier gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Straf dat je zo volhoudt Oon, super!
  Een zeer enthousiaste cheerleader ben ik in spirit lang je parcours!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. “Running takes your body, mind, and spirit to a better place. The simple act of putting one foot in front of the other and moving forward can make you healthier, happier, and more confident.”

  Deze quote zag ik zonet op mijn FBpagina verschijnen. Ik vond ze zo mooi dat ik ze graag met je deel !
  Zelf ben ik met het lopen begonnen in het najaar van 2012. Het vergt wilskracht en inspanning maar het voelt zo goed aan de eindmeet.
  Mijn eerste wedstrijd liep ik dit jaar op 4 mei in Ieper, nl. de Wings for Life World Run. Als vroedvrouw/verpleegkundige vond ik dat ik daar gewoon moest zijn. Mocht je het niet kennen, ik kan je verzekeren dat het een prachtig event is, een must voor elkeen die houdt van lopen, echt waar !
  Ik ben alvast opnieuw ingeschreven voor de 2de editie volgend jaar.
  Misschien ook iets voor jou ?
  Veel succes met je runs !
  Groetjes,
  Annick

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben twee jaar geleden beginnen lopen als typische start to runner, en ik ben nog steeds geen atleet hoor, maar ik loop met steeds meer plezier, en probeer mijn grenzen te verleggen. Ik merk dat ik er echt deugd van heb, zowel fysiek als mentaal (en probeer dat te onthouden op de momenten dat de motivatie wat verder te zoeken is)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt! Ik loop heel vaak 'voor mijn hoofd'. Ik weet dat ik daar deugd van heb, ook al heb ik er op voorhand geen zin in.

   Verwijderen