Amsterdam met kind

maandag 6 juli 2015


Wat een weekendje met de wederhelft moest worden werd noodgedwongen een weekendje met de dochter. Zij vond dat allesbehalve erg. Als kersverse tiener was dit een fijn extra cadeautje. "Weekends met mama zijn super!" verzekerde de zoon haar. Hij mocht al twee keer mee naar Londen en voor ik het wist was ik in een discussie verzeild over wie wanneer met mij naar waar mocht. But first things first: Amsterdam!

o_container

Twee jaar geleden was ik met vriendinnen in Amsterdam, maar iedereen weet: een vriendinnenbende of een moeder-dochter weekend, dat is een andere dynamiek. Het begon al met de muziekkeuze tijdens de rit. Terwijl ik de slaap nog uit mijn ogen wreef, liet zij al gezwind iets ketnetachtigs uit de boxen schallen. Maar goed, we sloten een deal en wisselden onze playlists af.

We reserveerden een parkeerplek via Switchpark. Gemakkelijk en goedkoop. Een timeslot reserveren, de poort openen via een code op je smartphone en de auto veilig en gerust achterlaten voor de rest van het weekend.

We travelden ultra light, want we waren van plan veel te stappen en zo weinig mogelijk gewicht mee te nemen. Met de camera, de inhoud van mijn handtas en wat drank voor onderweg zat de Freitag al goed vol. O kreeg een rugzakje met verse kleren en toiletspullen. Ik zei het al, ultra light.

We stapten van de parkeerplek naar het centrum en picknickten meteen in het Oosterpark. We vonden onverwachts 'De Schreeuw' en mijn dag was al goed. Shoppen leek ons met dit weer niet echt nodig. We gingen voor lui kuieren en verkenden rustig de stad. We zaten op bankjes, namen foto's, werden om de haverklap aangesproken door toeristen die dachten dat we locals waren en waaiden uit op bruggen en op het veer.
Het was snikheet. We dronken liters water. Aten ijsjes. Zwaaiden onze voeten over de rand van een gracht. Ik vertelde over de stad, over de grachten en de boten, over de huizen en de haken bovenaan de gevels. Zij zweeg en keek haar ogen uit naar àl die mensen, àl die boten en àl die fietsers. Zalig babbelen en nietsdoen.

opera
lamppost
magerebrugdubbeltjespanden
boot_gevel
brilnodigschreeuw

Uit alle hotels in Amsterdam kozen wij het Ibis Amsterdam Centre Stopera. Dat ligt geweldig centraal, lekker dicht bij de dokken in een buurt die wij de volgende twee dagen volop wilden verkennen.

Een vriendelijk meisje heette ons welkom en verwees ons naar de lift aan de achterkant van het gebouw. 'O jee,' dacht ik, 'als we nu maar niet op een blinde muur uitkijken. Achterkanten van hotels doen mijn niet meteen juichen, maar oh boy, wat was ik verkeerd! Terwijl de voorkant van het hotel uitgaf op de drukke Valkenburgerstraat, gaf de achterkant uit op dit. Een gracht. Een prachtig zicht. Niets straatlawaai. Alleen maar rust.

ibis_uitzicht2

De dochter teste meteen het bed uit. Kraakverse lakens. Zelfs bij 35°C is dat een genot om onder te gaan liggen. Er zijn ook een paar koprollen uitgevoerd, dat geef ik toe. De kamer was helemaal spic en span. In dit weer was een koelkast wel handig geweest om wat drank koel te houden, maar we gaan daar niet moeilijk over doen, want met een zalig bed, een geweldige douche en gordijnen die de kamer perfect verduisterden waren wij al helemaal blij.

ibis_o

Na het spullen droppen trokken we een spurtje naar het station waar we hadden afgesproken met Vink om samen naar de NDSM werf te varen. De overtocht bracht even verfrissing. Lekker uitwaaien!

ndsm_werfveer

NDSM is een geweldige plek! Er was die dag NDSM open waardoor er vanalles te beleven was. Voor de Gentenaars: het het heeft wat weg van DOK, maar dan nog groter. Bovendien heb ik een zwak voor havengebied. Mij meetronen naar scheepswerven, daar kan niemand iets verkeerd mee doen.

ndsm_werf
ndsm_containers
ndsm_open
ndsm_huis

Mijn aandacht werd getrokken door deze letters van Sue Doeksen. Mijn stijl!
O zwierde haar voeten gezwind in een van de zwembadjes.

ndsm_noord
suedoeksenzogroot
ndsm_bad

We zaten op de eerste rij toen BOT een paar nummers bracht. Aaaah, waren we volgende week maar weer in Amsterdam. Dan konden we gaan kijken hoe ze Ramkoers spelen op Over het IJ festival. Een warme oproep aan alle programmatoren in Vlaanderen: haal BOT alsjeblieft eens naar hier. Voor een week of zo. Ze zijn zo geweldig. (En aan de dame die op de rommelmarkt hier in de buurt haar slazwierder verkocht: merci voor uw bijdrage aan de kunst!)

bot_zaag
bot_slazwierders_kleur
bot_ramkoers

Een drankje in het Noorderlichtcafé kon uiteraard niet ontbreken. Als je in de stad bent en tijd hebt: absoluut doen! Het is er erg gezellig.

noorderlicht

's Avonds bleven we bij vrienden eten, met voor de verandering: uitzicht op de grachten!

gracht

Terug in het hotel werden we verwelkomd door een mooie zonsondergang.

ibis_uitzicht

Daarna was het echt wel tijd voor een douche én bed.

ibis_nacht

De volgende ochtend ging de dame resoluut voor overdaad. Dat mocht. Als je voor het eerst op hotel gaat, dan is uitgebreid badderen, uitgebreid lummelen en uitgebreid ontbijten een must.
Er waren granen. Er was brood. Er waren verschillende soorten jam en een grote keuze aan hartig beleg.
Er was volop fruit en een ruime keuze aan sap. En koffies ook, voor moeders met wallen.

ibis_granen
ibis_brood
ibis_jam

De dochter ging voor muisjes. Véél muisjes. (noot: die muisjes zijn bij nader inzien geen muisjes, maar vruchtenhagel)

ibis_muisjes

Op de ochtendplanning stond een wandeling rond het Oosterdok. Het was er heerlijk rustig, zo vroeg op de ochtend. (Lang uitslapen zat er dus niet in. Zucht. Maar een stralende glimlach en een knuffel doen al veel voor een vermoeid hoofd en pijnlijke voeten.)

oosterdok
oosterdok_o
brug_oosterdok

We stapten naar de bibliotheek en deden een schietgebedje toen we deze wolken zagen. De plensbuien zouden uiteindelijk nog enkele uren op zich laten wachten. Oef.

nemo

De openbare bibliotheek Amsterdam, daar moet ik altijd even binnenlopen als ik in Amsterdam ben. Razend benieuwd hoe de nieuwe bib in Gent er zal uitzien, maar van mij mag het gerust zoiets zijn. Licht. Rustig. Ruim. Zo ontzettend ruim.

oba_verdiepingen
oba_trap
oba_lampen_jeugd
oba_jipenjanneke

We namen volop roltrappen tot helemaal bovenaan. Wie wil er nu met de lift gaan als je zo'n uitzichten hebt?
Op de reling van het dakterras staat aangegeven wat je allemaal kan zien.

oba_reverse
oba_o
oba_uitzicht

Op de bovenste verdieping hingen deze beauties. Ik had ze de vorige keer niet gezien.

oba_lampen

De bedoeling was om in de bib te lunchen, maar de tijd was krap en het meisje wilde kostte wat het kost een bezoekje brengen aan het NEMO science center. Meisjesweekend is dus dit. Geen Keet in Huis, geen Droog. Geen DOT Shop en geen &klevering. Geen Jan de Grote Kleinvakman, geen A. Boeken. Geen Marqt of Stach (enfin, de laatste eigenlijk wel, maar niet zo uitgebreid als ik had gewild). Geen Haarlemmerstraat, geen KNSM eiland, geen 9 straatjes... In ruil kreeg ik wel veel gebabbel en veel knuffels. Ook goed. Zo moeten we absoluut nog eens terugkomen.

Het Nemo Science Center heeft ook een dakterras (waar je ook zonder museumkaartje op kan). Je kan er iets drinken, er staan Fermob stoelen en er is water om te spelen. Zij het water, ik de Fermob stoel, het drankje en het uitzicht over de stad. Mooie deal, vond ik.

nemo_dakzicht
nemo_zichtnemo_voeten
nemo_fermob_o

Op de middag namen we de veerpont naar Buiksloterweg. Het meisje kreeg al meer zelfvertrouwen in de drukte van de stad en koos zelf de picknickplek uit. Het moet gezegd, ik had het niet beter kunnen kiezen. Een stukje (weliswaar verdord, maar wat wil je met zo'n temperaturen) gras, zicht op het veer en aan de andere kant het filmmuseum waar ik uren naar zou kunnen kijken, een overvloed aan passerende boten, vliegtuigen, meeuwen en volop zon en wind. Heerlijk!

buiksloterweg_picknick
buiksloterweg
kuikens
buiksloterwegveer

Op de planning stond het EYE filmmuseum. Met de voorspelde regen was dat een veilige keuze. De meisjes volgden de eyewalk en dat viel blijkbaar heel erg in de smaak. Bij ons trouwens ook. Een aanrader als je van film houdt!

eyefilm
eyewalkeye_o
eyefilm_O

Na het museum dronken we nog iets en zagen we de wind opzetten en iedereen naar binnen rennen. Tussen 2 stortbuien door bereikten we droog het huis en daarna zat het weekend er alweer op. Bezochten we veel? Neen. Shopten we ons te pletter? Neen. Hadden we een fijne tijd? Absoluut! Het was een ontspannen 'niets hoeft, alles mag' weekend. We komen absoluut nog eens terug.

buiksloterwegveer_onona

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Accor Hotels. Dit verslag is helemaal onze eigen ervaring.

22 opmerkingen:

 1. I ♡ Amsterdam :) Dat staat hier deze zomer ook nog op de planning!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oooh, zalig. De liefdevolle foto's, jouw oog voor de details. En: een foto van jou :-). Love it! (En ben blij dat ik zo dicht bij Amsterdam woon…)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh dat klinkt zalig! Prachtige foto's trouwens van de bibliotheek. Ik kijk al uit naar moeder-dochter weekendjes over enkele jaren...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat ziet eruit alsof het idd zalig was. En BOT...fantastisch he.Ik zag ze een keer in Antwerpen,in "mijn faust" van Schippers en Van Gught ; kippevel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Haha, voor de slazwierderverkoopsterbedanking!
  Het was héérlijk jullie eens op bezoek te hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij zijn ook dol op Amsterdam en bibliotheek is inderdaad schitterend, ik schreef er ook al over. Zo mag De Krook er voor mij ook uitzien :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ziet er een heerlijk weekendje uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben in mei in Amsterdam geweest maar als ik jullie verslag lees dan hebben wij nog heel veel niet gezien.En een moeder/dochter weekendje is leuk,hé!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een heerlijk verslag met prachtige foto's!
  Wij tellen de dagen af tot wij kunnen :) Ik ga zeker wat van je tips noteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Niet veel bezocht...I beg to differ! Ik heb nog zo goed als niets gezien van wat jij allemaal opsomt, altijd andere wijken bezocht. Handig lijstje dus voor ons volgend bezoek!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi verslag, ik krijg zin om meteen te vertrekken!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Amsterdam heeft al lang mijn hart gestolen, maar jouw fotoreeks doet vast nog meer mensen zin krijgen. Prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Met haar gat in de boter gevallen, die mooie dochter van jou :) Elke leeftijd heeft zijn charme - I know - maar wat heb ik zin om binnen een paar zo'n dingen met mijn kinderen te kunnen doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. oh hiervan ga ik echt kwijlen... prachtige foto's van een prachtige tijd in een heerlijke stad... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtige fotoreportage. Het doet mij ook zin krijgen om mijn hoofdstad weer eens te bezoeken. Een correctie: dat zijn geen échte muisjes, dat kleurige broodbeleg. Op de foto staan vruchtenhageltjes. De muisjes zijn van anijs gemaakt en alleen te krijgen in roze-wit of blauw-wit. U mag raden waarom :D

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat ziet dat er een leuk tripje uit! Om te onthouden dus....

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een weekend! Ik wil ook een dochter ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Amsterdam, I love it anyway, maar jouw foto's zijn weer zo'n pareltjes dat ik alwéér veel zin heb in een terugkeer. Heel veel zin!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een héérlijk verslag! Ik onthou het voor ons volgende Amsterdam bezoek!

  BeantwoordenVerwijderen