Wales, dag 10-12: zon, zee en wolken op de Marloes Peninsula

vrijdag 31 juli 2015


Ons derde huis ligt in het dorpscentrum van Marloes, helemaal in het Zuid-Westen van Wales. Een beetje tegen onze verwachting in is het hier redelijk druk. Enfin, dat is relatief, natuurlijk, maar hier komen we toch de meeste buitenlanders tegen. Al is dat misschien niet zo verwonderlijk. Velen volgen het Pembrokeshire Coast Path of komen om te watersporten aan de (zand)stranden. Het Pembrokeshire Coast Path is een 300 kilometer lang wandelpad en volgt de grillige kustlijn. Het hele gebied is National Park, dus aan natuur en mooie uitzichten geen gebrek in dit stuk Wales.

Pembrokeshire Coast Path, Musselwick beach, Marloes

Op dag 10 verkenden we de omgeving en stapten we tot Musselwick beach. We moesten duidelijk nog leren rekening houden met de getijden, want het mooie zandstrand was (zoals de meeste stranden hier) niet toegankelijk bij hoog tij. Dan maar verder gestapt langs het Pembrokeshire Coast Path, dat na een aantal dagen regen niet overal even vlot te bewandelen was, tot we uitkwamen in Martin's Haven.

marloes1_6sqwales10_marloes2sq

De boot naar de eilanden Skomer en Skokholm (allebei beschermd natuurgebied) vertrekt vanuit dit piepkleine haventje en aangezien je die boottochten niet op voorhand kan boeken wilde ik wel eens zien of je er echt zo snel bij moest zijn als ze beweren. Het was daar rustig, want de wind was te fel en de zee te wild om te varen.

wales10_martinshaven
Martin's Havenwales10_marloes3sq

We stapten terug naar huis en waren plots drie uur onderweg geweest. Honger!

In de namiddag hingen we thuis rond. We waren met drie verslingerd aan ons boek en terwijl de kleintjes met hun Lego speelden en badderden, draaiden wij bladzijde na bladzijde. De wind was duidelijk nog niet gaan liggen en met rukwinden tot 75 km/u was ik al blij dat ik de was niet bij de buren mocht gaan zoeken.

Op dag 11 reden we naar Broad Haven, bekend om zijn grote zandstrand en prachtige rotsformaties. De surferswebsite die ons steeds voorziet van gedetailleerde weer- en zeeinfo wist te vertellen dat we wind vandaag in kracht zou afnemen, maar dat de temperatuur van het zeewater niet boven de (gevoels)temperatuur van 12°C zou uitkomen. Brrr!

wales11_broadhavenpano

Broad Haven heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een heel breed strand. Een deel is 'hondenvrij', iets wat onze jongsten heel erg op prijs stelden. Een deel is ook bewaakt en bodyboarden kan onder het alziend oog van een paar redders op quads. Een ander deel van het strand en de zee is voor windsurfers, kitesurfers en iedereen met 'hard' materiaal. Goed geregeld, daar!

O en ik verkenden het strand en grillige rotskust en toen we het warm genoeg hadden trokken we onze wetsuits aan en gingen we bodyboarden. Stevige golven, woehoew! I en ik hielden het anderhalf uur vol. Hij met zijn 4/3 mm wetsuit en ik in mijn bikini met dit truitje. Zolang ik bleef zwemmen was alles ok. Zolang de zon niet achter de wolken verdween ook. Zonder zon was het absolutely freezing. Mijn grote jongen gaf natuurlijk geen krimp in zijn wetsuit. Topgerief!

I_decathlonwales10_martinshaven4sq

We reden terug langs de kust, door Little Haven (heel little, maar charmant) en stopten we hier en daar om van de fantastische zeezichten te genieten.

wales11_nearlittlehavenpano

's Avonds stapten we nog eens tot Musselwick beach, deze keer met onze boot mee. Er liggen twee heerlijke zandstranden aan weerszijden van de klip, maar helaas was het water alweer te hoog om veilig om de klip heen te lopen naar het strandje. Helemaal naar beneden, en dus ook weer helemaal naar boven.

wales12_musselwickpano
wales12_musselwick3sqwales12_musselwick1sq
wales12_musselwick2sqwales12_musselwick4sq

Op dag 12 trokken we opnieuw naar Broad Haven. Er werd mooi weer voorspeld, maar het duurde toch wel tot een uur of 11 voor de zon echt wat warmte gaf. In de tussentijd verkenden we nog verder de rotsformaties aan de kust. Die zijn indrukwekkend en staan garant voor heel wat speel-, klim- en springplezier. We vonden een poeltje en probeerden met een mossel wat vissen te lokken.

wales11_broadhavenpano2
wales12_broadhaven2sqwales12_broadhaven1sq
wales12_broadhaven3sqwales12_broadhaven4sq

Na het avondeten maakten we nog een wandeling langs het andere zandstrand hier vlakbij, Marloes Sands.

wales12_marloessandspano

Van hieruit kan je de eilanden Skomer en Skokholm goed zien liggen en als het laag water is kan je te voet op het eilandje Gateholm geraken. Met zijn grillige rotsen was het een uitgelezen plek om de drie hun fantasie de vrije loop te laten. Sommige delen deden bij de ondergaande zon aan als het decor van scènes uit Lord of the Rings.

wales12_marloessands2
wales12_marloessands3
wales12_marloessands6sqwales12_marloessands5sq
wales12_marloessands4
wales12_marloessands1

wales12_marloessands8sqwales12_marloessands7sq

Het zal u wellicht niet verbazen dat yours truly tegen kinderbedtijd ook helemaal knackered is. Op tijd naar bed, dus, want er komt nog wat actie aan!

Meer Wales? Dit zijn onze avonturen so far:

· Llangedfedd reservoir & wild swimming in de Usk bij Llangynidr
· Four Falls Trail & wild swimming in de Afon Llia
· Autopech (en dus niet zo veel te beleven)
· Lady Falls (Sgwd Gwladys) & Dan-yr-Ogof
· Llyn y Fan Fach & Carreg Cennen
· Dolaucothi Gold Mines
· Zwemmen en dolphin spotting in New Quay
· Strumble Head Lighthouse, Pentre Ifan & Carreg Coetan Arthur burial chambers

11 opmerkingen:

 1. Het ziet er allemaalzo prachtig uit, maar het weer en de temperatuur zijn toch serieuze spelers! Maar mef de wetsuits goed voorbereid!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ongelooflijk mooi! Fris maar prachtig!!!

  Eens de kindjes wat groter zijn gaan we daar zeker ook eens naartoe. Nu zijn ze (en wij) nog te veel verknocht aan een huisje-in-de-zon-met-zwembad vakantie...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Amai Lies, ziet er allemaal zalig uit! De foto's zijn echt prachtig! Ooit gingen wij ook naar Wales, ik was nog klein. Het enige dat ik me herinner was dat we op spoed belandden met een zus van mij die in het zwembad van de camping uitgleed op een trapje en gehecht moest worden aan haar hoofd ;-). Allicht hebben we daar ook zulks prachtig gezien :).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige foto's zeg!Jullie hebben het daar naar jullie zin volgens mij.Zo leren wij Wales ook beter kennen,hé!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Serieus, er bestaat dus gewoon een dorp met mijn naam! Dat wist ik helemaal niet. Hoe spreken ze dat daar uit?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooie reisverslagen, prachtige foto's, heel tof om zo mee te volgen! Wales sprak mij eerder niet echt aan maar ik ben van gedachten veranderd ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn! Het is echt de moeite, en al helemaal als het weer wat mee zit.

   Verwijderen
 7. Ik kan 't zout van de zee bijna smaken bij 't zien van jouw foto's :-)

  BeantwoordenVerwijderen