Wales, dag 5: Na regen komt zonneschijn

woensdag 22 juli 2015


Some days are better than others, dat is duidelijk. De batterij van de auto vervangen en we waren back on track. De afgelopen dagen hadden we tijd genoeg gehad om plannen te smeden voor de volgende twee dagen.

Hoog op het lijstje stond Sgwd Gwladys, ofte Lady Falls, een waterval, dat had u al door. Wildswimming tipte dat als goede zwemplek, maar dat was buiten de zomer gerekend, die de waterval enerzijds niet erg krachtig maakte (en het water dus ondiep) en anderzijds - voor ons - ook echt koud was, een schamele 16 graden, dat nodigt niet echt uit tot zwemmen in ijskoud bergwater. Maar dat het een mooie plek is: absoluut! Gemakkelijk te bereiken ook, een goed half uur wandelen vanuit Pontneddfechan, door het bos, de hele tijd langs water(valletjes). Aanrader!

wales5_3
Sgwd Gwladys, Lady Falls
Sgwd Gwladys, Lady Falls

Wij hielden het op pootje baden, steentjes gooien, dammen maken, naar boven klimmen om bovenaan de waterval te gaan kijken en achter het water doorlopen. Iemand vond het toen nodig om in een nogal drassig stuk naast het water onderuit te gaan, zodat we het plan om Henhryd Falls, de hoogste waterval in Zuid-Wales, te zoeken maar lieten varen. Gelukkig was het toen al late namiddag.

wales5_4Op weg naar Sgwd Gwladys, Lady Falls

's Ochtends was het weer niet zo best en reden we naar Dan-yr-Ogof, het National Showcaves Center for Wales. Grotten, dus en lekker beschut tegen de regen. We waren vroeg en er was nog niet zo gek veel volk, waardoor we de drie grotten op het gemak konden doorwandelen.

Dan-yr-Ogof
Dan-yr-OgofDan-yr-OgofDan-yr-Ogof
Dan-yr-Ogof

Naast de grotten zijn er nog tal van andere dingen te zien, zoals een dinopark met meer dan 200 levensgrote dino's, een iron age village en een soort boerderij met o.a. alpaca's. Of waren het toch lama's? Grote discussie tussen de drie, daarover.
Het is het soort park waar wij anders nooit naartoe zouden gaan, buiten voor de grotten dan. Het ligt tegen de helling van een bergflank, dus het is constant klimmen en niet ideaal met buggy's. Niet zo gek duur in ponden ook, helaas wel in euro. Maar het was fijn en we spendeerden er toch een uur of vier weg van de regen.

Dan-yr-Ogof
Dan-yr-Ogof
Dan-yr-OgofDan-yr-Ogof

Zoals we al vaker deden (op de dagen dat we een auto hadden) stopten we onderweg nog even om van het uitzicht te genieten. Blauwe lucht, heerlijke wolken, schapen en paarden, eindeloos veel distels en alleen maar groen, wit en blauw in 360°.

wales5_1
wales5_8wales5_2
wales5_9

Morgen regen, zeggen ze. Alweer.

Meer Wales? Dit zijn onze avonturen so far:

· Llangedfedd reservoir & wild swimming in de Usk bij Llangynidr
· Four Falls Trail & wild swimming in de Afon Llia
· Autopech (en dus niet zo veel te beleven)

3 opmerkingen:

 1. He Oontje,
  Leuk om lezen, net dezelfde mening ver grotten en het park bij de grotten. Wij bezochten aarna ook watervallen en vonden alleen de Henhryd Falls, niet degene die jullie zagen. Ze lijken op elkaar, maar toch net anders. Beide geven wel soortgelijk gevoel en activiteiten, wij hebben ook lang gespeeld bij die waterval. Was gevaarlijke weg en glibberig tussen die 2 watervallen, vandaar dat we er niet geraakten. GRoetjes en nog fijne vakantie, Carla

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jammer van de regen, maar oh! die wolken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtig groen! En die lama vs alpaca discussie, die was bij ons ook van de partij :-)

  BeantwoordenVerwijderen