Wales, dag 6: Llyn y Fan Fach en Carreg Cennen

donderdag 23 juli 2015


Het viel erg goed mee met het weer, vandaag. We moesten ook het huis uit, dus we begonnen onze dag met inpakken en de auto volladen. Om 9 uur waren we al vertrekkensklaar (ik moet er geen prentje bij maken om u een idee te geven hoe vroeg de dag hier dan we begint, zeker?). Onze laatste dag in de Brecon Beacons en er 'moesten' nog wat plekken aangedaan worden waar we anders niet meer in de buurt van zouden komen.

wales6_11

We reden naar Llanddeusant waar we het piepkleine wegje vonden dat ons naar het begin van de wandeling naar Llyn y Fan Fach leidde. Toch wel een paar hartinfarcten op dat baantje, want single track, overal putten, haarspeldbochten en dus constant op mijn ongemak voor mogelijk tegenliggers. Die bleken er uiteindelijk niet te zijn, maar goed, als er iets is wat mij hier zenuwen bezorgt zijn dat wel die smalle weggetjes zonder uitwijkmogelijkheden.
Anyhow, we vonden het car park met onze ogen dicht en begonnen de wandeling naar het meer, goed voor 1,5 mile bergop. Het pad was breed en er was steeds water in de buurt, dus genoeg afleiding om het eventuele wandelgezaag te temperen. Geen gezaag, vandaag, gelukkig, wel een kleintje dat zwaar aan mijn arm hing. Niet ideaal, maar die kleine beentjes hebben toch al flink mogen draven, dus het was hem vergeven.

Op de bergkammen/heuvelruggen rond het meer (ik weet nog altijd niet of het nu bergen of heuvels zijn) liepen mensen die de lange wandeling volgden. Dat moet echt spectaculair zijn en wondermooie vergezichten opleveren. Als we goed luisterden konden we horen wat ze daarboven zegden.

wales6_13wales6_16

Tot mijn teleurstelling alweer geen wild swimming vandaag. We hadden ons er nochtans op voorzien en alle zwemmateriaal mee naar boven gedragen. Een groot bord verbood zwemmen - al zou ik dat eigenlijk nog omzeilen - en haalde gelijk ook enkele vuile ziektes aan. Die zag ik net iets minder zitten. Jammer! Het meer gaf onder die donkere lucht ook een dreigende aanblik. Het ligt op meer dan 500 meter hoogte en is tot 29 meter diep. Bij een buitentemperatuur van een graad of 12 voelde het water alweer ijskoud. Onder een stralende zon had het er misschien wat uitnodigender uitgezien, maar niet getreurd: er zijn minder aantrekkelijke plekken om even uit te rusten en op verkenning te gaan.

wales6_9wales6_10

De weg ernaartoe was ook de moeite. Water, distels, vingerhoedskruid en a zillion schapen.

wales6_15wales6_14

Daarna reden we naar Carreg Cennen. Voor ons helemaal de verkeerde kant op, maar een absolute must see. Het duurde helaas een eeuwigheid voor we het hadden gevonden. Een ruïne op een heuveltop laat zich niet zomaar van elke kant benaderen. Maar - mijn vader indachtig: "We komen altijd wel ergens uit!" - geraakten we toch waar we moesten zijn. De zon liet ons in alle rust picknicken voordat ze weer achter een grijs wolkendek verdween. Gelukkig alleen maar dreigende wolken en geen regen. Oef!

wales6_4wales6_3

Carreg Cennen is een van de enige privately owned castles in Wales. Het is werkelijk prachtig gelegen, zo bovenop de heuvel, met een 360° zicht op het Welshe landschap. De zonen speelden een of ander gevecht uit Lord Of The Rings na, terwijl de dochter gezwind op avontuur ging. Vanuit het kasteel leidt een smalle gang naar een grot die de echte cavers kunnen exploreren. Wij waagden ons daar wijselijk niet aan. Na al dat stappen smaakte het traditional farmhouse ice cream extra goed.

wales6_6wales6_5

De drie, weer met de nodige kilometers in de benen, klaar om ze in bed te plooien. Allé, dat zouden wij wel zien zitten, zo'n early night.

wales6_7wales6_2

Meer Wales? Dit zijn onze avonturen so far:

· Llangedfedd reservoir & wild swimming in de Usk bij Llangynidr
· Four Falls Trail & wild swimming in de Afon Llia
· Autopech (en dus niet zo veel te beleven)
· Lady Falls (Sgwd Gwladys) & Dan-yr-Ogof

7 opmerkingen:

 1. Je beleeft mijn droomvakantie...en ik bij jet lezen ook een beetje...ik smelt al bij het lezen van die plaatsnamen....ik ben in het verkeerde land geboren volgens mij....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook. Iedere keer als ik van de trein rijd in Folkstone heb ik zo'n sort of homecoming gevoel.

   Verwijderen
 2. Dat ziet er echt een grave vakantie uit. Nu wil ik ook naar daar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. waw de fotos worden met de dag mooier!

  BeantwoordenVerwijderen