Wales, dag 9: uitgeregend en uitgewaaid

dinsdag 28 juli 2015


Op dag 9 moesten we alweer opkrassen uit de fijne boerderij in Cellan waar de we afgelopen drie dagen logeerden. Aan de ene kant was dat jammer, aan de andere kant waren de weersvoorspellingen in Marloes een heel pak beter. Fingers crossed dat het even zo blijft.

strumblehead1

We vertrokken in de gietende regen en moesten 5 uur 'dakloos zijn' zien te overbruggen. Ik had een route uitgestippeld die verre van de kortste was, maar die ons wel langs een paar bezienswaardigheden leidde.

De eerste halte lag op ruim een uur rijden. Dat overbrugden we zonder discussies. De jeugd was precies nog wat moe, en ik had de route redelijk in mijn hoofd (onze gps mevrouw bleek het klassieke punt van discussie te zijn in de auto, maar deze keer legden we haar het zwijgen op). De Pentre Ifan burial chamber nabij Nevern ligt in een open veld op een heuvelrug. Het regende onophoudelijk, om van de stevige wind nog maar te zwijgen en O haar gezicht spreekt boekdelen. Hoofd diep in tussen haar schouders getrokken, weggedoken in haar kap. Het was kijken, bordje lezen, foto's nemen en een spurtje terug naar de auto. Als oudste en grootste neolitic dolmen in Wales was het best indrukwekkend. Meer dan 5 meter lang en 16 ton zwaar. Hoe ze die steen daar gekregen hebben, een raadsel.

pentreifan1pentreifan2

We reden snel door naar de tweede burial chamber, vijf minuten verderop bij Newport. Carreg Coetan Arthur lag iets meer beschut, maar het regende precies nog harder. De bovenste steen leunde maar op 2 van de 4 opstaande stenen. Een beetje eng.

carregcoetanarthur1carregcoetanarthur2

Van daar reden we door naar Strumble Head lighthouse. Heel erg uit de weg en ik was op voorhand een beetje teleurgesteld dat ik die vuurtoren niet bij mooi weer zou zien, maar de weersomstandigheden - harde wind, strakke slagregen - zorgden er wel voor dat het een speciaal moment werd.

Strumble Head

De vuurtoren zelf ligt op een eilandje en is met een kleine brug verbonden met het land. Op onze foto's kan je dat niet goed zien, hier wel. Er staat ook een lookout post waar mensen de zee af turen op zoek naar bruinvissen. Voor ons bood het even beschutting tegen de felle wind. Net als gisteren, ook vandaag weer geen bruinvissen te zien.

strumblehead_sq1strumblehead_sq2

We waaiden bijna weg! Hier kan je zien hoe hard het waaide.

strumblehead4

Af en toe scheen er een straaltje zon door het wolkendek en als cadeautje kregen we een regenboog in het water!

strumblehead3

Meer Wales? Dit zijn onze avonturen so far:

· Llangedfedd reservoir & wild swimming in de Usk bij Llangynidr
· Four Falls Trail & wild swimming in de Afon Llia
· Autopech (en dus niet zo veel te beleven)
· Lady Falls (Sgwd Gwladys) & Dan-yr-Ogof
· Llyn y Fan Fach & Carreg Cennen
· Dolaucothi Gold Mines
· Zwemmen en dolphin spotting in New Quay

4 opmerkingen:

 1. Ooooh je foto's doen me zo terugdenken aan onze eigen reis naar Wales vroeger met mijn ouders.
  Wij hebben ook zulke foto's, waarbij we volledig verscholen in onze gore-tex jassen stonden. Maar desalniettemin, héérlijke reis en zo te horen genieten jullie er ook van met volle teugen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig! Mooie plaatjes, die wolken bij de vuurtoren maken het plaatje lekker dramatisch!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, die vuurtorenfoto is geweldig schoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Past wel in het decor, hoor, dat natte, wilde weer!

  BeantwoordenVerwijderen