Een vreemde verjaardag met een onverwachte wending

zondag 16 augustus 2015


Toen ik drie jaar geleden opstond, na alweer een bewogen nacht naast zijn bed, wist ik niet dat die dag dé dag zou zijn. De dag waarop ik het kortste blogbericht ooit zou schrijven. De dag waarop de wereld even stopte met draaien. De dag waarop het onvermijdelijke toch gebeurde en we niettemin zo hard schrokken dat ik dat moment tot op vandaag nog zo terug kan afspelen in mijn hoofd. Uw vader zijn laatste adem horen uitblazen, letterlijk, is iets dat er nooit meer uitgaat.

Wat volgde was een hectische periode waarin ik op automatische piloot leefde. Waarin mijn gezin niets aan mij had, waarin ik mijn moeder bijstond en vluchtte in allerlei begrafenisgeregel, administratie en het boek. Een periode waarin er amper plaats was voor verdriet. De mokerslag kwam er pas maanden later en het grote gapende gat eindelijk weer kon helen.

Op de momenten dat ik even boven water kwam was mijn gezin daar. En mijn vrienden. En jullie, als een warme deken die je even doet beseffen dat er nog een hier en nu is.

Hoe dat gaat, drie jaar later? Het gaat. Het sleet, zoals alles slijt. Er gaat amper een dag voorbij dat ik niet aan hem denk. Hij was net als ik, denk ik nu. Dat we te weinig tijd hadden samen, dat denk ik ook. En dat hij vaker had moeten zeggen wat hij dacht.

Vandaag kwam mijn moeder met een taartje - dat had hij vast fijn gevonden - en ging ik voor het eerst in wat een eeuwigheid lijkt weer eens lopen in de meersen. Mijn hoofd vrij maken en uitwaaien, het was er wel de dag voor.

Net toen ik dacht dat het eigenlijk wel best fijn was voor een dag als deze zei mijn moeder, zomaar out of the blue: "Zeg, zouden jij en ik binnenkort niet eens naar Barcelona gaan? Papa wilde daar altijd al eens naartoe. En ik ben anders nooit alleen met jou." En dus regel ik opvang voor de kinderen, bekijk ik vluchten en zoek ik een fijne plek om te logeren (tips altijd welkom!).

Hartje voor mijn moeder.
(En dat zeg ik ook veel te weinig.)

31 opmerkingen:

 1. Geniet van jullie trip! En dikke knuffel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Topidee van je moeder. Veel plezier daar!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sterkte, mijn papa stierf in april 2012 op 53e jarige leeftijd. Het gemis blijft, goed om te horen dat jij zo'n sterke moeder hebt. De mijne heeft sindsdien geen dag meer plezier in het leven gehad. Met het sterven van mijn vader, verloor ik zo ook mijn moeder.
  Geniet van jullie trip naar Barcelona, mijn vader ging daar ook eens heen met vrienden en sprak daar de legendarische woorden "die Gaudi was ook maar een prutser" ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik sla mooie zinnen op, en "jullie als een warme deken" is eentje om te onthouden. Blij dat jullie ook met taartjes en reisjes kunnen terugdenken aan wat ongetwijfeld een prachtige man was.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. :-) topidee. Helaas geen tips, want ben er nog nooit geweest. Moeten we ook dringend eens verandering in brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een lief idee van je moeder. Air B&B hoorde ik positieve verhalen over. Veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat wordt een reisje met heel veel gevoelens erin...geniet er samen met je mama van en je papa reist in jullie ♥ mee...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Veel sterkte op een dag als vandaag, kan zo maar een naar gapend gat zijn. Maar wat mooi dat jullie nu samen op reis gaan. Ik heb een reisblog (ja, dat ook nog) en zette bakken leuke tips voor Barcelona in een CityGuide. Misschien hebben jullie er wat aan.
  http://mooistestedentrips.nl/stedentrip/barcelona

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Sommige data vergeet je nooit, de sterfdatum van één van je ouders is er daar eentje van. Super ideetje van je mama. Leuke vooruitzichten!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jullie gaan daar mooie momenten beleven in Barcelona terwijl van bovenuit iemand waakt... X

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi...mooie tekst...om even stil van te worden.
  Barcelona is genieten van lekkers...mooie pleintjes en de beste plekjes vind je in de zijstraten van de ramblas er is daar ergens een vegetarisch restaurantje met zeer felle kleuren dat echt aanrader is of was als het er nog is...vergeet ook niet een optreden mee te pikken op een van de vele verborgen pleintjes...unieke sfeer

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtige tekst. Het is de dag die ik nog steeds vrees. In de tussentijd probeer ik van hem te genieten, mijn broze papaatje van 86. Wat een fantastisch idee van je moeder!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ook wel erg fijn dat je zoveel aan je vader hebt (gehad).

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zoveel knuffels voor jou. x

  Sowieso Airbnb, wij hebben daar al zoveel parels op gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Doen!
  Vergeten doe je, gelukkig, nooit. Maar ik vind wel dat het slijt... (mijn vader is inmiddels al ruim 7 jaar gestorven)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een warm blogbericht. Dat warme deken, dat zijn wij graag, trouwens.
  Tips voor Barcelona (eten en drinken) : Bar Federal - Kafe Kometa - Komo en Kasa
  Woonwinkel: Doméstico
  Om te slapen via airbnb onthield ik altijd dit plekje via Tom van Woonblog. Ik vind geen directe link maar jij misschien wel: http://www.woonblog.be/2014/10/binnenkijken-in-een-vintage-appartement-in-barcelona.html

  BeantwoordenVerwijderen
 17. AirBNB regelen en daar vooral een fiets huren. Kost amper iets en je ziet een groot deel van de stad (alleen heuvel op richting Parc Guell is even aanpoten..!)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. :-) doen gewoon, samen met de mama!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoe fijn... geniet ervan samen met je mama... wat zal je papa trots zijn op jullie!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik wens jou en je moeder een heel fijne tijd in Barcelona!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Knuffel! En heel veel plezier bij het plannen van je tripje met de mama! xx

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Sterkte! 16 augustus is bij ons ook een moeilijke dag ... die dag in 2010 stierf mijn bompa
  Geniet van je tripje met je mama

  Tina
  www.driecreatievebijtjes.blogspot.Be

  BeantwoordenVerwijderen