Organiseer de week met deze frisse family planner

woensdag 19 augustus 2015


De vakantieweken schuiven sneller dan gedacht en tussen de ontspannen ochtenden door bekruipt me heel af en toe alweer dat gevoel dat er binnenkort weer vanalles moét. Opstaan, bijvoorbeeld, en boterhammen smeren. Boekentassen maken en zorgen dat ze hun zwemzak meehebben. Naar school rijden (weer wegenwerken à volonté, dus nog een nieuwe route bedenken) of fietsen (interessanter voor het ophalen na school, maar niet zo evident 's ochtends). De wederhelft helpt waar hij kan, maar werkt in shiften, dus vaak ben ik alleen om ofwel de ochtend- of de avondshift in goede banen te leiden.

Ik heb onze kalenders op mijn telefoon redelijk goed in mijn hoofd. Kalenders, ja, want er is er eentje voor mijn werk, voor het werk van de wederhelft, voor mij persoonlijk, voor ons als gezin en voor de kinderen. Dat zijn veel kleurtjes, maar het synct perfect tussen onze telefoons en dat werkt voor mij.

Helaas ben ik de enige in ons huishouden die zijn kalender in gedachten kan visualiseren. De wederhelft is een ramp en de kinderen vragen ook elke dag welke shift hun vader werkt. De papieren kalender die ik zo graag uit ons interieur wilde houden leek steeds harder nodig.

U herinnert zich misschien deze post en hoe ik toen een oplossing zocht.

En toen zag ik op de Instagram account van Sara van In-Pakt deze kalender. De family planner van Studio Stationery. Frisse kleuren en net precies genoeg plaats voor ons vijven.

beeld boven © Studio Stationery


familyplanner1

Zo'n vrolijke kalender wilde ik nog wel aan de muur hebben en het zal u ook niet verbazen dat de wederhelft meteen fan was van het idee. Er is geen ophangsysteem voorzien, maar we spraken af dat we elke week een nieuw blad met washi aan de deur tussen de tekeningen plakken. Dan kan iedereen aanvullen en gelijk ook zien wie die dag wat te doen heeft.

familyplanner

De zoon - die wilde weten hoeveel weken we zo konden vullen en na even tellen besloot dat we er wel een jaar of twee mee voort konden, als we niet teveel fouten maakten, tenminste - vond dat we er meteen ook maar een takenlijst moesten aan koppelen en een beurtrolsysteem uitwerken voor het tafel dekken, afruimen, vaat legen, enzovoort. Dat is misschien geen slecht idee om die eerste schoolse weken door te komen.

Wie heeft zo'n takenlijstje voor de kinderen en (hoe) werkt dat?

13 opmerkingen:

 1. Bij mij was het omgekeerd, door de vele kraambezoekjes, uitstapjes en al dan niet naar de opvang gaan heb ik per week gevisualiseerd voor mijn oudste (4) met foto's wie op bezoek komt, waar we gaan en of hij al dan niet naar de opvang gaat. Ook een bedje als ik hem een middagdut wil laten doen komt erop. Beurtrollen dat is nog niet aan de orde hier ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op de website van klasse kan je zo een takenlijst vinden voor de vakantiemaanden. Hij kan dienen als inspiratiebron voor de uit te voeren taakjes. Vorige zomer had ik hem gemaakt voor de drie dochters en dan deden ze braaf hun opgelegde taak. Dit jaar deed ik het niet met als resultaat dat ik meestal alles zelf moest doen tenzij ik erom vroeg. Zo een systeem werkt dus wel degelijk ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben een whiteboard met zelfgetekende kalender die per maand wordt bijgewerkt, dat zorgt voor een goed overzicht. De taken zijn bij ons beperkt tot tafel dekken, kippen graan geven en groenteafval wegbrengen. Deze taken worden per week doorgeschoven en dit zorgt voor iets minder gekibbel omdat ze vooraf weten welk hun taak is voor die week :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik gebruik al jaren de Family Survival Planner, bestel hem ook steeds online. Hij heeft een ophangsysteem en stickers met allerlei prentjes voor de kinderen die nog niet kunnen lezen. En bovendien een volledige maand ineens zichtbaar. Keerzijde: er is slechts 1 vakje per dag, dus niet per gezinslid, en dat is al wel eens te klein of minder overzichtelijk. Daarom lijkt deze van jou wel handig, al wil ik liever een ruimer overzicht dan slechts 1 week.
  In elk geval, ik heb ook weer gemengde gevoelens als ik denk aan september... En ik volg mee wat betreft tips voor taakverdelingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat er een Nobelprijs zou moeten uitgereikt worden voor diegene die het feilloze (en op alle gezinnen toepasbaar) systeem uitdenkt voor de takenverdelingen. Chore Wars is op een bepaald ogenblik erg populair geweest, maar de educatieve waarde is betwijfelbaar en het is -uit ondervinding- niet vol te houden ... Ik lees dus verder mee naar tips en tricks !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hij hangt zo mooi tussen de tekeningen, love it!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb een beetje moeite met de tijdsrichting van deze planner. Idee en uitwerking zijn super, maar ik zag liever de weekdagen in horizontale richting. Al van in de kleuterklas wordt op daglijnen van links naar rechts gewerkt, omdat dat nu eenmaal onze leesrichting is... Spijtig dat dit hier niet zo is...
  Ik kocht ooit eens in de Action een dergelijke kalender, met horizontaal de dagen en verticaal ook 5 rijtjes om 5 personen toe te voegen. Ok, visueel wel minder aantrekkelijk dan deze hier, maar toch, erg handig! Zelf gebruik ik ook vooral de telefoonkalenders, met kleurtjes per persoon. En delen met de wederhelft-telefoon, geen dubbele boekingen meer, hoe handig is dat!
  Voorlopig zijn de kinderen hier vrij gerust in wat er allemaal op het programma staat. En taakjes, dat heb ik hier nog niet geïntroduceerd... Maar als het ooit komt dat ze nood hebben een kalender, dan zal het zeker iets in dit genre zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben zo'n familiy planner, per week een blad met ook telkens een stuk voor menu/memo/boodschappen... Geen kolom per persoon, ik schrijf er gewoon kort op wie wat doet en dan met fluostift erover (ieder heeft zijn kleur). Ik probeerde er al eens één met een kolom per persoon maar die vond ik niet handig.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goh, mijn takenlijstjes (van gans ons gezin) zit in mijn hoofd... :-)
  Kan daar dan wel soms heel erg chaotisch zijn, dus misschien moet ik toch eens overstappen op zo een kalender... :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zonder reclame te willen maken, maar de kalender van Bo*frost is fantastisch: een hele maand zichtbaar, ophangsysteem, 5 kolommen voor 5 gezinsleden, geniaal voor ons! Minpunt: hij ziet er heel saai uit (maar zo'n maand is direct wel volgekribbeld, dus misschien maar beter dat er niet te veel afleiding is) en waarschijnlijk alleen verkrijgbaar als Bo*frost aan de deur komt bij jou...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben de homeplanner van planpoint.
  Met de dagen van links naar rechts, per week.
  Iedere dag is verdeeld in ochtend, middag en avond. Met bij ieder dagdeel vijf streepjes om namen in te vullen.
  Daarnaast zijn er vakjes 'klusjes', 'koken' (kun je per dag naam/menu invullen), 'boodschappen', 'memo' en 'huishouden'.

  Hier werkt hij al twee jaar super!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind de planner van Hema wel handig. Ook wel de dagen verticaal en niet horizontaal. http://www.hema.be/nl/winkel?fh_location=%2F%2Fbehema%2Fnl_BE%2Fpbe_product_type%3E{shop}%2F%24s%3Dplanner&fh_sort=-_match_rate%2Cpbe_stockavailability&fh_modification=&fh_secondid=pbe_14690423

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Had een hele poos geleden die family planner in een opwelling gekocht bij Sara. Eigenlijk mis ik nog een vakje voor een weekmenu ;-). Heb me voorgenomen om elke zondag toch even de agenda's van man en kinderen naast elkaar te leggen en duidelijk te visualiseren. Curieus hoe lang we dat volhouden.

  BeantwoordenVerwijderen