Plankendael met nieuwe ogen

donderdag 27 augustus 2015


Dat het verdraaid lang geleden was dat we nog in Plankendael waren geweest. Een jaar of zes, gok ik, toen ik nog les gaf en we een abonnement hadden en babyfelix de pinguïns nog in koediewoedie überschattige bewoordingen als wingwing! begroette.

Toen onze kinderen klein waren, enfin, kleiner waren, sloten we elke vakantie af met een bezoek aan een dierentuin. Dat ging jarenlang zo tot we het precies wat hadden gehad. Een dierentuinoverload. Ons bezoek nu deed mij het park weer met nieuwe ogen zien en Felix, ondertussen al heel erg baby af en zich niet meer bewust van zijn talloze bezoeken leed aan een aandoenlijk enthousiasme, inclusief gegil en wijzend vingertje.

plankendael6

Het moet gezegd, een dierentuin bezoeken zonder buggy, maar met een fototoestel in de aanslag ligt mij oneindig veel beter. Plankendael voelde nog altijd vertrouwd, maar ook anders, want de drie hadden naast het dieren zoeken ook oneindig veel lol met overal op en over kruipen. Verdwijnen en dan weer opduiken. Bij nader inzien was het in dat opzicht niet heel veel anders dan tijdens hun peutertijd. Avontuurlijker, dat wel. Touwbruggen. Vlotten. Tenten. Houten speelhuizen. Een bamboedoolhof. Verborgen paadjes galore.

Dierentuin slash speeltuin, they loved every minute of it.

plankendael25sqplankendael24sqplankendael23sq

Beginnen deden we - hoe kan het ook anders? - met de pinguïns. Voedertijd om 10.30u, dus we trokken een spurtje naar Amerika, helemaal aan het uiteinde van het park. De kinderen mochten ze een visje voeren. Het moet soms niet veel zijn om een gewone ervaring te klasseren als 'onvergetelijk'.

plankendael20

Na de pinguïns was het 'moeten' er af, dus we wandelden op ons gemak Amerika door. Daarna was Afrika aan de beurt, want Afrika huisvest wel wat grote dieren en daar was het de drie voornamelijk om te doen.

plankendael16
plankendael4

Voor mezelf - we moeten daar niet flauw over doen - was dat een soortement cadeautje om - telelens in de aanslag - dingen te zien die anderen niet of niet zo goed zien. Dat kleine schattige babyolifantje, bijvoorbeeld, waarvan ik - excuus - zelfs niet wist dat het geboren was, was door mijn lens zo dicht dat ik zijn haartjes kon tellen. Bij wijze van spreken. Verwondering bij de dochter, toen ze de foto's zag. "Wanneer ben jij in dat hok van die babyolifant geweest? Ik heb dat niet gezien." Tja.

plankendael1
plankendael5
plankendael7

Terwijl zij aangetrokken waren door de grootte, ging ik resoluut voor kleur.

plankendael19
plankendael11
plankendael10

Gingen zij voor entertainment, dan koos ik een veilig plekje om ze gade te slaan.

plankendael21
plankendael3
plankendael8

Voor het bootje bedankte ik vriendelijk. Men moet het lot nu ook niet te hard tarten, nietwaar?

plankendael9

En dan waren er de vele onbewaakte momenten waarop ik hén kon vastleggen. Alleen al daarom is bloggen een zegen. Een zekerheid dat tenminste niet hun hele jeugd ongedocumenteerd voorbijgaat, of weggeborgen staat op een of andere harde schijf.

plankendael18
plankendael14
plankendael12
plankendael13
plankendael15
plankendael17
plankendael2
plankendael22

Hoe zou ik anders kunnen onthouden dat een olifant even veel weegt als 531 kleine O'tjes?

24 opmerkingen:

 1. Na je sup-cursus had je je toch wel in dat bootje kunnen wagen!
  Wij waren er gisteren ook, hadden een reuze gezellige dag, en kon ook alleen maar denken: leuk, nu ze wat groter zijn, hoef ik niet overal mee op en af, en kan ik gewoon zelf genieten van alles rond mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige foto's. Ik zou zowaar een aankoop van een telelens overwegen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. prachtige foto's en planckendael is bij ons nog steeds een topper ook al komen we er meerdere keren per jaar, maar ja hier dan ook nog met buggy en fototoestel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Machtig! De kracht van de natuur springt zo van je foto's af!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Echt zalige foto's!
  De kleur spat er vanaf en ik voel me alsof ik 'ook in het hok van de babyolifant stond' ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kan me niet herinneren nog dat ik in Planckendael rond gelopen heb dus eigenlijk dringend tijd dat ik daar eens naar toe ga ;-) Super mooie foto's en toffe kinderen heb jij ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel mooie foto's! Vooral die zebra's, en baby-olifantje :-), dat laatste zie je toch maar amper daar van boven op de toren zonder zo'n lens. Ik wil er nu ook al 1.... lens hé ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het altijd zo dwaas dat mensen met kodak rondlopen in de dierentuin, precies of die foto's gaan schoner zijn dan dat talrijke dierenboeken.
  Maar hey, die van u zijn wel schoner!!
  Keitoffe foto's, waauw!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha! Maar dat is ook helemaal niet de bedoeling dat die schoner zijn dan van iemand anders, laat staan dan die uit boeken. Ik vind dat een fijn tijdverdrijf om te wachten tot dat beest zich draait. Anders zou ik nooit zo intens naar die beesten kijken. En tussendoor staan die kinders er ook eens op. Win-win, lijkt me.

   Verwijderen
 9. volgens mij gaat planckendael u nog bellen, foto's gebruiken als promo. Zo schoon en puur!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat maakte je (weer) mooie foto's! Bij de foto in de overzetkano begrijp ik eindelijk waarom O en F hier steeds 'de kleintjes' heten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een prachtfoto's! Van die met het baby-olifantje smelt ik helemaal... Wij kregen Quio enkele weken geleden jammer genoeg niet te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. als ik je foto's zie dan heb ik ook zin om me een goed toestel te kopen en er deftig mee te leren werken. Maar ik zie er nog het hardste tegen op omdat ik geen zin heb om met zo'n groot toestel te sleuren ... dat is het voordeel van de smartphone ... die past in een handtas.
  Maar als ik die foto's zie ... ja dan kriebelt het toch wel

  BeantwoordenVerwijderen
 13. " wanneer ben je in het hok van de babyolifant geweest?" Haha :) leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. 1 van de zonen staat hier naast me en zegt resoluut 'waar is dat? Ik wil daar ook naartoe!'
  Wel dat zal voor een volgende zomer zijn want we zijn alweer overgevlogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. zalige foto's
  van de dieren, maar inderdaad vooral prachtherinneringen voor je kinderen!

  BeantwoordenVerwijderen