Onze ochtend. Op zoek naar structuur in de chaos.

maandag 5 oktober 2015


Vorige week trapte Kelly 'onze' #boostyourpositivity campagne weer op gang. We hadden heel erg naar dat moment uitgekeken en jullie met ons als ik de enthousiaste reacties las op de teasers die we Instagramgewijs hadden getoond. Ondertussen verzamelt deze pagina al jullie blogposts en Instagram beelden die met #boostyourpositivity zijn getagd, dus wie wil lezen of kijken hoe het ontbijt er op een ander aan toegaat: allen daarheen!

Kelly vertelde vorige week over haar ochtend, ik doe deze week hetzelfde over die van mij.

danone_breakfast

'Goed begonnen is half gewonnen.' Ik hoor het mijn vader nog zo zeggen. De laatste tijd denk ik wel vaker dat dat toch niet voor ons opgaat, als ik voor de tiende keer die ochtend een sok opraap en de eigenaar aanspoor om toch alstublieft, kerel ein-de-lijk àl zijn kleren aan te trekken. Hij weet dat ik hem in pyjama durf meenemen in de auto (1 keer tot nu toe, lang geleden, maar het werkt nog steeds), dus uiteindelijk geraakt hij altijd wel aangekleed en op tijd op school. Al wou ik dat het kind toch ietsje vlotter in zijn kleren sprong. Om maar te zeggen: hoe goed de ochtendshift ook is voorbereid, op sommige dingen heb je nu eenmaal geen vat. En de een kan daar al wat beter mee om dan de ander.

De Week

De wederhelft en ik, wij zijn elkaars tegenpolen als het op ochtendlijke stress aankomt. Hij is een enorme stresskip en ik... wel, ik ben eerder van het 'we zien wel' type. Zeker als het over mijn huishouden gaat.
Alles komt altijd goed, dat hebben de jaren mij ondertussen wel geleerd. Zijn wij ooit te laat op school aangekomen? Neen. Of misschien een enkele keer, wat meevalt in 10 jaar schoolgaande kinderen. Kan ik te laat op het werk aankomen? Neen. So what's the rush?

Ontbijten is dan ook iets waar ik mezelf niet graag in opjaag. Omdat de kinderen en ik graag lang in ons bed blijven liggen gaat ontbijten er door de week nogal ongestructureerd aan toe. Zorgen dat iedereen tegen 7.40u vertrekkensklaar staat, dat is het doel. Voor allerhande fancy tips bent u bij mij dus aan het verkeerde adres. Tijd voor spelen is er niet vaak. Er gaan ook geen schermen aan. Just the basic stuff. Ontbijt. Wassen. Aankleden. Ook geen toverwoord, helaas, dat er op miraculeuze wijze voor zorgt dat de hagelslag ìn de borden blijft, de boterhamdozen ìn de boekentassen verdwijnen, het fruit geschild geraakt, iedereen een natte washand is tegengekomen en de kleren aan de lijven gaan. Wat wel in mijn voordeel pleit: hun leeftijd. Ze kunnen dus al mooi zelf verantwoordelijk worden gesteld voor hun niet-aangeklede staat als blijkt dat het na 7 verwittigingen echt wel tijd is om te vertrekken.

Chaotic as it may sound, er zit wel degelijk een patroon in onze ochtenden.

Op goede dagen, dan bereiden wij de volgende ochtend als volgt voor:
· de boekentassen staan klaar
· alle dozen voor boterhammen, fruit, een koek staan per kind op het aanrecht
· soms is de tafel al gedekt
· de kleren voor de volgende dag liggen op stapeltjes

TIP! In onze keuken hebben wij een 'ondergoedlade' met daarin het ondergoed voor de kinderen. Deze kleine ingreep bespaart ons al jaren heel wat tijd. Niemand hoeft nog naar boven te lopen en zo vermijden we dat ze boven blijven hangen om nog wat te spelen, een reëel gevaar bij de jongste.

This is how we roll:

· De wederhelft staat - als hij niet aan het werk is - ontiegelijk vroeg op om de tafel te dekken, zelf te ontbijten en indien nodig de lunch voor de kinderen klaar te maken.
· Ik onderga/doorsta/geniet van het ochtendlijk knuffelritueel van de zoon die vel komt tanken om de dag door te komen.
· Om 7 uur rollen wij uit bed. Rise and shine!
· De zoon gaat ontbijten, ik douche en jaag daarna dat deel van kroost naar beneden dat zijn bed nog niet uit kon.
· Zij ontbijten. De een al sneller dan de ander. Uiteraard zit kind 3 het langst aan tafel. Niet op te jagen, dat kind. Niet.
· Ik werk ondertussen wat fruit naar binnen en check alle boterham-, fruit- en koekjesdozen.
· Zij gaan haren wassen, kleren aantrekken, en maken hun boekentas. Kind 3 zit gegarandeerd nog aan tafel.
· De aansporingen (en stemvolume) nemen met de minuut toe. Aankleedwedstrijdjes doen het altijd. Met mijn autosleutel zwaaien ook.
· Om 8 uur staat iedereen op school.

Zo. It ain't not that bad.
En na vijf dagen is het weekend en dan is er eindeloos veel tijd om urenlang aan tafel te zitten. Want...

luxeweekend


Het Weekend

... is voor uitslapen. Voor koffie drinken met de krant. Voor pyjamalopen tot de middag. Voor gezelschapspelletjes. Voor lezen en lopen. Voor brunchen met vrienden. Voor niets moet en alles mag. Geen boodschappen. Geen turnclub. Geen (huis)werk (toch proberen). Aaaaah.

Waar ik eigenlijk wel benieuwd naar ben: zijn er nog gezinnen waar de een zich te pletter strest en de andere de rust zelve is?

Wat jullie je misschien wel afvragen: jaja, ook deze week hebben we twee Instagram challenges voor jullie.

De eerste is - jawel! - de toothbrushselfie! Dat wordt lachen!
Voor wie a little hesitant is is er het veilige: What's your perfect morning song? Van welk nummer worden jullie vrolijk? Staan jullie gezwind op? Welke tune tovert spontaan een glimlach op je gezicht? Deel jouw #myperfectmorningsong

toothbrushselfie myfavouritemorningsong

8 opmerkingen:

 1. Ben ik blij dat het hier veel gemakkelijker gaat 's morgens ;) Ik heb me ook ingeschreven voor hier aan mee te doen maar ik vermoed dat er iets mis is gegaan want heb nog altijd geen antwoord gehad.Niet getreurd,ik geef er op mijn mini blogje zonder Instagram account wel een eigen twist aan...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schitterend om lezen. Wat schrijf jij toch steeds goed. Redelijk herkenbaar ook... bizar om het ene kind op 5 minuten tijd gegeten, gewassen en aangekleed klaar te zien en het andere kind op diezelfde 5 minuten de ontdekking te horen doen dat het een beetje meer donker is dan anders en niets meer. Ik hou van ochtendrituelen als daar waren: de warmte van het opkomen van de zon (ook in de winter!) door het mobilhomeraam te voelen priemen, zacht het raam openen om diezelfde opkomende zon te bekijken en veel te veel te fotograferen, 2 knuffelende kids in een klein bed en niemand die zin heeft om op te staan voor 8u15, ... ahhhh Fijne maandagochtend! Dina (Fête des Gamins)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De regel is hier, geen hagelslag als het school is. :) Anders ligt de vloer gegarandeerd bezaaid met hagelslag en zitten ze veel te lang alle op-hun-placemat-gevallen hagelslagjes op te doppen.
  Douchen of in bad doen wij 's avonds. Een harenwassengevecht met een 4-jarige kan ik 's morgens niet aan.
  Zo lang het goed draait, fijn toch.
  Ik heb er ook al eens eentje in pyjama in de fietsstoel moeten zetten. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het leuk, al die inkijkjes in mensen hun ochtendspits! Ik weet niet hoe ik de mijne ooit mét kindere ga doorkomen wel...kan je als mama zeggen 'maak u maar zelf gereed, en maak mij wakker als jullie klaar zijn om naar school te gaan'? Dat lukt niet zeker? ��

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heb je dat weer prachtig entertainend beschreven :-) En die onderbroekenla in de keuken, schitterende vondst

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Omdat je zo benieuwd bent: JA!!!! Jawel, ten huize mamzella zorg ik voor ontbijt, kind en mezelf, boel opruimen, tassen klaar... Daarom sta ik dus zeker een uur op voorhand op. En tien minuten voor vertrekkenstijd rolt den echtgenoot uit bed. Aaaaargh! En tis niet dat ik niet geroepen en gedreigd heb he. En elke keer opnieuw he!
  Maar allez, we gaan hem toch houden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Haha, goed geschreven! Leuk inkijkje...

  BeantwoordenVerwijderen