Oon zet het op een lopen en #boosts her own #positivity

maandag 26 oktober 2015


'Ik ga lopen, hé!'
'Als je maar terugkomt.'

Ik weet niet hoeveel keer we dat al tegen elkaar gezegd hebben, maar geloof mij, vaak genoeg en toch moet ik altijd lachen. Als ik loop, dan loop ik ook echt weg. Weg van de drukte. Weg van het gekibbel of enthousiast gegil. Weg van het huiswerk, de avondchaos, de bergen was, de to do lijst van het werk. Weg van de muizenissen in mijn hoofd. Een uurtje voor mij alleen. Loslaten. En genieten.

Genieten? Ja. Er ging een hele tijd overheen voor ik zover was. Voor ik echt kon zeggen dat ik nergens aan dacht tijdens het lopen, want natuurlijk denk ik aan vanalles en nog wat, soms belangrijk, soms niet. Ik denk aan wat nog moet. Aan wat ik zie. Aan wat ik onder een Instagram foto kan schrijven. Wat ik nog moet doen als ik thuis komen en ZEKER niet mag vergeten (lukt gegarandeerd niet). Maar het slijt er uit. En achteraf kan ik mij amper herinneren wat er allemaal door mijn hoofd is gegaan.

Bij zwemmen had ik dat sneller. Daar concentreerde ik mij zo hard op de positie van mijn hoofd, mijn handen, de hoek van mijn ellebogen dat er niet veel anders was om over na te denken. Freak, hoor ik u al denken. Hoe kan je daar nu zo hard mee bezig zijn? Wel, voor de mensen die niet graag zwemmen: it helps. Big time. Er bestaan niet voor niets een miljard YouTube filmpjes over hoe je je techniek kan verbeteren. Kijken en proberen.

Maar ik hoor u ondertussen al pruttelen: 'Ik loop niet graag.' of 'Ik ben geen zwemmer.' Het doet er ook helemaal niet toe wat je doet. Er is vast iets waar je je hoofd eens helemaal bij leeg kan maken. Waarbij alle beslommeringen even on hold mogen worden gezet. Een moment, helemaal van jou, waarop niets moet.

Een héle lange intro om te zeggen dat body het thema van deze #boostyourpositivity veertiendaagse is. Met een onderwerp als body kunnen we veel kanten op. Ik zie het momenteel vooral als werkinstrument dat me die dingen laat doen waar ik me goed bij voel. Ik merk dat het tegensputtert als ik overdrijf. Dat het rust nodig heeft om te kunnen presteren. Fysieke rust, maar ook mentaal. Dat mijn body en mijn mind nauw met elkaar verbonden zijn besef ik iedere keer als ik het arme lijf weer even verwaarloos. Body & Mind, dat was ook de insteek van de yoga sessie die ik samen met 3 andere bloggers mocht meemaken. Ik koos voor 3 mensen die ik voornamelijk virtueel ken: Lies van Annelyse, Sylvie van Ballétoile en Anne van mamavanvijf. Ik had op voorhand zo mijn twijfels of yoga wel iets voor mij zou zijn, ook al ben ik eigenlijk wel voor alle sporten te vinden. Maar yoga, mannekes... was dat niet een beetje te traag of zo? Nee, dus. Het was fijn, en redelijk intensief en zeker voor herhaling vatbaar. Er is een filmpje van, hierzo!Net als de vorige weken kunnen jullie via de #boostyourpositivity website ook zo'n yoga sessie winnen. Meedoen!

Ook deze week zijn er weer twee Instagram challenges. Ik koos voor #proudofmybody, want jongens toch, wat deed ik daar eindeloos lang over om dat te kunnen zeggen. Ik heb geen modellenlijf. Geen dikke bos haar. Geen mond die van oor tot oor gaat als ik lach, laat staan parelwitte tanden. Ik heb stevige kuiten. En benen tout court. Mijn gat is uiteraard ook te dik, vooral in PMS tijden (en vooral in mijn hoofd). Ik heb cellulitis, een striem hier en daar en littekens met verhalen. Ik krijg rimpels en meer grijze haren dan me lief is. Maar het is bovenal mijn lijf, mijn spieren die me laten lopen, mijn hart dat pompt als ik kilometers zwem. Mijn armen die twee kinderen tegelijk de trap op dragen omdat ze niet van dat warme lijf willen gescheiden worden in die koude hal. Het is verre van perfect, maar dat hoeft ook niet. Hoe zit dat met jouw body? Waar ben jij trots op?

Met #sundayfunday kunnen we alle kanten uit. Wat doet u op een vrije zondag? Zetelhangen? Gezelschapspelletjes spelen? Boswandelingen maken? Het huishouden bijwerken (als u dat blij maakt, waarom niet)? Familie opzoeken? Is jouw zondag een dag van rust?

proudofmybody2 sundayfunday_sq2

Voor de bloggers: Hoe beleven jullie je lichaam? Ben je er blij mee? Besteed je daar veel tijd aan? Laat je het zweten? En hoe zit dat met die body/mind verhouding? Benieuwd naar jullie reacties!

18 opmerkingen:

 1. 'Kom alsjeblief terug'is een schoon antwoord:-).Bij ons thuis is het vaak van: "GA ALSJEBLIEF LOPEN want je loopt hier weer toppenerveus rond!!!!"En dan gewoon 2uur aan helemaal niets denken maar naar schone liedjes luisteren...meer moet dat niet zijn. En jawel,ook nu sluit ik af met een quote : "running is the answer, the question is irrelevant" ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een schoontje, Mieke! Die moet ik onthouden.

   Verwijderen
 2. Ik ga wandelen om mijn hoofd leeg te maken,zalig gewoon.Fijn dat jij het lopen graag doet en lief dat je gezin dat zinnetje zegt ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eeep!! Weer zo'n moeilijk thema voor mij... maar ik heb nog tijd om erover na te denken he..

  Heel herkenbaar van het zwemmen! Niet dat ik zo'n geweldige zwemmer ben, maar als ik bezig ben, ben ik er wel mee bezig... of met mijn hoofd, of met mijn armen, of met mijn benen... de combinatie, haha, dat zal iets minder zijn... en verder met baantjes tellen en vooral de tel niet kwijt raken... en zo is zwemmen voor mij de beste lichaamsbeweging om het hoofd tot rust te brengen...

  *note to self* dringend terug een beurtenkaart of abonnement aanschaffen...

  Groetjes,
  Tamara

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk. Bij deze ga ik meteen een toertje lopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik mis het lopen zo fel... Vanaf deze week ga 'k aan de schema's beginnen: eetweekschema's, huishoudschema's en hopen dat 'k er dan eindelijk nog eens een paar minuten lopen tussen krijg zonder doodmoe te vallen...

  Over de rest, later meer op mijn blog ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik lees gewoon mijn gedachten terug in de eerste helft van je stukje. Alleen is het hier 'vergeet niet terug te komen, hé' steevast, de repliek.
  Na een opmerking van jou - een tijdje terug op mijn blog - heb ik geïnvesteerd in degelijke loopschoenen en sindsdien loop ik mezelf pijnloos naar een leeg hoofd. Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goh, denk dat ik zoals elke gemiddelde vrouw wel over een paar puntjes ontevreden ben maar die wegen nog niet zo zwaar door :-) Om het te laten zweten speel ik competitie volleybal en zoveel mogelijk met de fiets doen. Als dit zou wegvallen wil ik niet weten hoe ik erbij loop :-D
  Het evenwicht tussen body/mind kan wel beter. Want als het in de mind niet zo goed gaat, is het vaak gekoppeld aan snoepen en dat is dan weer nefast voor de body spijtig genoeg :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 'Kom alsjeblief terug'is een schoon antwoord:-).Bij ons thuis is het vaak van: "GA ALSJEBLIEF LOPEN want je loopt hier weer toppenerveus rond!!!!"En dan gewoon 2uur aan helemaal niets denken maar naar schone liedjes luisteren...meer moet dat niet zijn. En jawel,ook nu sluit ik af met een quote : "running is the answer, the question is irrelevant" ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooie en tegelijk moeilijke opdracht! Ik ga zeker proberen om iets hier mee te doen. Ik vind dat jij er vaak prachtig uitziet, slank, lange haren, smaakvol gekleed

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben altijd oprecht jaloers op iedereen die houdt van sport. Ik probeerde al zo vaak zo veel, ik kan het niet. Ik vind het niet leuk, ik kan het niet opbrengen. Mijn lijf zou er baat bij hebben, meer energie krijgen lijkt me wel wat, vooral nu de 44 nadert voel ik me strammer worden.
  En hoera voor je lijf-foto, respect !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. mooie uitdaging maar of ik ze aandurf is een ander paar mouwen, nog even goed over nadenken en misschien vind ik wel een manier van aanpakken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie challenge. Ik ben nog aan het nadenken hoe ik ze zal kaderen. Gelukkig heb ik daar nog een aantal dagen tijd voor.

  En eerlijk? Jij ziet er toch vaak heel goed uit, hoor: mooie lijn, lange haren, mooie kleren, noem maar op. :) Blij dat je ook een manier gevonden hebt om body & mind de nodige rust te geven. x

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben vaak liever lui dan moe en vind het niet gemakkelijk om mezelf te motiveren om te bewegen. Maar als ik het wel doe, voel ik me op slag veel beter. Je blogpost werkt in ieder geval heel motiverend, bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is goed om te horen! Bij mij is het ook soms zo, hoor. Maar ik weet dat ik er deugd van heb, en achteraf voel ik me altijd 1000 man sterk en dat helpt.

   Verwijderen