Elimineren en wat overblijft: de loopuitrusting.

zondag 20 december 2015


Dat ik weer in een fase zit waarin ik alles zou buitengooien, hoorde ik mezelf zeggen. Als ik dat zeg, dan zwalpt er teveel rond in die bovenkamer van mij en dan helpen er maar drie dingen. Slapen. Lopen. Opruimen. En zo zat ik - al mijn volk het huis uit - voor mijn kast en bekeek eens grondig wat voor kleren er allemaal weg mochten, wat ik al jaren niet meer had aangetrokken en wat ik mezelf niet meer zag dragen. Veel blijft er precies niet meer over, maar dat geeft niet. Ik graai meestal toch lange periodes dezelfde vier, vijf outfits uit de kast. En minder maakt het kiezen net iets eenvoudiger.

Het stapeltje loopkleren bleek heel beperkt. Dit is mijn wintergerief. Dat blauwe ding linksboven is effectief een t-shirt met lange mouwen, maar ik ging de laatste weken lopen bij minstens 10°C, dus winter kunnen we het bezwaarlijk noemen en dan volstaat een t-shirt ruimschoots. Ik heb zo mijn ongeschreven regels. Boven de 15 graden: korte broek en korte mouwen. Tussen 10 en 15 graden: lange broek, lange (t-shirt) mouwen. Onder de 10 graden mag het een trui zijn, én handschoenen. Tegenwoordig draag ik mijn handschoenen meer niet dan wel.
Ik kocht het meeste (broek, t-shirt, trui, handschoenen) vorige winter bij Decathlon. Na het lopen gaat alles de wasmachine in (programma 'opfrissen') zodat ik het de volgende dag weer aan kan. Vier keer per week gaat dat zo en het ziet er nog altijd ok uit. Ik heb niet echt iets nodig, maar dit truitje steekt toch mijn ogen uit.

Annelyse noteerde ooit hoeveel geld ze uitgaf aan loopkledij. Dat was een interessante oefening. Sokken en schoenen, daar gaat hier het meeste geld naartoe. Sinds ik ooit X-socks cadeau kreeg wil ik geen andere meer. Ik heb nooit meer last gehad van mijn voeten of benen sinds ik die draag (toch al dik twee jaar), dus is het bijgeloof of helpen die uitgekiende technologieën die ze in die sokken steken echt, ik weet het niet, maar ik vertrek niet zonder. Ik koop minstens 1 paar loopschoenen per jaar. Begin dit jaar schakelde ik over van Saucony Ride 6 naar Brooks Ghost 7. De Saucony's wogen maar 232 gram, maar zaten iets te krap en de Brooks zijn ondertussen bijna aan hun 1000e kilometer toe, dus die wissel ik af en toe met de 'nieuwe' Saucony Ride 7. Die kunnen nog even mee, ook al heb ik mijn oog alweer laten vallen op nieuwe Brooks. Die afwisseling lijkt hier wel te werken.

Ik hou niet van lopen tijdens de zomer (diepe dalen in mijn grafieken, dan), maar duusd hartjes voor de herfst en winter, ook al is er nu net iets teveel wind en is het lang nog niet koud genoeg. In mijn eerste loopwinter liep ik stoer elke zondagavond mijn toer in de buurt van spoorwegen en industriezones (goed verlicht, dat). Sinds vorige winter ben ik daar geen held meer in. Ik weet niet wat het heeft getriggerd, maar je kreeg me 's avonds met geen stokken meer buiten. Deze winter draag ik het run light van Decathlon. Ik zag het vorige winter al op hun webshop, maar toen bleek het niet in voorraad. Nu gelukkig wel. Dit licht is ongelofelijk fel, dus het verlicht goed (want aaaargh voor losliggende stoeptegels), en heel belangrijk: het weegt niets. Het zit perfect en stoort absoluut niet. Wel veel benieuwde blikken van toevallige passanten, maar ik ben fan en ik merk dat andere lopers het ook en masse ontdekt hebben.

Ondertussen is het (bijgestelde) jaardoel al gehaald, en ik heb nog 10 dagen over!

decathlon1

12 opmerkingen:

 1. Ha, merci voor de tip naar het mooie looptruitje want het mijne is net aan vernieuwing toe!!
  toffe post!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik loop ook op Brooks en hanteer zowat dezelfde kledijregel als jij. Alleen steek ik nu ook vaak oordopjes in als er wat veel wind staat. Anders krijg ik oorpijn en voor een haarband is het nog te warm. Muziek helpt ook, maar sinds mijn telefoon tabletformaat aannam, gaat dat niet goed meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat grappig, ik houd niet van lopen in het donker en daar ik lange werkdagen maak is de winter dus ver van ideaal (geen moeite met kou). Vanaf januari ga ik weer met mijn hardloopgroepje lopen, eens kijken of er nog wat snelheid bij kan. Ik mag in april nieuwe loopschoenen, hoera!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vandaag nog gaan lopen in het truitje dat jouw ogen uitsteekt. Het is niet alleen mooi het zit goed en is nog eens praktisch ook, zeker een aanrader!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik heb vroeger gelopen in een groepje na een start to run programma in de plaatselijke atletiekvereniging. nu, enkele jaren later wil ik opnieuw beginnen lopen maar op mezelf. Welke app is goed om je gegevens (aantal km enz)mee te registreren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik loop zelf met Mapmyrun, omdat deze app alles biedt wat ik zelf nodig heb. Je kan er ook andere sporten in bijhouden, iets wat niet alle apps kunnen.
   Ik heb mijn telefoon bij me als ik loop, dus ik weet niet in hoeverre Mapmyrun communiceert met sporthorloges.
   Vrienden gebruiken Endomondo, Runkeeper, Strava of de loopapp van Nike.
   Het hangt er dus nogal van af wat je zoekt. Succes!

   Verwijderen
 6. Nu weten uw kinderen wat ze onder de kerstboom moeten leggen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lang leve loopkleren van decathlon. Het licht hebben we ook maar Oeps we lopen dit jaar te weinig 😱

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb het truitje (wel in een andere kleur), en het is echt een aanrader! Ik ben geduldig aan het wachten tot ik weer mag lopen van de kiné, na een knieblessure...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben ook fan van een looptruitje in ultralicht materiaal, liefst met een kraagje dat een klein beetje 'opstaat' (zoals dat blauw truitje van jou) én met rits, dan kan je dat alsnog een beetje openzetten als je te warm krijgt. Mijn grootste frustratie is dat ik maar 1 paar loopschoenen heb die inmiddels na 1 jaar en circa 3130 km (and counting) tot op de draad versleten zijn (dus de voordelen van die hoogtechnologische Nike-profielen zijn ook niet meer je van het, sterker nog, die profielen zijn gewoon wég :-)). Soit, elke week een beetje geld opzij zetten en tegen februari heb ik nieuwe schoenen (hoop ik toch!). Oh, en omdat het kerst is en al krijg je niet één maar twee quotes: "Find your own way, then run it" en "Run like you stole something" ;-)

  BeantwoordenVerwijderen