Met z'n vijven uitwaaien in Oostende

maandag 15 februari 2016


'Geen vakantie zonder zee' is een idee dat wij heel hard aanhangen. De zee is niet zo gek veraf, dus uiteindelijk is het altijd wel een haalbaar plan. Tenminste, als deze moeder op een sombere decemberdag niet had beslist dat er deze zomer 25 dagen zon (hopelijk!) op de planning staan, waardoor er hier daar wat in het verlof moet worden gesnoeid en dus stevig moet worden doorgewerkt, terwijl de kroost vrij heeft. Al een geluk dat er grootouders zijn!

fortnapoleon2
fortnapoleon7

Het zag er dus niet goed uit, die zee, maar Visit Oostende nodigde ons op de valreep uit om de tentoonstelling Geluk voor Kinderen in het Fort Napoleon te bezoeken. En aan dat fort, daar hebben wij nu eens hele goeie herinneringen, zie. De zaak was dus snel beklonken.

fortnapoleon4fortnapoleon5fortnapoleon6

De tentoonstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek van Leo Bormans en is bedoeld voor kinderen van 6 tot 12. Zij krijgen een boekje met opdrachten die je - al naargelang je humeur - kan uitvoeren. Altijd een beetje afwachten hoe het dubbeltje valt bij de drie, maar we hadden geluk. De tiener kreeg een iPod en de wederhelft ook, informatie die voor beiden was afgestemd op hun leeftijd. Een koptelefoon was niet mis geweest, want het blijft een fort en het galmt een beetje, dus de zoon gaf het ding al snel aan zijn vader en stortte zich op de opdrachten uit het boekje, en nam hierbij zijn broer en zus op sleeptouw. Er restte ons als volwassenen dus een aangenaam uur van rondkuieren in het fort, de wederhelft met de iPod en ik met het fototoestel.

fortnapoleon3 fortnapoleon8

We waren er vroeg, maar na anderhalf uur rondlopen (de tentoonstelling, het dak, de gangen!) begonnen onze magen stevig te knorren. De drie hadden er precies nog niet genoeg van - altijd een goed teken - maar het vooruitzicht van 'op restaurant' te gaan bleek toch wel heel aantrekkelijk. We lunchten in het fort en - manmanman - we konden er niet van over hoe vriendelijk ze daar zijn. Het viel zelfs de kinderen op, die zich gelukkig ook van hun beste kant lieten zien en bijna twee uur lang hun manieren hielden. Naast een vriendelijke bediening was het daar ook ontzettend lekker. De keuken van het fort - ... aaaaah! - die mag er absoluut zijn.

Daarna was het hoog tijd om nog wat uit te waaien. Het weer zat niet mee. Veel wind, een occasionele regenbui, maar het kon ons niet deren. Van aan het fort stapten we het strand op. Er was een nieuwe geul gegraven, waar er uiteraard eerst wat acrobatentoeren moesten in/op/over worden uitgehaald.

Ik mocht ondertussen lustig plaatjes schieten van al die grijs- en blauwtinten.

oostende_feb_17
oostende_feb_16
oostende_feb_18
oostende_feb_19
oostende_feb_21

Daarna stapten we naar het begin van de Oostelijke strekdam. Het idee van tot het einde te wandelen lieten we maar even achterwege. Rukwinden en zotte kinderen zijn misschien niet de beste combinatie. Aan het begin van de strekdam staat de boeg van de HMS Vindictive. Met de HMS Vindictive probeerden de Britten in de nacht van 9 op 10 mei 1918 de Oostendse haven te blokkeren om de Duitse onderzeeboten zo de toegang tot de Noordzee te verhinderen. Het schip werd tot zinken gebracht in de havengeul ter hoogte van het voormalige Oosterstaketsel. En daar staat nu de boeg.

oostende_feb_11
oostende_feb_22
oostende_feb_13
oostende_feb_12
oostende_feb_23
oostende_feb_24
oostende_feb_25
oostende_feb_27 oostende_feb_26
oostende_feb_28
oostende_feb_9
oostende_feb_8
oostende_feb_5

Van daar wandelden we naar het veer dat de ooster- en de westeroever met elkaar verbindt. Ideaal om snel nog eens de Rock Strangers van Arne Quinze mee te pikken.

oostende_feb_6
oostende_feb_30
oostende_feb_4
oostende_feb_2
oostende_feb_32

Deze kant van Oostende is mijn favoriete kant. Ik hou van de ruwheid van de haven, van vergane glorie, van de verhalen achter al dat materiaal (die ik helaas niet ken). Het is ook een fijne plek voor kinderen, want er is veel te zien en de veerboot brengt je in no time naar 'de stad'. En weer terug.

De tentoonstelling 'Geluk voor kinderen' loopt nog tot en met zondag 10 april.

19 opmerkingen:

 1. Bedankt voor de inspirerende blog. Wij gaan dit weekend naar Cadzand. Ik zag op tegen de weersvoorspelling, maar nu krijg ik zin in een ruige zee en wellicht een bezoek aan het Fort

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij waren ook aan zee. Andere stad/gemeente en ander kunstwerk. Ook op de blog.
  We kunnen samen eens gaan fotograferen aan zee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mmm wij moeten dringend ook nog eens naar zee...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo fijn ,uitwaaien aan zee! Mooie foto's.
  Fort Napoléon staat hier genoteerd. Merci voor de tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zalige foto's! En zo eens uitwaaien kan enorm deugd doen, wij doen dat eigenlijk te weinig... de zee is ook een stukje verder voor ons...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wat een fototalent ben jij toch! Ongelooflijk

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Weeral een heel sterke fotografische reeks.

  Leuke tip i.v.m. eten bij Fort Napoleon!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het licht is er vaak prachtig aan zee. Je foto's zijn dan ook schitterend. p.s. het veerbootje is super. Soms wel even wachten als het druk is.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtige foto's! Instant zin om van't weekend ook naar zee te vertrekken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Krijg ook wel zin in een uitje naar Oostende. Foto's zijn machtig mooi.

  BeantwoordenVerwijderen