New York in 9 dagen: de klassiekers

dinsdag 25 oktober 2016


Voor het vertrek ontspon zich geregeld deze conversatie: 'Wat gaan jullie allemaal bezoeken?', gevolgd door mijn 'Ik weet het niet. We zien wel.' Wenkbrauwengefrons. Hoe kon ik nu geen hele lijst must sees hebben? Ik die altijd enthousiast ben en het liefst àlles wil zien? Ik wist wel beter. Eerst de stad voelen, daarna beslissen. Kilometers stappen en kijken waar we uitkwamen. Het was absoluut niet de bedoeling om àlle klassiekers op een drafje af te haspelen, maar dat ze aan bod zouden komen, dat stond vast.

Om die toegangsprijzen betaalbaar te houden kochten we vooraf een Go City Card. We gingen voor de 7 keuzes optie en dat bleek ruim voldoende. Met de kaart (die je als app op je telefoon kan bewaren, handig!) krijg je een aanzienlijke korting t.o.v. de standaardprijs. Er zijn ook formules voor 3 of 10 bezoeken, of je kan hem helemaal zelf samenstellen (als je precies weet wat je wil zien). Je kan er dus alle kanten mee uit. Wij hielden het op een mix van kunst, buildings, transport en rondleidingen.

Na mijn terugkeer was de meest gestelde vraag: 'Wat was het absolute hoogtepunt?' Dat was een moeilijke. Wat kies je uit een reis met zoveel hoogtepunten? Niet dat ik constant op een wolk zat of zo, soms is een hoogtepunt na 15 kilometer stappen op een Fermob stoel naar de Flatiron kijken. Zelfs al staan die stoelen midden op een druk kruispunt. Het zit hem maar al te vaak in de kleine dingen en eerlijk? Deze reis voelde echt wel als een cadeautje.Weinig concrete plannen dus en nadat we op de dag van aankomst Williamsburg waren rondgewandeld was het daarna tijd voor Manhattan. Op onze eerste volledige dag stapten we van boven (Hudson Yards, West Side) naar beneden (Battery Park, Lower Manhattan). We wandelden de High Line af in omgekeerde richting, genoten van het uitzicht, de kunst en het zonnetje.

· The High Line ·

Een klassieker, goed om mee te beginnen. Hippe buurt en gezellig wandelen. Weinig volk op zaterdagmorgen, ik geef het maar mee. Een zachte kennismaking met een rustige deel NY. De Hudson is vlakbij, het voelt open en toch ook al een beetje Amerikaans met high-rises en traditionele red brick townhouses, de fire escapes en de water tanks.

DSC_0098 DSC_0404
NY DSC_0111

Daarna wandelden we door Chelsea, the Meatpacking District, West Village en Tribeca naar het WTC. Veel te zien, daar. Nieuwe WTC torens, gigantische herdenkingsputten. Veel ingetogen drukte. Kippevel ook.

DSC_0139 DSC_0093 DSC_0173
IMG_2277 Balloon Flower by Jeff Koons IMG_2276

· 9/11 Memorial - Tribute Center ·

Achteraf gezien zat een van dé hoogtepunten eigenlijk helemaal vooraan in de reis. Toevallig raadde iemand mij een paar weken voor ons vertrek de 9/11 Memorial - Tribute Center tour aan. Geloof mij, er staan daar veel mensen die allerhande tours aanprijzen. Als je mag kiezen, neem déze. De organisatie (en het museum vlakbij) worden gerund door vrijwilligers/survivors en daar geef ik graag mijn geld aan. We bezochten het museum en gingen op stap met een vriendelijke dame. Haar persoonlijk verhaal in combinatie met het kleine groepje van 7 mensen maakte van de hele wandeling een lang kippevelmoment. Heavy stuff, maar absoluut de moeite om te horen.

DSC_0254 DSC_0248

· Oculus ·

Santiago Calatrava's bouwwerk moét je gewoon binnengaan. Het is enòrm! Enorm wit ook. En knap. En een speeltuin voor fotografen. Het gebouw huisvest alle grote brand stores, maar is vooral ontworpen om licht te laten binnenvallen in het metrostation daar onder. Geslaagd, als je het mij vraagt!
Oculus lijkt op een enorme vogel en is moeilijk te fotograferen met alle bouwwerven eromheen. Dezeen slaagde daar wel perfect in, kijk maar hier.

Untitled DSC_0188

· Staten Island Ferry ·

De Staten Island Ferry brengt je - oh, jawel - naar Staten Island. Tenzij je heel veel tijd hebt hoef je van Staten Island geen daguitstap te maken. De meeste toeristen nemen de overzet omdat die je een (gratis) zicht geeft op the Statue of Liberty, in tegenstelling tot de ferry's die je tot op Liberty Island brengen en betalend zijn. Moét je per sé het Vrijheidsbeeld van extreem dichtbij bewonderen? Wij vonden dat het van op een afstandje ook nog wel meeviel. Wie graag het bijbehorende museum wil zien, die neemt beter de andere ferry. Of allebei, dat kan natuurlijk ook.
Wij mikten op 'doorgaan met zon, terugkeren bij zonsondergang' en dat lukte wonderwel. Vanuit de verte zicht op Lady Liberty, maar met een zoomlens komt die wel wat dichterbij.

DSC_0098 (1)
DSC_0389 DSC_0387
DSC_0431
DSC_0336 DSC_0289

· Top of the Rock Observatory ·

Uiteraard moesten we ook ergens een skyscraper op. Omdat we al wat indianenverhalen hadden gehoord over 3 uur aanschuiven besloten we gewoon eens te passeren bij the Rockefeller Center en als dat tegenviel qua wachten, door te stappen naar de Empire State building. Bij de Rockefeller bleken de wachtrijen onbestaande en schoten we meteen de 67 verdiepingen naar het eerste observation deck omhoog. De volledige 'tour' omvat drie niveaus (tot op de 69e en de 70e verdieping) en de zichten zijn echt wel de moeite. Zeker eens doen. Central Park lijkt van daarboven slechts een zakdoek groot, terwijl het toch een stevige 4 kilometer lang is...

Central Park E2 DSC_0287

· Fietsen in Central Park & langs de Hudson ·

Fietsen in Central Park is fijn, maar het was nog fijner geweest als we op voorhand hadden geweten dat je met de fiets niet tot vlak bij alle kunstwerken geraakt. Fietsen mag enkel op de grote wegen door Central Park, niet op de kleintjes. We fietsten van beneden naar boven, maakten nog een toertje in Harlem en reden dan langs de Hudson helemaal terug. Het Hudson River Park bike path is een 5 miles lang fietspad langs het water. Je vindt er fijne (jacht)haventjes en overal banken om van het uitzicht te genieten, maar ook een hele resem sportvelden en andere activiteiten. Op de website staat ook een lijst van restrooms. Altijd handig.

DSC_0097 (1) DSC_0167 (1) DSC_0047 (1)
DSC_0140 (1) DSC_0101 (2)

· Bus Tour by Night ·

Het was eens wat anders dan te voet. Een stad met duusd miljard lichtjes. Van Times Square naar Brooklyn langs alle belangrijke bezienswaardigheden. Niet ideaal om te fotograferen met mijn toestel, wel fijn om 'andere' verlichte dingen te zien (zoals sportvelden en water tanks, bijvoorbeeld) en perfect om te zien waar we absoluut 's avonds nog eens moesten naar terugkeren.

DSC_0284 DSC_0235_bw

· Brooklyn Bridge & Williamsburg Bridge afwandelen ·

Brooklyn Bridge wandelden we over in het donker, Williamsburg Bridge overdag. Eigenlijk had het nog een keer omgekeerd gemogen ook, maar dat zal voor de volgende keer zijn.

DSC_0355 (1) DSC_0344_bw Williamsburgh Bridge Untitled

· Rond Manhattan varen ·

Als je tijd overhebt en van water houdt, maar anders... Eerlijk? Niet doen. Mooie zichten op de stad, dat wel, maar het hoefde niet zo lang te duren. Misschien omdat de gids zo ongelofelijk lollig deed (not!), misschien omdat de boot zo stampvol zat... laatste dag, laatste ticketje op ons visitors' pass. Ik placeerde mij noodgedwongen op het achterdek en schoot 2 uur lang plaatjes van buildings, bruggen en boten. En selfies tegen de verveling.

DSC_0069
DSC_0094_bw
IMG_3312 IMG_3299
DSC_0121
DSC_0170 (1) DSC_0037

Qua kunst gingen we resoluut voor het MoMA en het Guggenheim. We hadden the MET er ook nog kunnen bijnemen en oh ja, ook het American Museum of Natural History, maar een mens kan maar zoveel musea aan en er moet ook nog een reden zijn om terug te keren, niet?

Zin in meer New York?
· New York, first impressions
· New York by night

7 opmerkingen:

 1. Liefste, hierbij geef ik jou permissie om nog eens terug te gaan, maar dan wel op voorwaarde dat je ter ere van mij een locatie aandoet die herinnert aan de hoogdagen van de jazz en daar enkele plaatjes voor mij schiet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Yes, ik ben er weer. 💛 Je genoot, en je foto's vertellen weer alles.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij spaarden ook nog wat voor de tweede keer 😎. Dromen mag. Het is daar zo mooi. Ik ben ongelofelijk dankbaar dat ik het al eens mocht zien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Merci! Onze volgende zomertrip gaat waarschijnlijk naar de States: vaderlief werkt al enkele jaren in Boston en zou ons graag eens "zijn stad" laten zien. Combineren met NY staat op de ideeënlijst, dus ik leg de gezinsleden alvast jouw tips voor!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik werkte anderhalf jaar als nanny, een uurtje sporen van NYC. Vele weekenden op mijn eentje rondgezworven in die stad...

  BeantwoordenVerwijderen