Oon kan niet kiezen

vrijdag 31 maart 2017


Het is wat het is. Een luxeprobleem. Ik zit een beetje vast met té veel foto's en té veel info en een 'hoe-ga-ik-daar-in-godsnaam-ooit-doorgeraken?' gevoel. Drie toestellen leverden al snel duizenden foto's op en hoe je het ook draait of keert, een foto is nooit hetzelfde als hoe ik het zag, of hoe het in mijn hoofd zit.

·

Weg rukwinden.
Weg jagende wolken.
Weg drizzle waardoor je nooit het
gevoel hebt helemaal droog te zijn.
Weg het gevoel dat er elk moment iemand
uit het bos kan komen.

·

Het mag misschien vreemd klinken, maar in eerste instantie ben ik altijd wat teleurgesteld als ik een eerste keer door de foto's ga. Met het verstrijken van de tijd - als het ideaalbeeld in mijn hoofd wat slijt - keert het 'Goh, dat was nog wel een ok foto' gevoel terug. So, bear with me. Het komt.

Schotland was machtig. Groots en dreigend. Nat en onvoorstelbaar winderig. Eenzaam en uitgestrekt. Met de nodige hindernissen en daardoor wellicht wat anders dan ik in mijn hoofd had, maar het was niettemin een geweldige ervaring. Negen dagen op mijn eentje roadtrippen, met basic overnachtingen, amper telefoon of wifi en veel vooruitdenken en plannen, zoals: Waar is het volgende benzinestation? Welk weer voorspellen ze over een uur? (belangrijk als je alleen op een berg zit) Is mijn ferry niet gecanceld door de high winds? Waar ga ik vanavond slapen? Enzovoort... Het vroeg op de een of andere manier meer van mij dan mijn doortocht in Dorset die in vergelijking met Schotland echt een walk in the park was.

Maar dus...
Ik kan niet kiezen welke foto's ik hier wil publiceren en al helemaal niet welke ik aan mijn muur wil. Na x aantal jaar ben ik wel klaar voor wat nieuwe wanddecoratie en bovendien ben ik ook wel benieuwd om te zien hoe mijn foto's er op groter formaat uitzien. Gaan die dat redden op A2? Zijn ze goed genoeg? En wat wil ik aan mijn muur? Durdle Door, alleen al om dagelijks herinnerd te worden aan dat top-of-the-world gevoel dat ik toen had? New York, omwille van de zotte beslissing om met een relatief onbekende op reis te gaan? Of toch maar gewoon het dreigende van Glen Coe, omdat die vallei altijd een beetje speciaal zal blijven?

Ik wil er graag drie, die liefst ook een beetje bij elkaar passen en die uiteraard beestig goed geprint/gedrukt zijn zonder dat ik elke keer denk dat ze aan mijn foto hebben geprutst. Zeg eens, bij wie moet ik daarvoor zijn? En wat zouden jullie wel omhoog willen hangen?


Untitled Untitled
Untitled Untitled

Mijn voorlopige favoriet, want het is Glen Coe en ik ben er niet voor niets vier keer doorgereden.

Untitled

Untitled
Untitled
Sunny Glencoe
Untitled

Of misschien moet ik toch gewoon voor zwart/wit gaan.

Neist Point
Loch Etive

15 opmerkingen:

 1. Oh Lies, ik wil ze allemaal! WONDERMOOI.
  Ik zou ook nooit kunnen kiezen. Voor afdrukken heb ik enkel ervaring met Alltech (wel tevreden van), maar ik ben geen kenner.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. het witte huisje en het treinspoor zij mijn favorieten maar hoe langer ik naar de foto's kijk hoe meer ik begin te twijfelen. Ze zijn allemaal prachtig :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou ook Altech op de ajuinlei aanraden.
  Extra tip die men mij in een fotocursus heeft meegegeven: voor foto's die dienen om af te drukken moet je de lichtsterkte van je computerscherm op de helft zetten (in plaats van vollenbak) voor je je foto's bewerkt, anders zou het kunnen dat ze bij afdrukken nogal donker uitvallen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo herkenbaar die eerste teleurstelling na het fotograferen. Maar als ik ze lang genoeg laat liggen en dan nog eens ga kijken, ben ik vaak toch aangenaam verrast. Dan is de herinnering aan het echte vervaagt en kan ik de foto beter zien. Kiezen vind ik ook altijd zo'n moeilijke klus ...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ken er niets van, maar mijn gevoel als ik je (prachtige!) foto's bekijk = ajb niet in zwart-wit. De kleuren zijn te mooi. Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo,
  Ik zou voor zwart-wit gaan, is altijd heel mooi
  Groetjes, Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het zijn allemaal prachtfoto's. Stuk voor stuk. Het niet-goed-genoeg-gevoel is herkenbaar maar -zoals steeds met zulke gevoelens- volledig onterecht. Ik zou 1-2-4 zo kopen om aan mijn eigen muur te hangen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig! Ik zou ook niet kunnen kiezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Eerst en vooral: WAUW! Honestly, je hebt prachtige foto's gemaakt! Ik vind de kleuren in je beelden echt super sterk; dus ik zou niet voor zwart wit gaan. Het huisj en het treinspoor (toch dat van Harry Potter hé?) zijn ook mijn favoriet zoals een paar mensen al schrijven. Wij hebben goede ervaringen met foto's afmaken op aluminium bij Pixum (alu-dybond). Een beetje matter dan een gewone foto, maar super duurzaam en geeft echt een mooie eye-catcher in je interieur. We hebben ook een foto via IXXI laten afmaken en dat is ook echt speciaal en supergoeie kwaliteit. Succes ermee, ik ben benieuwd wat je kiest!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Adembenemend mooi...
  Ik zou wel voor kleur gaan, zeker geen zwart-wit.
  Zeker die met het witte-huisje, die met de brug eronder en de laatste in kleur.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Die met het witte huisje 1 en die van de weg zijn mijn favorieten.
  Als dat kan helpen maar volg je buikgevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ga vooral voor de kleurenfoto's. Begrijp me niet verkeerd, de zwart-wit foto's zijn ook fantastisch, maar die kleuren hebben hier toch net dat ietsje meer. De foto met het treinspoor is mijn favoriet, samen met de laatste van de kleurenfoto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. De kleurenfoto's... maar welke je dan moet kiezen is mij een raadsel want ik vind ze allemaal prachtig en sprekend... maar die kleurenpracht, die mag je echt niet weg stoppen achter zwart/wit

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Whow, zeg ik, dat zeker. In elk geval kleur, dat ook. En ik vind het treinspoor geweldig machtig.

  BeantwoordenVerwijderen