Wales, dag 7: Verloren lopen en als beloning memorabele plekken vinden.

dinsdag 3 juli 2018


Omdat iemand het zo'n zonde vond dat ik het verslag van onze reis niet had afgemaakt - en alles stond gewoon klaar, enkel nog op publish klikken - krijgt u 11 maanden na datum Wales, deel 2 voorgeschoteld.

Na een hele nacht regenen voorspelden ze mooi weer op dag 7, althans, toch voor de middag. U hebt het misschien al wel gehad met dat gemekker over het weer, maar we hadden op voorhand toch best wel wat schrik. Het is verre van de eerste keer dat we naar de UK komen en - hout vasthouden - we hebben eigenlijk altijd al geluk gehad met het weer. Ooit zou dat geluk toch op zijn zou je denken. Voorlopig dus nog niet.

We vertrokken vroeg - lees, 9 uur, ons huis heeft geen verduistering, dus we leven met de zon - voor een wandeling naar Castell-y-Bere. Toegegeven, er was een parking vlak naast het kasteel, maar omdat het de enige wandeling was op de planning van de dag, parkeerde ik in Abergynolwyn, een paar kilometer verderop. We moesten een bewegwijzerde wandeling volgen, simple as that, maar het liep al snel fout. Ik loodste mijn crew met veel gemopper een helling op, waarna iemand na een half uur mekkeren doodleuk wees: "Kijk, daar beneden ligt dat kasteel!" Aaaah! Ik had even tijd nodig om mijn humeur weer op orde te krijgen, want zelfs ik loop niet graag 4 kilometer bergop om dan tot de conclusie te komen dat het niet eens nodig was. Anyhow, om maar te zeggen dat er hier ook op tijd en stond eens iets verkeerd loopt.

DSCF7465
DSCF7473
DSCF7485
DSCF7489

Castell-y-Bere was een geweldig fort met een magistraal uitzicht. (De eerlijkheid gebiedt mij te vertellen dat het uitzicht boven op de berg anders ook niet mis was.) De drie speelden er hun spel en wij hinkten zoals gewoonlijk achterop. Voor de terugweg naar Abergynolwyn verkoos ik toch de gewone - landelijke, dus eigenlijk best wel ok - weg, waarna we afklokten op 9 kilometer die er eigenlijk 5 à 6 hadden kunnen zijn.

DSCF7524
DSCF7550

Na de middag hadden we geen plannen. Boodschappen doen was nodig, maar de zon was nog steeds van de partij (hoera!) dus ik schuimde maps.me af op zoek naar iets in de buurt. Mijn oog viel op twee meren, de Cregennen lakes, mét parking ernààst, waarmee ik het gezeur over moeten stappen al in de kiem kon smoren.

Het wegje van de hoofdweg naar de meren is een héél smal en vooral héél steil single track wegje, en ook al ben ik niet snel op mijn ongemak als chauffeur, op zo'n wegje is het toch keihard schietgebedjes zeggen dat er vooral geen tegenliggers aankomen. Als je rond de meren wil wandelen dan is het niet aan te raden om langs de A493 naar omhoog te rijden. Geen idee hoe het langs de andere kant is, maar erger dan dit baantje bestaat volgens mij niet.

We hadden alweer geluk. De zon scheen en het waaide hard. De meren deden van golfjes. Er was een korte wandeling van een kilometer of 2 die iedereen nog wel zag zitten, ook al was het enorm drassig en eindigde iedereen met drijfnatte schoenen (en gelukkig toch nog droge voeten). De heuvels waren zo paars als wat, de omgeving kwam als uit een film, het boat house was een nieuwe ervaring en ik nam zoveel foto's dat mijn batterij zo goed als plat was.

DSCF7586
DSCF7613
DSCF7727 DSCF7618
DSCF7702
DSCF7675 DSCF7606
DSCF7636

Een waanzinnig mooie plek. Een plek waarvan het reisgezelschap zich afvraagt waar ik ze blijf halen. Geen idee, eigenlijk. Gewoon een beetje zoeken en dingen uitproberen. Meestal zoek ik dan eerst op of het interessant is, maar op deze reis hebben we amper een netwerk (soms eens E, of GPRS), dus dit was echt op goed geluk. Als ik alleen ben doe ik dat vaak, ergens stoppen of naartoe rijden zonder goed te weten wat het is, want zo'n toevalligheden... ik hou daar wel van. Onverwachtse wendingen die dan zo goed uitdraaien dat je er nog dagen wild over doet. Als je in de buurt bent: trek er zeker genoeg tijd voor uit. Je kan er geweldig mooie korte én lange wandelingen doen.

DSCF7738


Wales 2017 tot nu toe:
· Chepstow Castle & Tintern Abbey
· The Black Mountains, Llanthony Priory en Longtown Castle
· De mijnen van Blaenavon
· Talybont waterfalls horseshoe walk & Tretower Court
· Drie op een rij: Raglan Castle, Skenfrith Castle & Grosmont Castle
· Verloren lopen en als beloning memorabele plekken vinden

Van hier kan je navigeren naar alle Welshe avonturen uit 2015.

5 opmerkingen: